Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Szépia tónus

szint: nagyon könnyű


A legegyszerűbb GIMP-ben elvégezhető "öregítés".


 

Árnyékok világosítása


szint: könnyű

Lassan már csak múltidőben beszélhetünk a verőfényes nyári napokról, de szerencsére itt vannak nekünk az akkor készült emlékképek. Persze a napsütésnek is megvannak az árnyoldalai. Például az erős fényben készült képek kontrasztja. A kép egy része ragyog a csúcsfényektől a másikra pedig sötét árnyékok telepednek. Ilyenkor odaülünk a GIMP mellé és megpróbálunk bepillantani a komor árnyékok mögé. anélkül, hogy a világos képterületekhez kéne nyúlnunk.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Árnyékok világosítása - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Ez a kép tökéletes lesz a következő tipp szemléltetéséhez. Megtalálhatók rajta a sötét, árnyas területek és világos csúcsfények is. Ha szeretnénk egy kicsit világosítani az árnyékokon, megtehetjük simán a GIMP alap világosító eszközeivel is. A sötét részek valóban felfedik majd titkukat, de a világos területek is ugyanolyan mértékben válnak még világosabbá, többségük "fehérre ég", nem marad benne részlet. Más módszert kell választanunk.


2. Nem értéktelen
A másik módszer persze egy duplázott réteggel indul. Mi mással?

Kattints alul a Réteg kétszerezése ikonra és megkapod a háttér másolatát. Ez maradjon kijelölve, majd ezután a Mód listából válaszd ki az Érték opciót!

Nem történt semmi? Egyelőre nem is baj.


3. Laposan
Ezek után lépj a Szűrők/Színek/Retinex menüpontra, majd megjelenő munkaablakában állítsd be a fentieket. Fontos, hogy a Szint jelölőt Magas beállításban használd, az alatt lévő három csúszka pedig lehetőleg legyen maximumon, hogy egy alacsony kontrasztú, lapos képet kapj.4.Átlátunk a szitán
Az utolsó mozzanat a frissen "kilapított" fotó, vagyis a háttérréteg másolata és az eredeti képréteg keverése. Ehhez nincs más dolgod, mint csökkenteni az Átlátszatlanság csúszka értékét. Példánkban 30%-ra állítottuk. Minél magasabb ez az érték annál több látszik majd a kilapított, szinte árnyéktalan képből, és minél alacsonyabb annál jobban érvényesül az eredeti, módosítatlan fotó. Persze egyik végállás sem ideális. 100%-on egy természetellenes, fura képi világú fotót kapsz, 0%-on viszont semmilyen változás nem lesz az eredeti képhez képest.5. Mi bújik az árnyékban?
Fényképünk árnyékos területei úgy lettek világosabbak, hogy az eredetileg világos részek nem változtak. Csak a sötét területekbe nyertünk bepillantást, mint az épület rejtett zugai, vagy a fák árnyas lombja.

Utoljára a Réteg/Összefésülés lefelé menüponttal egyesítsd a két réteget és már mentheted is a fotót.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !