Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Ecsetminta készítése

szint: könnyű


Néhány lépés és kész saját ecsetmintánk.


 

Az ember városa


Szeretem a városképeket. Nem az épületfotókat, azokat épületfotónak és nem városfotónak nevezem. A városkép ember nélkül épület-, park- vagy utcafotónak lényegül át. Megvan a hangulata persze egy ódon városrésznek az ember nélkül is, de egy modern városrészlet az ember nélkül falanszterré, betonlabirintussá válik. Személytelenné. Ennek a csomagnak az utolsó két képe ezért is áll nagyon közel a szívemhez. A két különféleképpen megfogalmazott kép lényege nem az extravagáns épületeken van, hanem az Emberen. Vannak persze hibái a képeknek, mindjárt végig is futunk rajtuk, de egyvalamit meg kell említenem, ami mind a két képre érvényes negatív észrevétel. Nevezetesen, a színek hiányában sokkal lényegretörőbb képeket láthatnánk, ha azok valami jól tónusvezérelt fekete-fehér formában kerültek volna elénk.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digitális Fotó elemzés

 

Digitális Fotó Elemzés - Sanghai pudong


Shanghai pudong

Ez a pudong átment a próbán, még csak meg se kellett enni. Remek, jól ki van használva a borult világítás, pontos, kiegyenlített az expozíció, nem is kell több részlet az égbe, csak a tornyok olvadnának bele. Jók az előtérben lévő alakok is. Látszik rajtuk, hogy turisták, nem igen ide valók, ebbe az inkább üzleti jellegű városrészbe. Érezni az utómunkát, a perspektíva korrigálást. A kép még elbír egy hosszirányú vágást. Ez növelné a magasság érzetet is, és néhány zavaró elemtől is megszabadulhatunk. A jobboldalon, a szélső épületet le lehet hagyni, ezzel lekerül a képről a csatornafedél és a távolabbi lámpaoszlop is, amikre nincs szüksége a képnek. A benn maradt zebracsikot két mozdulattal ki lehet klónozni. Baloldalt a távoli ajtó baloldala vonalában kéne vágni, ezzel a két távoli alak, főleg a vakító fehér ruhás sem vonzza már oda szemünket.

Digitális Fotó Elemzés - Időkapu


Időkapu

A cím is telitalálat, miként a téma is. A kép érzékeny szemről tanúskodik. Jó a kifelé tekintő főalak. Olyan, mintha tanácstalan lenne, mit is keres itt. A paradoxon az, hogy a ruhája kapcsán pont ő lenne az idevaló, de a teljes magány és elfelefordulás az ellenkezőjét érezteti velünk. Megint remek az expozíció, vagy az utómunka, mindegy. Csak az ff lenne még igazán jó. Pl. a fő alak mögötti színes ruharészlet is a szürkeségbe fordulna, és nem birizgálná a szemünket. Van azért kínom is a képpel, igazán az elgondolás a kifogástalan, a kivitel nem. Tudom, ezen nem lehetett segíteni, de szerencsésebb lehetett volna, ha a fiatalember közelebb van a kamerához. Ezzel nem lenne az előtér annyira üres. Levágni nem lehet, mert az oldalarány változása miatt elveszne a betonmonstrum monumentalitása. Én feláldoznám az építmény szimmetriáját. A baloldali világos részt levágnám, így lehetne egy kicsit alulról is vágni. A kép belső tartalmán ez mit sem változtatna, az egyensúlyán viszont annál inkább.

 

Szöveg: Vajda János
honlap

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !