Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.09.

A dolgok tartása - Sanghai utca , Strand

 


Vagyis leginkább a fényképezőgépé…


 

Szent Imre projekt IV. (színfátyol eltüntetése)


szint: könnyű

Annyi viszontagságon mentünk már keresztül ezzel a szoborfotóval, úgyhogy egy kis színbeállítás már meg sem kottyanhat. A Photoshopnál megismert "jóbarátunkat" hívjuk segítségül a feladathoz, és csatlakozik hozzá egy másik cimbora is, amolyan alternatív megoldásként.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Szent Imre projekt IV. (Színfátyol eltüntetése) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Hol is tartottunk? Legutóbb valahol itt. Eltávolítottunk egy oda nem illő képrészletet és a zavaró kromatikus aberrációt, ráadásul visszahoztuk a részleteket a szobor talapzatának kiégett területeibe, viszont úgy tűnik a színekkel is lesz egy kis munkánk, mert a kép némileg kékes, hideg árnyalatú. Nem adja vissza a nyári napsütés melegségét.


2. Színvariációk
Aki követi Photoshop tippjeinket is, emlékezhet a színvariációk parancsra. Most is ezt vettük elő, hiszen a Photoshop Elementsben is megtalálható, kicsit egyszerűbb változatban.

Kattints az Enhance/Adjust Color/Color Variations parancsra és a fenti ablakot kapod. A felső jobb oldali képen láthatod majd a változtatás eredményét. Alul három lépésben állíthatók be a színek és a világosság.

1. Elsőként meg kell határoznod, hogy melyik világossági tartományban változtatsz a színeken. A Midtones a középtónusokat befolyásolja. Egy normál megvilágítottságú képnél - mint amilyen ez is - általában ezt célszerű használni. A Shadows az árnyékos, sötét területek, míg a Highlights a fényes részek színeit befolyásolja. A Saturation a színek erősségére hat. Válaszd a Midtones beállítást!

2. Az Adjust Color csúszkával meghatározhatod, hogy milyen erős lépésekben változzanak a színek. Nekünk csak egy enyhe kékes színfátylat kell eltávolítanunk, így célszerű 1-es fokozaton használni.

3. Jobbra lent kis nézőképek láthatók, melyekre kattintva az egyes színtartományok erőssége növelhető és csökkenthető:

Increase Red-Green-Blue (Piros-Zöld-Kék színek erősítése)
Decrease Red-Green-Blue (Piros-Zöld-Kék színek gyengítése)
Lighten (kép világosítása)
Darken (kép sötétítése)

A kékkel szemben képünkön a pirosak a leggyengébbek, ezért az Increase Red nézőképre kattintva kissé növeltük az erősségüket. Ez melegséget vitt a hideg színvilágba. A kékek dominanciáját ezután a Decrease Blue beállítással fogtuk vissza. Ahányszor egy képre klikkelsz, annyi lépésben változik az adott szín.


3. Az alternatív út
Van egy másik megoldás is, amit ehelyett használhatsz. Ez a már bemutatott Remove Color Cast parancs, amit ugyanabban a menücsoportban találsz, mint az előzőt.

Itt egy szemcseppentő ikont kapsz, amellyel a kép egy fehér, szürke vagy fekete pontjára kell kattintanod. Legalábbis egy olyan pontra, ami eredetileg fehér, szürke vagy fekete lenne. A Photoshop Elements ezután ehhez igazítja az összes színt.

Példánkban kapóra jött a szürke szobor, így jó referencia pontot találtunk a módosításhoz.


4. Melegebb fények
A 2. és 3. lépést használhatod egymás után is, de önállóan is jó eredményeket érhetsz el.

Máris visszatért a nyári napsütés a képre. Ha az árnyékos részeken még mindig soknak találod a kékeket, a Color Variations ablak Shadows beállításával tovább csökkentheted a jelenlétüket. Vidd az egérmutatót a kép fölé és láthatod a különbséget!

Most pedig eltesszük magunkat a következő alkalomra, amikor tovább alakul fotónk.

Az Elements cikkek támogatója:


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !