Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Fekete-fehér Photoshopban

szint: haladó


Aki egy kicsit is többre vágyik mint gépe B&W funkciója, az a következő leírásban megleli az igazságot...


 

Adobe Photoshop Lightroom - Képek csoportosítása III.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Képek csoportosítása III - metaadatok - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
Képek csoportosítása III.
(Metaadatok)


A metaadatok a digitális fotó legfontosabb alap információi, melyet a fényképezőgép, vagy a fotós csatol a képhez. Akár JPEG, akár RAW fájlunkba ágyazva megtaláljuk és megfelelő szoftverrel (ma már gyakorlatilag bármelyik képnézegetővel) kiolvashatók. Ezek a szöveges infók tájékoztatnak bennünket a kép készítésének körülményeiről, mint például a felvétel idejéről, vagy a használt fényképezőgép típusáról, de utólag a készítő nevét, vagy a kép későbbi keresését segítő kulcsszavakat is bevihetünk. Kiolvasásukban segíthet az Adobe Lightroom is, amely a metaadatok alapján egy kép keresésére és csoportosításukra is alkalmas.

A Lightroom egy külön Metadata menüpontot is szentel a beágyazott információknak. Itt találhatjuk a szoftver saját metaadatainak (kulcsszavak, színkódok) beállításait is, melyekről korábban már volt szó. A kép eredeti információ, például a fényképezőgép által beágyazott EXIF adatok a következő opciókkal állíthatók be ebből a menüből:

Show Metadata for Target Photo Only – megadjuk a szoftvernek, hogy csak az aktuális fénykép adatait mutassa.

Copy Metadata – a metaadatok kimásolása vágólapra.
Paste Metadata – a másolt adatok beszúrása másik fájlba.
Sync Metadata – több kép adatainak összevetése (később részletezzük, hiszen egy külön gombot is kapott).

Edit Capture Time – a fotó készítési idejének átállítása.
Revert Capture Time to Original – a kép eredeti készítési idejének visszaállítása.

Save Metadata to File – a metaadatok külső, szöveges fájlba mentése.
Read Metadata from File – az adatok beolvasása szöveges fájlból.
Update DNG Preview & Metadata – DNG (RAW) fájlok előnézeti képének és metaadatainak frissítése.

Az utolsó három opciót a fényképre jobb gombbal kattintva is megkapjuk a felbukkanó menüből.

A kép metaadatai közül néhány alapvetőt könnyedén leolvashatunk, ha a fotó fölé visszük az egérmutatót és várunk. Rövidesen megjelenik a kép neve, készítésének pontos időpontja és mérete. Ha ennél többre vagyunk kíváncsiak a Library és a Develop szekcióban is látható Histogram ablak alsó sorát kell figyelnünk. Itt találjuk a kijelölt kép érzékenységéről (ISO), a használt gyújtótávolságról és rekeszről, valamint a záridőről szóló információkat. Ezek is metaadatok, amik szerkesztés közben jelenthetnek segítséget.

Az összes metaadat megjelenítése a Library részben, vagyis a program katalogizáló-képnézegető szekciójában lehetséges. A képernyő jobb oldalán látható a Metadata ablak a Lightroom által megjeleníteni képes összes adattal. A különböző információ csoportokat az ablak fejlécében lévő lehullómenüből választhatjuk ki:

Default – a Lightroom által fontosnak tartott információk megjelenítése, kezdve a képfájl nevével, amely mellett egy érdekes gombot találunk. Ha több fotónk van kijelölve és erre a gombra kattintunk (Batch Rename) az összes fotót csoportosan nevezhetjük át.

All – a szoftver által kiolvasható összes metaadat egy ablakban jelenik meg.

EXIF – talán a legfontosabb adatok csoportja. Ide kerülnek a fényképezőgép által a képfájlba írt információk. A Lightroom nem képes megjeleníteni az összes EXIF adatot, de talán a leglényegesebbeket megtaláljuk itt. Ilyen a kép készítésének pontos időpontja (másodperc pontossággal), a használt rekeszérték és záridő, az objektív gyújtótávolsága, a gép típusa, vagy akár a készítő neve, ha előzőleg megadtuk ezt a fényképezőgép beállításainál.

IPTC – a képre vonatkozó egyéb információk, melyek utólag ágyazhatók be, vagy szerkeszthetők. Ilyen a készítő neve és részletes adatai (akár, cím, telefonszám, weboldal, stb), a fotó beágyazott fejléc szövege, címe, felirata, kategóriája, a készítés helye és a copyright információk. Ezek, hasonlóan az EXIF és egyéb metaadatokhoz, nem láthatók a képen, de megfelelő programokkal utólag kiolvashatók és segíthetik a képek csoportosítását, vagy akár másolásvédelmét.

Large Caption – feliratot és copyrigth információt rendelhetünk a képhez. A felirat akár egy ihletett vers is lehet. Csak fantáziánkon múlik.

Location – az IPTC információk között is megtaláljuk ezt a szekciót. Csak a kép készítésének helyét adhatjuk meg. A fényképezőgép erre alapból képtelen, tehát utólag írható be a város, hely, megye, ország, vagy tájegység neve.

Minimal – itt csak a fájlnév, a kép előzőleg beállított értéke (max 5 csillag), címe és másolásvédelmi infói jelennek meg.

Quick Describe – hasonló az előbbihez, de kiegészítve a kép méretével, helyével (könyvtárnév), a készítés időpontjával, a használt fényképezőgép típusával és a készítő nevével.

Egyes metaadatok mellett egy jobbra mutató nyíl gombot találunk. Ha erre kattintunk a képmegjelenítő ablakrészben csak azok a fotók lesznek láthatók, amelyek ugyanezt metaadatot tartalmazzák. Például ha a kép 18-55mm-es objektívvel készült és ennek infósora mellett a gombra kattintunk, a szoftver kilistázza a 18-55mm-rel készült összes katalogizált fényképét.

Ha egyszerre több fotót jelölünk ki alul aktívvá válik a Sync Metadata gomb. Ennek segítségével kilistázhatók a kijelölt képek azonos metaadatai, de a kapott ablakban át is írhatjuk ezeket. Az átszerkesztett adatok minden képen azonosak lesznek. Ez főleg az IPTC, vagyis a felhasználó által utólag felvihető (készítő neve, másolásvédelem, kategória, kép címe, stb) adatokra vonatkoznak.


A fotók keresését és csoportosítását segíti a bal oldali ablakrész legalján található Metadata Browser. Itt 10 adat alapján listáztathatjuk ki a megfelelő képeket. Elég csak rákattintanunk az alapadatok neve melletti nyílra és megkapjuk az adatnak megfelelő listát. A Camera pontnál például azt, hogy összes katalogizált fotónk milyen fényképezőgépekkel készült. Bármely fényképezőgép nevére kattintva csak a vele készült képeket csoportosítja elénk a szoftver. Ugyanígy rendszerezhetünk a használt objektív (Lens), a fájl típus (File Type), a rekesznyílás (Aperture), záridő (Shutter Speed), érzékenység (ISO Speed Rating), készítés dátuma (Date), helye (Location), készítő neve (Creator), vagy a kép címe (Label) alapján. Az utolsó három szempont a felhasználó által utólag megadható, vagy módosítható adatok közé tartozik.

Digiretus.hu

 

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !