Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

ImageSkill Magic Enhancer Lite

 


Kiegyensúlyozottabb megvilágítottságot ad a képnek az ImageSkill ingyenes pluginje.


 

Színtelítettség


szint: haladó

Az a nagy szerencsénk, hogy a Photoshop Elementsben is megtaláljuk a Photoshop korrekciós rétegeit, melyek komoly segítséget jelentenek, ha a kép világosságán, színein, kontrasztján, vagy éppen telítettségén akarunk változtatni. Most az utóbbiról lesz szó. A módszer egy-két lépéssel hosszabb, mint a "natúr" telítettség növelés, de sokkal jobb eredményt is ad.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Színtelítettség - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Példafotónknak talán nem árthat némi színtelítettség növelés, hogy jobban kihangsúlyozzuk őszi színeit.

A színtelítettség növelés legnagyobb mumusa a színzaj növekedése és a színárnyalatok gazdagságának csökkenése. Komolyabb szaturáció emelés bizony ezeket hozhatja magával, de következő lépéseink megpróbálják kordában tartani a nem kívánt mellékhatásokat.


2. Korrekciós réteg
Mi mással is kezdhetnénk, mint a bevált Hue/Saturation paranccsal, azzal a különbséggel, hogy nem az Edit menüből választjuk ki, hanem a Layers paletta második ikonjának segítségével. Ezt használva egy lehulló menüt kapsz, melyből korrekciós rétegeket választhatsz ki. A korrekciós réteg egy külön layeren (rétegen) hozza létre az adott módosító hatást - esetünkben színtelítettség növelést. A korr. réteg alatti rétegekre érvényes lesz ez a hatás, de ugyanúgy bánhatunk vele, mint minden egyéb layerrel. Szerkeszthetjük, maszkot alkalmazhatunk, csökkenthetjük a megjelenését, és így tovább. Most lássuk a medvét!


3. Szaturáció egy
A Hue/Saturation korr. réteg kiválasztására egy ablakot kapsz, ugyanazt, mint a hasonló nevű menüparancsnál. A Saturation emelésével növelheted a kép színtelítettségét. Nálunk a +50-es érték vált be, de témafüggő, hogy mit állítasz be.

Nem baj, ha kissé túlzásba viszed és olyan értéket használsz, amelynél már kiégnek egyes színek, vagy láthatóan romlani kezdenek az árnyalatok, hiszen később szabadon szerkeszthetjük a hatást.


4. Szaturáció kettő
Ahogy a fenti képen látható a Hue/Saturation korrekciónk egy külön rétegen jött létre fotónk alaprétege fölött. Ezek összhatásmódját ugyanúgy változtathatod, mint egy hagyományos rétegnél, duplán rákattintva újra beléphetsz és módosíthatod a beállított értéket, a jobbján lévő maszk rétegen pedig egyedi maszkot is létrehozhatsz. Szóval pontosan ugyanúgy viselkedik, mint egy hagyományos képréteg.

Számunkra az összhatásmódok és az átlátszóság beállítása a fontos. Elsőként a Normal összhatásmódot állítsd át Saturationre Vagyis a felső réteg, csak a színtelítettségében lesz hatással az alatta lévőkre. A színek ugyanúgy élénkek maradnak, de a kép "összeszedettebbé" válik, mint az előbbi túlszínezett változat.

Ha még mindig túlságosan színtelítettnek találnád a fotót, az Opacity értékkel csökkentsd a felső réteg átlátszóságát, vagyis erősségét!5. Megélénkülve
Végeredményül egy jóval telítettebb fotót kaptunk, komolyabb színelhajlások nélkül. A telítettség ilyen mértékű emelése a hagyományos Hue/Saturation módszerrel már színpontatlanságokat okozhat a képen. Nincs más hátra, mint a Layer/Flatten Image parancs, ami egyesíti a korrekciós réteget az alatta lévőval, és a kép mentése.

Az alábbi linkeken megtalálod Photoshoppos és GIMP-es színtelítettség növelő tippjeinket is.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !