Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Kerek kép

szint: könnyű


Ellipszis alakú fotók weboldalakra. Illúzió, de beválhat!


 

Árnyékok csökkentése Photoshopban


szint: haladó

A túl erős árnyékok gyakran felborítják a fotó egyensúlyát, rosszabb esetben pedig eltűnnek a részletek az árnyék "féltő" ölelésében. A fotó egyensúlyba hozására számos módszer vagy menüparancs áll rendelkezésünkre, például a Photoshop CS verzióban megjelent Shadows/Highlights, de a legcélszerűbb módszer mindig a saját kezünkbe venni a gyeplőt.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzióEzen a képen szeretnénk csökkenteni a déli erõs napsütés okozta erõs árnyékokat. Nincs szükségünk arra, hogy a teljes kép minden árnyékát kezelésbe vegyük, csupán a fõtémára koncentrálunk.

Képünk kissé sárgás-zöldes árnyalatokba hajlik, valamint cseppnyi kontraszt emelés sem árthat meg neki.

A Leyers (Rétegek) palettán válaszd a Levels (Szintek) rétegmaszkot, majd a megjelenõ ablakban a középtónusokat világosítsd. A világosítás közben csak a fõtéma árnyékos területeire koncentrálj. Ezek a területek legyenek megfelelõen világosak, a többi terület akár ki is éghet. Példánkban a középtónusok világossági értékét 154-re állítottuk. Ha ez kész, az összhatásmódot állítsd Normalról Luminosity-re, majd egyesítsd a rétegeket a Layer/Flatten Image paranccsal ! Most van egy túlvilágosított képed, de nekünk ebbõl csak az árnyékos részek lesznek fontosak.

 

Most a History paletta alsó ikonsorán kattints a fényképezõgép ikonra ! Ezzel a fotó aktuális állásáról egy "pillanatképet" mentesz. Ezt a képet valószínûleg Snapshot 1 néven látod majd a History paletta tetején. Kattints a bal oldala melletti üres ikonhelyre és a képen látható ikon jelenik meg az üreg helyen ! Ezzel azt jelölted ki, hogy a History Brushnak ez legyen a referenciaképe. alapesetben ez a fölötte lévõ, azaz a kiinduló kép. Végezetül kattints a fölötte lévõ képre és minden a kiindulási helyzetbe áll vissza, abba az állapotba mielõtt elkezdtük a módosítást.

Most az eszközpalettán kattints a History Brushra (Y gomb). Ennek az ecsetnek a feladata, hogy a kijelölt referenciakép állapotába állítja vissza az ecsettel megfestett területeket. Az opcióknál válassz egy lágy szélû, közepesen nagy ecsetet, amely nem túl nagy a fõtéma részleteinek átfestéséhez. Finomabb munkához 10-25 pixel közötti ecset a megfelelõ.

Most a választott ecsettel kezd el festegetni a világosítani akart árnyékos területeket a fõtémán és azok kivilágosodnak !

 
Jól látszik a különbség a kutya jobb oldali "árnyékos" részein.

Vigyázzunk a fenti mûvelettel, mivel túlzott alkalmazása nem valós látványt kölcsönöz a fotónak ! Maradjon a tárgyaknak árnyékos területe, hiszen ez kölcsönzi térbeliségüket.

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !