Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.09.

Photoshop: Élesítés V.

 


A sorozat befejező része, bemozdult kép korrekcióval és a túlélesített fotók javításával.


 

Szelektív elmosás


szint: könnyű

Ha valamit ki szeretnénk emelni a képen, vagy mozgalmasabbá tennénk a fotót, jól jöhet még ez a leírás. Egy kijelölt területet érintetlenül hagyunk, a kép többi részét pedig sugár irányban elmossuk, mintha az exponálás közben zoomoltunk volna a főtémára. Photoshopban néhány hete már kipróbáltuk ugyanezt a módszert. Itt az ideje, hogy a GIMP változatot is közzé tegyük. A két metódus sokban hasonlít egymásra és némi programismerettel azonnal menni fog.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Szelektív elmosás- www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Maradjon élesen ezen a képen a középső virág, és sugár irányban mozdítsuk be a képet a többi területen. Ehhez először ki kell jelölnünk az érintetlenül hagyott képrészt, így válik majd szelektívvé az elmosásunk.


2. Ellipszis jelölő
Az eszközpalettán kattints az Ellipszis-kijelölés ikonra. Alul az opcióinál jelöld be a Lágy szélek négyzetet, amely elmossa majd, átmenetessé teszi a kijelölés peremét. A perem elmosásának mértéke az alatta lévő Sugár csúszkán állítható 0-100 értékekben. Ha nagy képet szerkesztesz, vagy nagy kijelölést tervezel, hagyd ki ezt a lépést, mert a max. 100 pixeles elmosás pl. egy 8 megapixeles képnél kevés lehet. A mi kis (450 képpont széles) képünkön 30 pixeles életlenítés pont elég lesz.

A kijelölés peremének lágyítására azért van szükség, hogy a jelölőhatáron kívüli képterület nem hirtelen mosódjon el, hanem legyen egy lágy átmenet a sugár elmosás és az éles főtéma között.


3. Bekerítve a főtéma
Az ellipszis jelölő segítségével húzz kört (ellipszist) a főtéma köré, amit érintetlenül szeretnél hagyni. A téma mellett azért maradjon hely az előbb említett lágy átmenetnek is.4.Alakul a kijelölés
Ha korábban nem mostad még el a kijelölés peremét (mert pl. nagy képpel dolgozol), most megteheted. Kattints az ellipszis belsejébe jobb egérgombbal, és válaszd a Kijelölés/Lágy szél menüpontot. A kapott ablakban sokkal nagyobb lágy peremet is megadhatsz, mint az iménti 100 pixeles elmosás. Nagy fotónál ez lehet akár 200-500 pixeles is.

A kijelöléssel már csak egy dolgunk maradt, átfordítani. Ehhez elég a Ctrl+I billentyűkombinációt használnod, de ugyanebben a menüben megtalálod a Kijelölés/Invertálás pont alatt is. Eddig tehát a virágunk és közvetlen környéke volt kijelölve egy lágy peremű körvonallal, most azonban a kép többi része a kijelölt. Tökéletes, hiszen ezen kell majd dolgoznunk.5. Bevetjük a zúmot
Az eddigi lépések csak az előkészítést jelentették, most jön a lényeg. Kattints az Szűrők/Elmosás/Elmosás elmozdítással menüpontra és a fenti ablakot kapod. Itt az Elmosás típusa legyen Nagyítás, vagyis zoom hatású, sugárirányú elmozdítás. Az alatta lévő paraméter csúszkán állíts be tetszőleges Hosszt, vagyis az elmosás mértékét. Ha fent bejelölöd az Élőkép négyzetet, akkor a nézőképen ellenőrizheted az eredményt.6. Központban
A végeredmény beszédes. Élesen maradt a kijelölt főtéma, és a környezete lágy átmenettel beleolvad a teljes kép zoomos elmosásába. Kijelölési körvonalat a Kijelölés/Megszüntetés menüponttal (Shift+Ctrl+A) szüntetheted meg és már mentheted is a kész fotót.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások

2010.12.08 21:58:16

mar megértettem...csak elfelejtettem invertalást csinalni....lipovanka
2010.12.06 23:18:45

éppen forditva müködik...--amit kijelöltem...az lesz elmosott hatasu...

nem magyar anyanyelvű vagyok...

 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !