Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Corel Paint Shop Pro Photo X2: elforgatás, méretezés, vágás

 


Mit kezdjünk alapból egy rakoncátlan fotóval?


 

Ceruzarajz


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Önök kérték"szeretném ha ceruzás rajz lenne"

IvettKedves Ivett! A kérésed számunkra parancs, bár volt már ceruzarajz ötletünk a DigiRetus Photoshop cikkei között, úgyhogy inkább a képzajt vagy a nyúlszemeket távolítottuk volna el, de hát legyen!

A hasonló effektek (festmény, krétarajz) Photoshoppos tárháza szinte kimeríthetetlen, erősen közelít a végtelenhez. Annyiféle variáció van, hogy csak ezzel is foglalkozhatnánk ebben az évben. Ne is szaporítsuk tovább szót, inkább rittyentsünk valamit a képből, egy közepesen nehéz módszert bemutatva az egymillióból!

Előljáróban még egy dolog. Ne használjátok csak úgy magában a Photoshop szűrőit, ha kicsit is valósághű festmény, vagy ceruzarajz effektet szeretnétek. A fenti képkivágáshoz nem tettünk mást, mint, hogy a Filter/Sketch/Graphic Pen szűrőt használtuk. A neve alapján ez lenne a ceruzarajz effekt, de ez így nyomokban hasonlít csak egy valódi ceruzás képhez. Sokkal jobb eredmény érhető el, a rétegek, összhatásmódok és a szűrők együttes használatával. Akinek megfelel a fenti "ceruzarajz" ne is olvasson tovább, a kíváncsiak azonban megismerkedhetnek egy hosszadalmasabb, de jobb végeredményt adó lépéssorral.Mielőtt elkezdtük, meggyőződtünk róla, hogy az eszközpaletta előtér és háttér színe fekete és fehér.

Az első valódi lépés a kép új rétegre duplázása volt (Layer/Duplicate Layer). A módosítást a Background Copy nevű másolati rétegen folytattuk.

A rajzhatások egyik fontos szűrője a magasan áteresztő, vagy High-pass szűrő, amit a Filter/Other menü alatt találunk. Radius értéknek 5,0-öt használtunk, majd az OK után eltüntettük a színeket a Shift+Ctrl+U gombkombinációval. Így kaptuk a fenti eredményt.Rétegek minden mennyiségben! Illetve csak négy. Még kétszer kattintottunk a Layer/Duplicate Layer menüparancsra, és ezzel megháromszoroztuk a Background Copy réteget. Ezután a legfelsőre kattintottunk és folytattuk a szerkesztést.
A felső rétegen a Filter/Filter Gallery menüpontot alkalmaztuk. Ez egy összefoglaló gyűjteménye a Photoshop kreatív szűrőinek. A Sketch csoport Charcoal effektjét választottuk, ami eredetileg egy szénrajz imitáció, de tökéletes lehet ehhez a képhez. Jobb oldali beállításainál maximumra állítottuk a Charcoal Thicknesst (szénvastagság), a Detailt (részletesség), és a közepesnél valamivel erősebbre a Light/Dark Balance-et (világos/sötét részek egyensúlya). A rajzhatás már kezdett alakot ölteni, de még messze nem volt az igazi.
Ezt követően visszatértünk a rétegekhez és a felső összhatásmódját Overlayre állítottuk. Sokkal határozottabb vonalak jöttek elő, de még finomítható a kép.
A felső réteggel végeztünk, így átléptünk az alatta lévőre és újra Filter Galleryben kötöttünk ki. Ezúttal a cikk elején is említett Graphic Pen effektet választottuk a Sketch menüből.

A Stroke Length (vonások hossza) csúszkát maximumra a Light/Dark Balance-ot itt is közepes körülire állítottuk. A Stroke Direction a ceruzavonások erősségét határozza meg. Érdemes bal vagy jobb haránt irányú vonásokat választani (Left, vagy Right Diagonal).
Újra a rétegpaletta következett. Mivel a középső réteg előbb létrehozott ceruzahatása túl erős, csökkentenünk kellett. Az összhatásmód Multiply lett, a csökkentéshez pedig az Opacity csúszkát kellett alacsonyabbra állítanunk. Ezúttal 25%-ra.
A ceruzavonások szépen fedik a képet, de túl egyenletesek, túl szabályosak még. Egy kézzel készült rajz nem ilyen. Kissé egyenetlenné kellett tennünk a vonalakat.

A Background Copy 2 rétegen maradva kiválasztottuk a Filter/Stylize/Diffuse menüparancsot, majd ott az Anisotropic opciót. Az egyenes vonások kissé girbe-gurbává, eltérő vastagságúvá váltak.
Már csak a rétegek egyesítése maradt a Layer/Flatten Image menüponttal. Ha valaki netán színes ceruzarajzot szeretne, kattintson alulról a második rétegre és az összhatásmódját állítsa Normalról Screenre!

A rajzhatást a végtelenségig lehetne finomítani, még további 50 rétegen, egyéb szűrők bevetésével, de azt hiszem így is sokkal jobb az eredmény, mint a cikk elején mutatott "egykattintásos" példa.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !