Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.09.

Adobe Photoshop Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő

 


Virtuális szűrő a kiégett égbolt ellen.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Képek keresése


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Képek keresése - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
Képek keresése


Ha egy képet, vagy bizonyos tulajdonságú képek csoportját szeretnénk megtalálni a Lightroom galériánkban, a Library rész munkaablakának bal oldalára kell koncentrálnunk. Az itt található, lenyitható panelek némelyikéről már volt szó korábban, de foglaljuk össze őket újra, hiszen nagy segítséget nyújthatnak a keresésben.

Library

A panelcím bal oldalán található nyíllal lenyitva ötféle csoportot választhatunk ki:
All Photographs: A képernyő nézőkép ablakában (középső) az összes, eddig behívott fénykép legyen látható. A behívott képek számát a jobb oldalon jeleníti meg a program.
Quick Collection: A felhasználó által létrehozott gyorskollekciók megjelenítése. Jobb oldalon szintén ezek számával.
Previous Import: A Lightroom előző indításakor importált fotók lesznek láthatók.
Already in Catalog: Külön katalógusból behívott fényképeink megjelenítése.
Missing Files: Azon fotók nézőképeit listázza ki, melyeket eltávolítottunk eredeti helyükről (mappájukból). A fotók metaadatait és nézőképeit tárolja a Lightroom, de a hibás hivatkozás miatt nem tudjuk őket teljes méretben megnyitni és szerkeszteni. Ilyen esetben egy hibaüzenet jelenik meg a kép tetején „The file named „...” is offline or missing.” (A … nevű fájl nem elérhető helyen található, vagy hiányzik.)

Find

A Lightroom fő kereső panelje két keresési lehetőséggel. Egyikük a szöveg alapú (Text), másik pedig a dátum (Date) alapú keresés. Használhatjuk őket külön, de egyszerre is, csupán ki kell jelölnünk a nevük melletti négyzetet.

A szöveges keresés a kép nevében címében, vagy bármely metaadatában található szavakra keres. Az első rubrikában lévő menüből választható ki, hogy hol is keressen a szoftver. Ez lehet bárhol (Anywhere), de az említett helyeken is például fájlnévben (Filename), vagy mondjuk a kulcsszavak (Keywords), illetve EXIF adatok között.

A Rule menüben határozható meg a megadott kereső szavak előfordulása:
Contains Any: bármely szót tartalmazzák a kép adatai.
Contains All: minden megadott szót tartalmazzák.
Doesn't Contain: ne tartalmazzák a beírt szavakat.
Starts With: adjunk + jelet bármely kereső szó elé és elsődleges keresési jellemzőként használja majd a program.
Ends With: hasonló az előzőhöz a szó mögé kitett + jellel.

A nagyító ikonnal jelzett mezőbe írhatjuk be keresőszavainkat és semmi további dolgunk velük. A szavak beírása után a szoftver azonnal kilistázza a nézőkép ablakban a talált fényképeket. Ha lenyitjuk az előzőleg bemutatott Library panelt a talált képek számát is láthatjuk. A keresőmező nagyító ikonja lenyitható menüt tartalmaz, amelyben a fent sorolt keresési jellemzők gyorsan átvariálhatók. A mező jobb oldalán lévő X-jelre kattintva törölhetjük a keresőszavakat és újakat adhatunk meg.

A dátum szerinti keresés a kép elkészültének időpontját veszi alapul. A Date menüben meghatározható, hogy az össze ismert képdátum között, vagy bizonyos szempontok szerint keressen a szoftver. Ezek lehetnek például a mai (Today), vagy ehéten (This Week), hónapban (This Month), évben (This Year) készült képek, de teljesen egyedi (Custom) beállítás is. Az egyedi beállításhoz alul egy dátumskála áll rendelkezésre. Ha minden dátumot kiválasztottunk (All dates), akkor a szoftver első behívott képeinek készítési idejétől a legutóbbi fotók dátumáig terjed majd a skála. Két végén egy-egy jelölőt találunk, melyeket szabadon betolhatunk a skála közepe felé, így szűkítve a keresett képek készítésének idejét.

A Find panelen szűkített keresés kihat az össze többi itt említett panel találataita. Tehát ha leszűkítjük a keresést mondjuk a 2007 májusi fotókra, akkor a következő (Folders) panel találatai között is csak ezek a májusi képek szerepelnek majd.

Folders

Mappák szerinti képcsoportokat találhatunk meg így könnyedén. Ha fotókat importálunk a Lightroom galériájába, lehetőségünk van azokat egyedi mappákba behívni, melynek az importálás során nevet adhatunk. A szoftver automatikusan is felajánl egy nevet, ami a készítés idejének dátuma. Ezek a nevek jelennek meg a panelen, jobbjukon a mappában tárolt képek számával. Egy mappa több almappát is tartalmazhat. Például a 2008 nevűben tároljuk az össze idén készült képet, de minden importálásnál új almappa készül ez alá, mely a behívott képek pontos készítési idejét kapja névként. A mappákat átnevezhetjük (Rename), vagy újakat hozhatunk létre bennük (Create Folder Inside...), ha nevükön jobb egérgombot nyomunk.

Collections

A behívott fotók kollekciókba is tartozhatnak, melyeket utólag hozhatunk létre – tetszőleges névvel – az azonos tulajdonságú fotók csoportosítására. Egy-egy kollekciónak alkollekciója is lehet. Mondjuk létrehozunk egy „Nyaralás 2007.” nevűt, majd ezen belül a nyaralás téma szerinti alkollekcióit: tengerpart, séta Velencében...stb. Új kollekció létrehozásához szintén a jobb egérgombot kell használnunk.

Keyword Tags

Előző, kulcsszavakkal foglalkozó cikkünkben már volt róla szó. Bármely képhez egyedi kulcsszavakat rendelhetünk, melyek azután segítenek a megtalálásukban. Ilyen lehet az imént említett nyaralás téma. Például a balatoni élményfotók megkaphatják a Balaton kulcsszót. Ez a Keyword Tags panelt lenyitva kilistázódik és az előbbiekhez hasonlóan azt is megtudjuk hány ilyen képünk van. A kulcsszóra kattintva azonnal megjelenik az összes Balaton keywordöt tartalmazó fénykép.

Metadata Browser

Szintén nem ismeretlen azok számára, akik előző leírásainkat is olvasták. A képekben tárolt metaadatok szerint kereshetünk rá egyes csoportokra. Tíz ilyen ismérv szerint kereshetünk fényképezőgép fajtája (Camera), alkalmazott objektív (Lens), fájltípus (File Type), rekeszérték (Aperture), záridő (Shutter Speed), érzékenység (ISO Speed Rating), készítés dátuma (Date), készítés helye (Location), készítő neve (Creator), kép címkéje (Label).

Az egyes keresési jellemzők bal oldali nyilát lenyitva a szoftver kilistázza a talált csoportokat, például az össze fényképezőgép vagy objektív nevét, amellyel képeink készültek. Azt is megtudhatjuk, hogy mennyi kép található ezen csoportokban és bármelyikre kattintva megjelennek a hozzájuk tartozó fotók.

A metaadatok kezeléséről és készítéséről az előző részben talál bővebb összefoglalót az érdeklődő.

 

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !