Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.07.

Emberekről elfogultan

 


Nyár reggel / Pajtik


 

Világosság II.


szint: haladó

Nem biztos, hogy rögtön ki kell dobnunk túlexponált fényképeinket. Hiszen ésszerű keretek között nagyon szépen visszahozhatjuk őket az életbe. Sőt, van, amikor az ésszerűség határait is átléphetjük egy kicsit. Erről szól következő leírásunk, melyben helyére kerül a fényesség és még a kiégett ég is kap egy kis színt.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Világosság II - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Túlexponált fotó, fehérre "égett" égbolttal, lapos kontraszttal. Jobb esetben kidobnánk, vagy esetleg számítógépünk legutolsó mappájába süllyesztenénk a fotót, de akár tehetnénk is ellene valamit. Csodát semmiképp, viszont azért van itt nekünk a GIMP, hogy megpróbáljuk visszahozni a tetszhalálból a képet.


2. Kettesben
Egy komoly képszerkesztési folyamat szinte mindig úgy kezdődik, hogy megkettőzzük kiindulási rétegünket, hiszen míg az egyik érintetlen marad, a másolaton nyugodtan dolgozhatunk, majd keverhetjük őket.

Nincs is más dolgod, mint a Rétegek palettán a nyíllal jelölt ikonra kattintani és máris megkapod a háttérréteged másolatát, melyen a továbbiakban folytatjuk a szerkesztést.


3. Görbítünk
A világosság beállításához az Eszközök/Színeszközök/Görbék menüparancsot használjuk. Aki otthon van valamelyest a görbék használatában, annak gyerekjáték a dolog. Egyszerűen jelölj ki egy referenciapontot a haránt futó egyenes közepén, majd az egér bal gombjával megragadva húzd jobbra, hogy nagyjából a fent látható görbét kapd. A sötétítés mértéke, vagyis a húzás hossza és iránya a szerkesztett képtől függ. A fent látható görbe, csak példaképünk esetében lehet jó alternatíva. Ha saját képpel dolgozol, mindig figyeld közben a fotót - hiszen működik az előnézet. Sötétítéshez biztos, hogy lefelé görbülő vonalat kell képezned, míg világosításhoz "púposodót". Nyugodtan feszítsd túl a húrt, és állíts be erősebb sötétedést, vagy világosítást, hiszen később még alkalmunk lesz visszavenni belőle.

Ha nincs a képen kiégett eged, mint példánkban, már el is készültél és kihagyhatod a következő lépést.4.Görbítünk egy kis eget is
Mivel a képünkön tejfehérré vált égboltunk is akad, ezért megpróbálkozunk némi színt varázsolni a helyére. Ehhez még mindig a Görbék ablakban kell dolgoznod, de a bal felső sarkában lévő Csatorna menüt váltsd át a Vörös színcsatornára!

Először hozz létre egy referenciapontot a görbe jobb felső sarkának közelében (1. pont), majd ragadd meg a fölötte lévő sarokpontot és kissé húzd lejjebb (2. pont)! Ha jól csináltad a kép fehér területei kékes színt kapnak. Ne vidd túlzásba, hiszen könnyen természetellenes, erős kékséget kaphatsz! Egy kicsit azonban eltúlozhatod, hiszen mindjárt finomítunk rajta.5.Keverve, nem rázva!
Már csak a két réteg,- az eredeti és a módosított- keverése van hátra, amellyel finomíthatod az előbb beállított hatást. A Rétegek paletta Átlátszóság csúszkáját vedd vissza addig, amíg az elképzeléseidnek megfelelő világosságot és égszínt nem kapsz! Nálunk ez kb. 50% környékén volt.6.Letisztázva
Esetleg még egy automata kontraszt állítás és kész is a fénykép, amelyet mintha kicseréltek volna. A többi színcsatornán "játszva" még pontosabb égszínkéket is elérhetsz, de más ez az eredmény is sokkal biztatóbb, mint a kiindulási képünk. Ha nem tetszik ez a végeredmény használhatod a Gradiens szűrőnél írt tippünket sőt, ha bátor vagy még fellegeket is rajzolhatsz az égre az alábbi leírásunk segítségével.

A rétegek egybemosásához a Réteg/Összefésülés lefelé parancsot használhatod.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !