Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2014.05.04.

Élesítés 2. (Photoshop Videó)

szint: haladó


Hogyan élesítsük fotóinkat Photoshopban. Második rész.


 

Szelektív elmosás


szint: könnyű

A mozgás illúzióját akár egy teljesen mozdulatlan képen is visszaadhatjuk, mégpedig a Radial Blur (Körkörös bemozdítás) effekt segítségével. Mintha csak hirtelen rázoomoltunk volna a főtémára és ezt megörökítettük volna a fotón. A fénykép dinamikusabbá válik, ráadásul a főtéma jobban elkülönül a háttértől, ha előtte kijelöljük. Nézzük meg hogyan!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Szelektív elmosás - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Jó persze, nem valami dinamikus ez a gyümölcsfotó és bármilyen zoom hatással sem lesz belőle akciókép, de arra tökéletes, hogy a középső gyümölcs kiemelésével bemutassuk miről is van szó. A megteheted, használd az alábbi lépéssort akciódús fényképek (autóverseny, motoros, gördeszkás), esetleg portrék kiemelésére.

Ha így simán ráengednénk a zoom elmosást a képre, az egész életlenné válna. Első dolgunk, hogy kijelöljük az élesen maradó területet, vagyis a fő témát.


2. Központban
Nálunk ez a középső gyümölcs. Természetesen nem csak a kép közepén lévő tárgyakat, de bármit kijelölhetsz a képen.

Válaszd az eszközpaletta Elliptical Marquee (M billentyű) kijelölő eszközét. Ha nem az elliptikus jelölő aktív, tartsd nyomva az egérmutatót az ikonon és válaszd ki a megjelenő listából!

Húzz kijelölést az élesen hagyandó főtéma köré úgy, hogy a téma mellett is bőven maradjon még hely.3. Alakul a kijelölés
Még akad egy kis dolgunk a kijelöléssel. Először is el kell mosnunk a szélét, hogy lágy átmenetet kapjunk. Ehhez kattints jobb egérgombbal a kijelölés belsejébe, majd a megjelenő listából válaszd ki a Feather (Lágy perem) opciót. Mi 30 pixeles lágy peremet állítottunk be az ezután felbukkanó ablakban, mivel elég kicsi a képünk. Nagy felbontású képnél nyugodtan használhatsz 50-150 pixel közötti elmosást is.

A második lépés, hogy ugyanabból a menüből válaszd ki a Select Inverse (Kijelölés megfordítása) menüpontot. Eddig a főtéma volt kijelölve, de most ezt megfordítottuk és a környező területeket jelöltük ki. Erre lesz szükségünk, hiszen a gyümölcs környékét szeretnénk elmosni.

 
4. Rázoomolva
Most jöhet a zoom hatású elmosás, amit a Filter/Blur/Radial Blur (Szűrő/Elmosás/Körkörös bemozdítás) menüponttal aktiválhatsz. A munkaablak Amount csúszkáján határozhatod meg az elmosás erősségét. Elég 10-15 körüli életlenítést használnod.

A Blur Method pontnál a Zoom opció legyen bejelölve. A Spin lehetőséggel oldalirányban mozdul el a kép, a Zoom pedig a sarkok felé erősödik. A Quality résznél az elmosás minősége szabályozható. Érdemes a Best opciót bejelölni, ami ugyan a leglassabb, de ez adja a legjobb képminőséget.

5. Akciódús gyümölcs
Ha elkészültél a Ctrl+D billentyűkkel távolíthatod el a megmaradt kijelölést. A végeredmény valami ilyesmi lesz. A főtéma sokkal jobban kiemelkedik a képből, a zoomolt elmosás pedig egy kis dinamikát visz a fotóba. Valódi mozgást bemutató képeknél a hatás még jobb, úgyhogy hajrá!

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Háttér elmosása Photoshopban
Műanyag, műmárvány, mű-mélységélesség...
Háttér elmosása II. Photoshopban
Terepasztal hatás, képzeletbeli dönthető objektívünkkel.
Makett-hatás Photoshopban
Tájképből terepasztal, azaz játék a fókusszal.
Lyukkamera hatás Photoshopban
A camera obscura sötét, mosott szélű képhatását imitáljuk.
Zoom effektus Photoshopban
Mozgalmasságot visz a képbe és kiemel a zoom hatás.
Vignettálás Photoshopban
Ezúttal mi leszünk a sarkok sötétedésének oka.
Vignettálás csökkentése Photoshopban
Képed sarkain zavaró sötétedés jelent meg. Természetesen kezünkben a megoldás...illetve a következő Photoshop cikkben.
Szelektív élesítés Photoshopban
Perspektíva korrekció után egy kis igazítás a kép egyik felén.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !