Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonÖnök Kérték|2009.12.09.

Narancsbőr

 


Egy kis nyári nosztalgia. A narancsbőrnek viszont annyi.


 

Élesítünk III.


szint: könnyű

Gondoltad volna, hogy a Maszk Életlenítése szűrőnél nem állt meg a GIMP élesítő tudománya? Mi igen. Több módszerrel is kiemelheted az éleket egy fényképen, csupán a szituációnak megfelelőt kell választanod. Most a finomabb részletek kiemelésére mutatunk egy alternatív és gyors megoldást.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Élesítünk III - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Ezen a fotórészleten is jól látni, hogy kissé lágy az eredeti képünk. Szerencsére a részletek terén semmi híja, így tökéletes alany lehet egy jó kis részletkiemeléshez.


2. A lényeg a részletekben rejlik
Válaszd a Szűrők/Kiemelés/NL-szűrő menüpontot! A neve alapján nem gondolnánk, pedig élesítésre is nagyszerűen alkalmazható, de csak az apróbb részletek kiemelésére.

Megjelenő ablakában kattints az Élkiemelés opcióra. Az Alfa-vágott középérték határozott éleket hagy ugyan, de a finom részleteket elmossa, az Optimális becslés beállítással pedig a teljes képet lágyíthatod.

Az Alfa csúszka segítségével állítható be az élkiemelés, vagyis az élesítés erőssége. Elsőként érdemes egy nagyobb értékre beállítani és a fenti élőkép alapján finomítani a későbbiekben. A Sugárral az élvastagságot állíthatod, ami max 1 pixel lehet, így valóban csak a legfinomabb részleteket emeli ki. Nagyobb érték esetén felléphet a túlélesítés hatása is, ezért érdemes kerülni. Úgyszintén kerülendő a 1,00 Alfa érték is! Egy kellő részletességű, webre szánt fotónál a 0,5-0,75 közötti beállítások hozhatnak jó eredményt. Példánkban 0,70 és 0,74 értékeket választottunk.


3. Szemüveget fel!
A bal oldali képen látható az eredeti kivágás egy darabja, jobbra pedig az imént élesített megfelelője. Különösen a virág apró porzóin és a hasonlóan finom részleteken figyelhető meg a ténykedésünk eredménye. A nagyobb szirmok is határozottabb textúrát kaptak. Arra azonban vigyázz, hogy ezzel a módszerrel az apró szemcsés zajt is erősíted, ami főleg a sötétebb területeken és a homogén felületeken lehet zavaró!


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !