Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Képregény hatás

szint: haladó


Kánikula van...megkergültünk, és képregényt rajzolunk. (INGYEN ACTION!)


 

Szent Imre projekt VII. (méretezés és keret)


szint: nagyon könnyű

Elérkezett a búcsú ideje. Legalábbis ettől a fotótól. Hetedik alkalommal szerkesztünk rajta és a végére már csak egy könnyű ujjgyakorlat maradt. Eredeti célunk az volt, hogy egy webgalériába tegyük közzé a képet, amihez megfelelő méretre kell alakítanunk, egy kicsit élesítenünk és egy opcionális keret is rákerül. A Szent Imre projektnek ezzel vége. Reméljük a cikksorozat sokaknak nyújtott hasznos segítséget annak megértéséhez, hogy a fotóval való munka nem ér véget feltétlenül a fényképezőgép exponáló gombjának lenyomásával.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Szent Imre projekt VII. (Méretezés és keret) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Nincs sok minden hátra ezzel a fotóval kapcsolatban. Webes galériánkhoz szeretnénk igazítani, így már csak néhány villámgyors teendőnk maradt. Az eredetileg több megabájtos fényképet weben is kényelmesen nézhető méretre igazítjuk, egy kicsit élesítünk rajta és ízlés szerint egy keret is rákerül.


2. A méret a lényeg
A kép webre méretezése pofonegyszerű. Használd az Image/Resize/Image Size menüpontot (Alt+Ctrl+I billentyűk). Győződj meg róla, hogy a megjelenő ablak alján lévő Constrain Proportions pont be legyen jelölve. Ezután a felső Pixel Dimensions értékekkel adhatod meg a kép méretét. Elég csak egy oldal pixelhosszát megadnod, mivel a másik arányában hozzá igazodik.

Webes galériába bőven elég a 640 x 480 és 1200 x 900 pixel közötti méret.

Alul a Resample Image menüben a Bicubic méretező algoritmust adtuk meg. Ajánlott még a Bicubic Sharper beállítás, amely egy picit élesít is a képen. Ezt azonban jobban szeretjük magunk elvégezni, ahogy a következő pontnál látható.


3. Köszörű
Amennyiben előzőleg nem a Bicubic Sharper pontot választottad, szükség lehet egy cseppnyi élesítésre is a méretezés után, de csak annyira, hogy az apró részletek hangsúlyosabbak legyenek a képen.

Ha Photoshop Elements 4.0-át, vagy ennél korábbi verziót használsz, válaszd a Filter/Sharpen/Unsharp Mask élesítő lehetőséget és állítsd be a fenti értékeket. Az alacsony Radius érték csak a finom részleteket élesíti majd. Az Amount nyugodtan lehet a maximumon.

Ha Photoshop Elements 5.0 vagy újabb változat dolgozik a gépeden, ajánlott az új Adjust Sharpness használata. Ezt az Enhance menü alatt találod. Állítsd be az ezen cikk alatt található 2. pont értékeit! A Radius itt akár 0,1-es is lehet.


4. Opcionálisan
Általában megoszlanak a vélemények, hogy szükség van a digitális keretezésre. Nos, nem szeretnénk eldönteni a kérdést, de aki valamiféle rámát szeretne a képe köré, annak egy gyors tipp.

Első dolgod a keret helyének kijelölése. Mi sem egyszerűbb ennél, csak húzz egy téglalapot a kép közepére a Rectangular Marquee Toollal (M billentyű). A kijelölés helyét finoman igazíthatod a nyíl gombokkal. Ezután kattints jobb egérgombbal a kijelölt téglalap közepébe, majd a felbukkanó menüből válaszd ki a Select Inverse pontot. Megfordul a kijelölés, így nem a kép közepe lesz kijelölve, hanem a keret.5. Instant keretek
A gyors keretezéshez választhatsz a Photoshop Elements által kínáltak közül is, melyeket a Styles and Effects palettán találsz. Ha nem látható a paletta, a Window/Styles and Effects menüponttal előhívhatod.

Felső menüjében állítsd be az Effects lehetőséget, majd jobbra a Frames opciót (képünkön az All látható), így megjelenik az össze keretezési módszer. Ettől kezdve csak annyi a dolgod, hogy duplán kattintasz bármelyikre. Mi a Text Panelt választottuk. Amelyik módszer neve mellett a "selection" felirat látható, ahhoz az előbb létrehozott kijelölésre lesz szükség.

A keret létrehozása után kattints a Layer/Flatten Image menüpontra és egyesítheted a keretet az eredeti képpel.6. Minden jó, ha a vége...
Ezzel sorozatunk végére értünk. Kezdetben kissé suta fotónk sokkal érettebb lett a webes megjelenésre, és hogy milyen volt néhány hónappal ezelőtt, mielőtt nekifogtunk hét állomásos alakítgatásának? Vidd az egérmutatót a kép fölé és megtudod.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !