Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.07.

Kitekintés: pluginek

 


Első "Kitekintőnk" a pluginek és külső programok területére viszi el az olvasót. Igyekeztünk olyan programokat válogatni, amelyek a Photoshop meglévő képességeit új, vagy könnyebben kezelhető lehetőségekkel egészítik ki.


 

Ágvég / A Tihanyi Apátsághoz vezető utolsó lépcsőfok


Témájában ugyan eltérő a két kép, a fekete-fehér technika miatt veszem őket egy kalap alá. Rögtön az elején le is szögezem, hogy meg is felelnek a fekete-fehér képek fontos kritériumainak. Az egyik ilyen a témaválasztás. Ma, amikor nem ügy eldöntenünk, még a digitális felvételezés esetén se, hogy ebben, vagy abban akarjuk-e a képet, különösen indokolt, hogy az adott téma megfelel-e a fekete-fehér tónusokban való ábrázolásnak. Ez mind a két esetben megvalósult, miként a másik igen fontos szempont, a kontrasztos, ám gazdag tónusátmenet. Ezekből a szempontokból figyelemre méltó, az anyag legkiforrottabb képeivel állhatunk szemben. Fenntartásaim eltérőek, így azokat a képekre lebontva sorolnám.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - fotóelemzés

 Ágvég

Az ág végének izgalmas perspektívájából adódó jó képet egy komoly kompozíciós hiba gyengíti. Csak egy kicsit kellett volna még jobbra mennie a fotósnak, és eltűnne a jobboldalról a világos háromszög, és takarva lenne a kép bal felső harmadában a világosan kinyílt tér. Ez a két, nagyon erőteljes elem elvonja a figyelmet a főtémáról. Ne feledjük, egy képen belül a szem mindig a legvilágosabb pontot, vagy pontokat keresi! A fent, balra meghagyott életlen foltot el kellett volna tűntetni klónozással vagy vágással, ennek a jelenléte még erőteljesebben készteti a szemet a kép felső harmada felé. Sajnos nagyon erősen észrevehető az utómunka során az ágvég körbemaszkolása. Az ilyen jellegű képbe nyúlások megengedettek, csak az nem, hogy ez tetten érhető legyen. A gondos munka elengedhetetlen!A Tihanyi Apátsághoz vezető utolsó lépcsőfok

A Tihanyi Apátságnál készült képnek a fekete-fehér technikáját tanítani lehetne, olyan szép. Bizonyos tekintetből a kép is úgy korrekt, ahogy van. Azon ritka esetek egyikével találkozhatunk, amikor a teljesen centrális kompozíció elfogadható. Történelmünk e jelentős sarokkövének kapuja megérdemli a középpontba helyezést. Nézzük azonban, mitől lehetne jobb, netán izgalmasabb a kép!

Közelebb lépve a lépcső aljához, előre döntve a gépet, az egész előteret a lépcsősor tölthetné ki a kép felső harmadának vonaláig, elhagyva a nem különösebben izgalmas, ám a figyelmet azért elvonó kockakövezetet. Az igaz, hogy így jobban ki kellett volna nyitni nagylátószög felé objektívet, és ezzel a templom kisebb lenne, de a lépcsősor vonalvezetése úgy is oda kényszerítené a szemünket. A perspektívikus torzítást utólag korrigálni lehet. Két oldalról nyújtottá vágva a képet, fokozni lehet azt a magasságérzetet, ami a lépcső alól feltekintve elfoghatja az embert, ezzel is mintegy kihangsúlyozva a helyszín misztériumát.

Szöveg: Vajda János
honlap

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !