Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.09.

Photoshop: Élesítés V.

 


A sorozat befejező része, bemozdult kép korrekcióval és a túlélesített fotók javításával.


 

Gradiens szűrő


szint: haladó

Ismét egy fényképészeti szűrőt, a gradiens (azaz átmenetes) filtereket próbáljuk emulálni. A Photoshop Elements tárháza kimeríthetetlen ebből a szempontból. Olyan szín, vagy színátmenetet választhatunk, amilyet csak szeretnénk, ráadásul több szín is alkalmazható egyszerre. A réteg összhatásmódok használata pedig a hagyományos szűrőkhöz képest is egészen új távlatokat nyit.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Gradiens szűrő - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Hmm, elég késő őszi ez így is, de mi lenne, ha fokoznánk kicsit a kora reggeli fényeket és a ködös melankóliát? Ehhez mindössze két színszűrőre lesz szükség.


2. Korrekciós réteg
Kattints a képen jelölt ikonra, mellyel egy korrekciós réteget hozhatsz létre. Ez az alatta lévő összes rétegre hatással lesz. Jelenleg egy ilyenünk van, maga az eredeti kép.

A lehulló menüből válaszd ki a Gradient pontot! Segítségével színátmenet hozható létre.


3. Lila narancs
A korrekciós rétegen egy színátmenet jelenik meg, melynek alap színeit a felbukkanó ablak Gradient mezőjébe kattintva állíthatod be. Még egy ablak jelenik meg, a Gradient Editor, vagyis Átmenet szerkesztő. A Presets részben előre mentett sablonok közül válogathatsz, alul pedig saját színeket is megadhatsz. Maradjunk egyelőre a gyári mentéseknél! Hajnali színeink fokozásához tökéletes lesz a lila-narancs (Violet, Orange) színű átmenet. Minden más maradjon alapértéken!


4. Összesítve
Lila-narancs színátmenetünket egyesítenünk kell az alatt lévő képpel. Az összhatásmódok használatával ez pofonegyszerű feladat lesz. A Normal összhatásmódot állítsd át Linear Burnre, majd, hogy ne legyen túl erős a kapott színhatás, a felső réteg átlátszóságát (Opacity) vedd 50%-ra. Már alakul is...

Végül kattints a paletta jobb felső sarkában lévő More gombra, majd menüjében a Flatten Image pontra. Ezzel egyesíted a két réteget.5. Köd előttem
Némi ködöt is szeretnénk a meglévő erősítésére. Ehhez még egy átmenetre lesz szükség.

Használd ugyanúgy a korrekciós réteg ikont, mint a 2. pontnál. A Gradient Fill ablakban pedig kattints a Gradient mezőbe. A megjelenő szerkesztő ablakban most nem előre mentett átmenetet, hanem egy sajátot készítünk. Egyetlen szürke színből, mely fokozatosan átlátszóvá válik. Klikkelj a szerkesztő bal oldalán lévő nyílra, majd alul a Color ablakba. Újabb kis ablak nyílik meg, ezúttal a színválasztó, melyben állíts be egy középszürke színt. Nagyjából olyat, mint a fenti képen. Ez adja majd a köd alapját.

Mivel a színátmeneted alapból amúgy is átmenetes, ezzel nem kell foglalkoznod. Azért ellenőrizd a jobb oldali nyilat is! Fontos, hogy fehér legyen. Ha másmilyen színű állítsd át ilyenre!

Ha elkészültél, ezt a két réteget is egyesítsd a More/Flatten Image, vagy a Layer/Flatten Image paranccsal! El is készültünk. Ha tetszik így a kép, ugord át a következő pontot és mentsd a képet, ha kicsit állítani szeretnél a fényeken, olvass tovább!6. Végül a fények
Az összhatásmódot állítsd Luminosityre, majd újra egy korrekciós réteg következik, ezúttal a Brightness/Contrast, azaz a világosság és kontraszt beállítása. A megjelenő ablakban állítsd be tetszés szerint a fenti két jellemzőt, ezután egyesítsd újra (Flatten Image) a rétegeket!7. Őszi hajnal
Elképzelésünk, a ködös, késő őszi hajnal íme megjelent a képen. Menthetjük is a képet.

A színátmenetek használatával szinte végtelen variációs lehetőséghez jutunk. Egy fotó hangulata teljesen megváltoztatható, vagy erősíthető a segítségükkel. Ismét igaz a sokszor hangoztatott szlogenünk: Lehetőségeidnek csak a fantáziád szab határt.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !