Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.09.

Pajta / Parasztház

 


Színtelenség...


 

A dolgok tartása - Sanghai utca , Strand


Vagyis leginkább a fényképezőgépé… Ugyanis, akkor válik el a hétköznapi (illetve, pontosítsunk, a hétvégi és az utazó) amatőrtől a fotós, amikor ráébred arra, hogy a jó kép a nézőponton is múlik. És ha erre rájön, akkor elkezd nem feltétlen szem magasságból fényképezni, és megérzi annak is az ízét, hogy a kamera előre döntése milyen hasznos eljárás. Ettől valahogy irtóznak a kattintgatók. Még felfelé csak emelgetik azt a fránya fényképezőgépet, de a függőleges film/CCD/CMOSsíktól a föld felé semmiképp sem akarnak eltérni. Ebből aztán születik egy rakás bosszantó kép, amiben ott volt a lehetőség, csak éppen ezen a jellegzetes amatőr hibán csúszik el, ami abból áll, hogy felkapjuk a gépet a szemünk elé, és már lövünk is. Az alábbi, alapjában egy utazás keretében dicséretes témaválasztású két kép erre szolgáltat többé-kevésbé tanulságos példát.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digitális Fotó elemzés

 

Digitális Fotó Elemzés - Sanghai utca


Sanghai utca

Ilyenkor mondja az ember, hogy: az egyik szemem nevet, a másik pedig sír. Remek az ötlet, a bazársornak a hangulatát megörökítő fotó. Kilép a szokványos turistafényképezés korlátai közül, ami nevezetesen az elsősorban műemlékek, vagy a látványosabb városrészletek "hazavitelére" szorítkozik. Jó az expozíció is, és a felhős világítás megfelelő kiegyenlítettséget biztosít. Csak az a fene ette kompozíció!!! 10 fokos előre döntéssel eltűnik a kiégett égfolt és lemarad a jelzőlámpa-pár is, ami lehet akármilyen színű, zavaró, mert még szép kék ég esetén is odarántja a szemet. El a lényegtől, magától a bazársortól. Ezzel a kis trükkel nem amputáljuk le a szembe jövő, karakteres fiatalember és a távozó, kevésbé karakteres hölgy alsó lábszárait. A kerékpárért tulajdonképpen nem kár. És még egy kisebb trükk: kicsit jobbra tartva, lekerül a kép baloldaláról az a nagy szürke valami, ami szintén zavaró elem. És ezzel nyerünk egy félbe hasítatlan, újabb próbababát, ami a többi társával együtt remek poénként szerepelhetne a képen. Tessék mondani! Annyira kellett rohanni, hogy csak erre az egy képre volt lehetőség? Nem volt idő legalább a kattintás után ránézni az LCD-re, és átgondolni a kompozíciót? Azt javaslom a szerzőnek, emelje vissza a képkezelő szoftverbe a képet, vágja le baloldalt azt a szürke förtelmet, felül meg a kétpirosos jelzőlámpát, az aljuk alatt! Aztán kezdheti verdesni a fejét a falba, hogy mit hagyott ott, és abból legalább tanulva nem követi el ezt a bakit többé.


Digitális Fotó Elemzés - Strand


Strand

A mottó ide is érvényes, bár itt annyira nem vészes a helyzet, mint az előző képnél. Csupán megint a szem előtt, függőleges filmsíkkal tartott kép. Ezzel középre került a horizont, ami máris jellegtelenné tette a képet. Egy kicsit kellett volna csak előre dönteni a kamerát. Ezzel a horizont felkerült volna a felső aranymetszés vonalba, leesne a jellegtelen ég felesleges része és az előtérben lévő, nedves partvonal hangsúlyosabbá válhatott volna. Még erőteljesebben vezethetné végig a szemet az embercsoport felé. Ehhez persze meg kéne kérni a Photoshop klónozó eszközét (ha már a helyszínen erre valószínűleg nem volt lehetőség), hogy tessékelje ki a magányos, ám annál zavaróbb figurát a képből. Ám, ha ott marad, nagyon az sem baj, nem ez a kép fő hibája. És még valami. Gondolom a szerzőt is a látvány lehangoltsága inspirálta a fotózásra, ezt egy dögös fekete-fehér verzióban sokkal érzékletesebben lehetne prezentálni. Talán érdemes még megpróbálni, miként a daruk felett az eget, s ha lusta klónozni, a baloldali gyereket is levágni…


Szöveg: Vajda János
honlap

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !