Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Perspektíva korrekció Photoshopban

szint: könnyű


Mit tegyünk az ellen ha fotóinkon furcsán "dőlnek" az épületek ? Egyszerű Photoshop tippünk megoldja a problémát.


 

Adobe Photoshop Lightroom 1.0 - Képek csoportosítása II.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Képek csoportosítása II - kulcsszavak - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom 1.0:
Képek csoportosítása II.
(Kulcsszavak)


Ha már fotók százait tároljuk az Adobe Lightroom galériáiban, bizony elég embertelen feladat visszakeresni a megfelelő képet. A következőkben a keresési lehetőségekről lesz szó. Ezek közül az egyik legfontosabb szolgáltatás a kulcsszavak (Keywords) hozzáadása. A kulcsszavak a fotós/felhasználó által szabadon választható jelölők (címszavak). Segítségükkel könnyebben megtalálhatunk egy képcsoportot, vagy akár egyetlen képet. Nem nehéz elképzelni, hogy ha a tavalyi füredi nyaralás képeinek a 'Balaton', '2006 nyaralás', 'Balatonfüred' kulcsszavakat adjuk, ezek könnyebben eszünkbe jutnak, mint hogy melyik mappába tettük őket, vagy mikor mentettük.

A kulcsszavak hozzáadása a jobb oldali paletta Keywording szekciójában lehetséges. A palettaablak lenyitása a címsor jobbján lévő nyíllal történhet.

Az ablak három fő részre tagozódik, melyek szintén a jobb oldali nyilakkal zárhatók és nyithatók. A Keyword Tags ablakra kattintva saját kulcsszavakat adhatunk a képhez. Elég lesz csak egyszerűen beírnunk és máris a képhez rendeltük őket. Ha simán kitöröljük, meg is szüntettük a kulcsszó érvényességét. Egyszerre csak egy képhez rendelhetők kulcsszavak, de bármit is írunk be a rendszer elmenti és a következő ablakrész Set: Recent Keywords lehetőségénél kilistáztatható. Elég csak kiválasztanunk egy másik hasonló képet, majd a listázott kulcsszóra kattintanunk és az máris a fotó címszava lesz. Újabb kattintás a listabeli névre és a kulcsszó eltűnik a felsorolásból.

A Set lehullómenüjét használva további, előre gyártott kulcsszó készleteket használhatunk fel különféle témákban (outdoor- külső képek, portrait – portré, wedding – esküvő), de mivel ezek angol kifejezések, célszerűbb ha magunk gyártunk szetteket a Custom Keyword Set/Edit parancs segítségével. A Save As New Presettel egyedi néven menthető az elkészített kulcsszó készlet.

Mielőtt rátérnénk a Keywording paletta harmadik szekciójára ugorjunk át a másik oldalra, a bal oldali Keyword Tags palettára! Ez a kulcsszavak keresőfelülete, ahol ábécé sorandben látjuk a képeinkhez adott össze címszót. Az éppen kijelölt fotó címszavai mellett egy pipát találunk. A keresés nem is lehet egyszerűbb. Ha kíváncsiak vagyunk a 'Budapest' kulcsszóval jelölt összes fotónkra, csak kattintsunk a névre és a középső ablakban a Budapest címszavas képeink listája látható majd.

Ez a paletta azonban nem csak a kulcsszavak megtekintésére és keresésre használható, hanem további szerkesztésre is. A Keyword Tags címsor melletti +/- gombokkal új szavak alkothatók, vagy törölhetők. Egy kulcsszón jobb egérgombot használva szerkesztőmenü jelenik meg.

 • Create Keyword Tag: új kulcsszót adhatunk a listához a megjelenő ablak Keyword Tag részében. Számunkra azonban a további beállítások érdekesebbek, hiszen kulcsszót a jobb oldali palettán is egyszerűen adhatunk a képhez. Itt lép be a kulcsszavak hierarchiájának fogalma. Egy kulcsszó mellé rendelhetünk szinonimákat, de alá-, és fölérendelt viszonyt is kialakíthatunk köztük a Parent – Child (szülő/gyermek) kapcsolatokkal. Egy frissen létrehozott szó Synonyms mezőjébe bármilyen hasonló jelentésű szót beírhatunk, például a tájképhez a táj, vagy panoráma kifejezéseket. A további beállítások:
  • Create as Child of „...”: alárendeljük a most létrehozott szót a kijelölt szónak. Például az ember kifejezés alárendeltje lehet a nő, férfi, fiú, vagy lány kulcsszó. Mind a fölérendelt (Parent), mind az alárendelt (Child) szavaknak lehetnek saját szinonimái.
   Include selected photos: Az összes kiválasztott képhez rendeljük a kulcsszót.
  • Include On Export: A választott kulcsszó nem csak a Lightroomban lesz aktív, de a elmenthető a fotó adat részébe.
  • Export Parents: A fölérendelt (Parent) kulcsszó is elmenthető a fotóval.
  • Export Synonyms: A kulcsszó szinonimái is menthetők.

 • Create Keyword Tag as Child of This Keyword Tag: Egy alárendelt szót készítünk az aktuális kulcsszóhoz. Ugynaz az ablak jelenik meg, mint a fentiekben, csak eleve aktív lesz a Create as Child „...” opció.
 • Edit Keyword Tag: meglévő kulcsszó szerkesztése. Szinonimákat rendelhetünk mellé, de alárendelt szavakat nem. A mentési opciók is használhatók.
 • Rename: Kulcsszó átnevezése.
 • Delete: Kulcsszó törlése
 • Use this as Keyword Shortcut: Gyorskulcsszó lehetőség. Egy gyakrabban használt szavat, gyors kulcsszóként jelölhetünk ki (egy +-jel látható majd mellette), ezután bármely képen jobb egérgombot nyomva a menüben megjelenik az Add Keyword „...” lehetőség, tehát a kulcsszó azonnal hozzáadható. A gyors kulcsszó el is távolítható a képekről. Legegyszerűbb a Grid (G billentyű) nézetet használni és a Metadata/Enable Keyword Stamping (Ctrl+Alt+K) lehetőséget választani. Ekkor egy radír eszközzel a gyorskulcsszavas képekre kattintva azonnal eltüntethetjük őket.
 • Assign This Keyword to Selected Photo: Csak akkor jelenik meg a menüben, ha a listázott fotókból kijelöltünk legalább egyet és olyan kulcsszót választottunk, ami még nincs a kép(ek)hez rendelve. Ezzel a paranccsal hozzárendelhető a kívánt kulcsszó
 • Remove This Keyword from Selected Photo: Ellentétes az előzővel. A kulcsszó érvényessége megszűnik a kijelölt fotó(k)nál.

Most, hogy megismerkedtünk a kulcsszavak hierarchiájával visszatérhetünk a jobb oldali Keywording paletta utolsó szekciójához. Ez lényegében csak egy tájékoztató felület az éppen kijelölt kép kulcsszavainak hierarchiájáról. Az Implied Keywords ablakban a a fő kulcsszavak mellé rendelt szinonimák listája látható. A kereső ezekre a szavakra is keres, nem csak a fő kulcsszavakra. Az Implied Parent Keywords a fölérendelt kulcsszavak listáját adja. Végül az All Export Keywords a képhez csatolt menthető szavak listáját. Ha a kulcsszavak készítésénél engedélyeztünk minden Export lehetőséget, akkor ez az összes alá-, és fölérendelt szót és szinonimát jelenti. ,visszatérhetünk


A Lightroom Metadata menüjében további kulcsszó beállításokat kapunk. Külső TXT forrásból hívhatunk be kulcsszavakat (Import Keywords), vagy akár menthetjük őket (Export Keywords), de törölhetjük is a használaton kívülieket (Purge Unused Keywords).

Ideje kiszellőztetnünk a fejünket egy időre és megemészteni a most tanultakat. Legközelebb a Metaadatok kerülnek sorra.

Digiretus.hu

 

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !