Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.11.10.

Töredezett JPG

szint: nagyon könnyű


Kezdjünk valamit a túltömörített képekkel.


 

Szent Imre projekt VI. (perspektíva és vágás)


szint: haladó

Hogy elrepült ez az öt lecke, pedig egy hosszabb szünetet is tartottunk köztük a nyáron. A Szent Imre szobor fotó szerkesztgetésének azonban még nincs vége. Még mindig találunk rajta egy-két javítani való hiányosságot, ahogy az mindjárt kiderül.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Szent Imre projekt IV. (Perspektíva és vágás) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Sorozatunk korábbi leírásaiban beállítottuk a kontrasztot a világosságot a színeket, eltüntettük a képen megjelenő kromatikus aberrációt és a nem kívánatos tárgyakat. Nézzük csak végig a fotót, mit lehetne még szerkeszteni rajta! Hát persze, a perspektíva, és a képkivágás is egy kicsit tág.


2. Ferdén
A perspektíva torzulást leginkább a szobor talapzat aljának ferdeségén érheted tetten. Főleg ha bekapcsolod a négyzethálót (View/Grid), amely segít az ilyen hibák felismerésében.

A talapzat teteje kisebb mértékben dől, mint az alja. A szobron nem is érezni ezt a dőlést. Főként az alsó felet, vagyis a kép bal alsó sarkát kell kihúznunk, ehhez pedig perspektíva korrekcióra lesz szükségünk.


3. Le a sarokkal!
Nyugodtan bekapcsolva hagyhatod a négyzetrácsot, hiszen segíthet a vízszintbe igazításhoz.

A perspektíva korrekció szinte teljesen megegyezik a korábban már bemutatottal, de most egyszerűsítünk egy kicsit rajta. Nincs szükség a menükben turkálásra. Csak jelöld ki a teljes képet a Ctrl+A billentyűkkel, majd a Ctrl+T kombinációval kapcsold be a Transform, vagyis torzítás eszközt. Egy vékony keretet kapsz a sarkokon és a szélek közepén fogópontokkal. Ezekkel elhúzva átméretezheted a képet, de nekünk nem erre, csupán az egyik sarok elnyújtására lesz szükségünk.

Nyomd le, és tarts nyomva a Ctrl gombot, majd az egérrel kattints a bal alsó sarokba és mozdíts lefelé addig, amíg a talapzat alsó egyenesei vízszintbe nem kerülnek! Ugyanezt elvégezheted a bal felső sarokkal is, de ennél is kisebb mértékben lehúzva a sarkot. Ha elkészültél, az Enter billentyűvel véglegesítheted a képet. A perspektíva korrekció ezzel kész.


4. Szűkebbre
A másik problémánk a kissé tág kompozíció. A kép bal széléből és főleg a tetejéből nyugodtan vághatnánk, ráadásul a tetején a perspektívakorrekció miatt egy üres, ferde csík látható, amit amúgy is le kéne vágni.

Az eszközpalettáról válaszd ki a Crop toolt (C billentyű). Ügyelj arra, hogy a fenti opciós sorban a No Restriction legyen aktív és a Width-Height mező is üres maradjon!

A Crop eszközzel jelöld ki a teljes képet, majd tartsd nyomva a Shiftet és a bal felső fogópontot húzva állítsd be a kívánt kivágást. A Shift segítségével a teljes kijelölés oldalarányai végig igazodnak majd a kép eredeti oldalarányaihoz. Ha elengeded, szabadon átméretezheted akár fekvő téglalapra is, de mi most szeretnénk megtartani az eredeti állást és csak a felesleges bal-felső részt levágni.

Ha megfelelő a méretezés az Enter billentyűvel, vagy a keret jobb alsó sarkában lévő zöld pipára kattintva véglegesítheted.5. Egyenes derékkal
Látszólag nem sok minden történt a képpel, de ami a valóságban vízszintes, az most már a képen is az, és kompozíció is jobban illeszkedik a főtémához. A szobor még inkább a kép központi motívumává vált.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !