Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.07.

FastStone Photo Resizer (1. rész)

 


Csoportos átnevezés, átméretezés, akár képek százain? Miért ne?!


 

Adobe Photoshop Lightroom - Gyors képszerkesztés


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Gyors képszerkesztés - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
Gyors képszerkesztés


Még mindig a Lightroom Library részénél tartunk, ahol fotóink kezelését, rendszerezését és megjelenítését végezhetjük. Arra is akad azonban lehetőségünk, hogy számos jellemzőjét módosítsuk a képnek, vagyis néhány kattintással szerkesszük azt. Erre való a Quick Develop szekció, amely hasonló funkciókat nyújt, mint a Library melletti Develop, de nem kell csúszkákkal szőrözgetnünk, elég csak párat kattintanunk egy gombra és változtathatunk mondjuk a kép világosságán.

A Quick Develop a Library szekció jobb oldali ablakrészében jelenik meg. Ha nem látható kattintsunk a Window/Panels/Quick Develop menüpontra, vagy használjuk a Ctrl+1 gombkombinációt! A gyorsszerkesztés ablakban 15 beállítási lehetőséget kapunk a kép oldalarányának megvágásától a színhőmérséklet beállításán át az élénk színekig. Némelyik opció el is tüntethető, ha bezárjuk a jobb oldali nyílgombokkal. Ugyanezekkel nyithatjuk teljes méretűre a Quick Develop ablakot.

Az első lehetőség a Saved Presets lehullómenü, amely előre programozott beállításokat kínál. Nincs más dolgunk, mint kiválasztani egyiket a menü 18 opciója közül. Ezen felül megtalálható itt az alapértékekre visszaálló Default Setting és a saját beállítás (Custom). Utóbbi akkor lesz aktív, ha bármit megváltoztatunk a lentebb lévő szerkesztési opciókban, mondjuk növeljük a világosságot. Az előre mentett 18 beállítással nem is inkább jobbá, mint érdekesebbé tehetjük a képünket. Van itt öregített fotó (Aged Photo), régies megvilágítás (Antique Light), hideg színtónus (Cold Tone), vagy például portré élesítés (Sharpen – Portraits).

A Crop Ratio menüből előre definiált oldalarányokat választhatunk ki, vagy beírhatunk magunk is (Enter Custom) egy tetszőleges értéket, amit aztán a Custom ponttal aktiválhatunk. Arra sajnos itt nincs lehetőségünk, hogy kijelöljük a kép kivágandó területét. A szoftver a beállított aránynak megfelelően a kép közepét vágja ki. Ha például 4:3 oldalarányú fotónkból 1:1-est szeretnénk gyártani, egyszerűen „lecsapja” a két szélét.

A Treatment menü egyszerűen megérthető: színes (Color), vagy fekete-fehér (Grayscale) fényképet szeretnénk. A Lightroom beállításunknak megfelelően cselekszik. Természetesen eleve FF képből nem fog színeset gyártani, a konverzió, csak fordítva működik.

Fontos beállítás a White Balance, vagyis fehéregyensúly. Szintén egy menüt kapunk 9 alap beállítással, melyekkel a fotózásnál használt fényforrás szerint állítható be a fehéregyensúly:

As Shot: semmit nem változtat a képen. A fényképezésnél használt White Balance beállítás marad aktív.
Auto: automata fehéregyensúly.
Daylight: a megvilágítást semlegesnek, napfény színhőmérsékletűnek veszi.
Cloudy: felhős időhöz igazítja a színeket, amelyek így egy kicsit melegebbek lesznek.
Shade: jóval melegebb színeket kapunk az előzőnél, az árnyékos helyen való fotózáshoz.
Tungsten: izzólámpának megfelelő színhőmérséklet lesz az alap.
Fluorescent: szintén egy mesterséges megvilágítás, ezúttal fénycsővel.
Flash: a vaku fényének megfelelő megvilágítást feltételez.
Custom: egyedi színhőmérséklet beállításunknak megfelelően változnak a színek.

A menü alatti Temperature részben kézzel is finomhangolhatjuk a színhőmérsékletet. Ehhez elsőként a White Balance menüben As Shot beállításra kell állnunk, majd megnyomni bármelyik nyílgombot. A dupla nyíl erősebb (dupla) lépést jelent, az egymagában lévő kisebb változást. Minden egyes gombnyomás egy-egy lépéssel erősít, vagy gyengít a hatáson. Balra hidegebb színeket, jobbra melegebbeket kapunk. Szintén a finomhangolásra használhatók a Tint (Színezet) nyilak. Segítségükkel a zöld (balra) és a lilás (jobbra) tartományokat hangsúlyozhatjuk, vagy éppen gyengíthetjük a képen.

A Tone Control, vagyis tónus beállítás rész az Auto Tone gombbal indít. Lenyomva a szoftver automatikusan beállítja a kép világosságát és kontrasztját. Ugyanezt magunk is megtehetjük, ha nem bízunk a Lightroom intelligenciájában. A gomb alatt lévő négy lehetőség szolgál erre.
Exposure: a kép világosságát növelhetjük (jobb nyilak) vagy csökkenthetjük (bal) tetszőleges mértékben.
Recovery: csak a kép túlvilágított területein csökkenti a fényességet. Például egy kiégés közeli részen megpróbálhatjuk visszahozni vele a részleteket.
Fill Light: nevéhez méltóan egyfajta derítőfényként működik, vagyis nagyjából az előző beállítás ellentettje. A túlzottan sötét részekbe vihetünk egy kis plusz világosságot, így az árnyékos területek részletei emelkednek ki.
Blacks: a fekete (árnyékos) területek erőssége, jelenléte a képen.

Ezután következik két alap szerkesztési lehetőség, melyek a világosság (Brightness) és a kontraszt (Contrast) beállítására szolgálnak. A Brightness gombok sokkal finomabb lépéseket adnak a fentebb leírt Exposure (Expozíció) lépésközeinél.

Utolsó előtti opciónk a Clarity, amit talán „tisztaságként” is fordíthatnánk. Hangsúlyosabbá teszi az élek körüli kontrasztot, így a laposabb képek is egy kis életet kaphatnak. Főleg olcsóbb objektívek mikrokontraszt-szegény képeinél jöhet jól ez a lehetőség.

A Vibrance beállítás a színek élénkítésére alkalmas. Nem azonos a színtelítettség növeléssel, inkább a színek kontrasztját erősíti, ezáltal élettelibb fényképet kaphatunk.

Van még itt alul egy árva gombunk, melyre a Reset All felirat került. Csekély szoftverismerettel sem nehéz kitalálni, hogy segítségével törölhetjük összes gyorsszerkesztési beállításunkat és képünk visszaáll eredeti állapotába.

Ne feledjük, hogy a felsorolt menüpontok és gombok csupán a két gyors, alap beállításaihoz alkalmasak. Sokkal jobb eredményt érhetünk el, és finomabb beállításokat alkalmazhatunk, ha a Develop szekciót használjunk. A fent felsorolt beállítások mind megtalálhatók ebben a programrészben is.

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !