Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Megsárgult fotó

szint: könnyű


Ne hagyd a napon képeidet! Sárgítsd inkább Photoshoppal.


 

Szent Imre projekt III. (szelektív világosság)


szint: könnyű

A Szent Imre szobor kép újra előkerül, hogy egy újabb lépéssorral próbáljuk elfogadhatóvá varázsolni. Szelektív világosság, mit is jelent? Lényegében azt, hogy nincs szükségünk a teljes kép világosságának beállítására, csupán bizonyos részeken. Ezúttal a kiégésen próbálunk úrrá lenni, tehát a túlzottan fehér, részletnélküli területeket sötétítjük, míg a fotó többi része az eredeti állapotában marad.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Szent Imre projekt III. (Szelektív világosság) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Az elmúlt hetekben már egy kicsit megdolgoztuk ezt a fotót, de még akad rajta munka. Most a napsütötte területek kiégése kerül sorra. A szobor bal oldalán jól láthatók a fehérre égett, részletet nem tartalmazó területek. Megpróbáljuk visszahúzni a kiégést, hátha van azért ott valami. Nagyobb esélyed lesz erre, ha digitális tükörreflexes fényképezőgép képével dolgozol.


2. Van aki duplán szereti
Először is duplázd meg a Background réteget a Layer/Duplicate Layer menüparanccsal, majd a Background Copy (azaz másolati) rétegen maradva állítsd az összhatásmódot Normalról Luminosityre!

Csak a felső rétegen módosítjuk a kiégést, a Luminosity összhatásmód segítségével pedig csak a világosság fog változni, a színek nem.


3. Csúcsfények vissza!
Még mindig a felső, másolati rétegen vagyunk. Válaszd az Enhance/Adjust Lighting/Shadows/Highlights parancsot! Ez a Photoshopból átkerült kiváló szolgáltatás, csak bizonyos világossági tartományokat állít. Külön határozhatjuk meg az árnyékok és a csúcsfények világosságát.

A Lighten Shadows csúszkával az árnyékos területek tehetők fényesebbé. Nem lesz rá szükségünk, ezért állítsd 0%-ra. Sokkal fontosabb most a Darken Highlights, ami a fényes területeket sötétíti. Ezt emeld addig, amíg a világos részeken meg nem jelennek a részletek. Mi 100%-on használtuk, sőt kétszer is kiadtuk ugyanezt a parancsot, újra a fenti beállításokkal.

Nem baj ha egy kicsit túlzásba visszük a sötétítést, hiszen a Background Copy réteg Opacity értéke (átlátszósága) csökkenthető, így csökken a sötétítés hatása is.


4. Szegény ember maszkolója
A sötétítés miatt lehet, hogy egy kissé lapossá válik a kép. A középtónusok is sötétebbé válnak, így csökken a fotó plasztikussága. Vissza kell állítanunk eredeti állapotukba azokat a területeket, ahol nem volt szükség sötétítésre, mégis egy kicsit megváltoztak.

Sajnos a Photoshop Elementsben nincs előzmény ecset eszköz, vagy maszkolási lehetőség. De ha egyszerűen kiradírozod a kép nagy részét, és közben meghagyod a visszahúzott kiégett területeket, egész jó eredményt kaphatsz.

A módosított csúcsfényes területek környékére válasz egy kisebb 20-30 pixeles, lágy szélű radírt és a kép nagyított nézetén dolgozz, vigyázva, hogy a frissen sötétített területeket ne töröld. A kép többi részénél akár több száz pixeles radírt is használhatsz, így gyorsabban törölhetők. Ahogy a fenti képen látszik a felső rétegből csak néhány részlet maradt, szinte az egész képet kiradíroztuk, kivéve a korábban kiégett (most szépen visszaállított) részeket.5. Előtűntek a részletek
Már csak a Layer/Flatten Image parancs van hátra, amivel egyesítheted a két réteget.

A fenti kép bal oldalán a kiinduló állapot látszik, jobbra pedig a módosítás utáni. Azt hiszem megveregethetjük saját vállunk, a kiégés helyén valóban megjelentek a részletek, míg a kép többi része változatlan maradt.

Az Elements cikkek támogatója:


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !