Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.09.

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése III.

 


Animált flash galéria, szimplán.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Diavetítés (Slideshow) létrehozása I.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Diavetítés (Slideshow) létrehozása I - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
Diavetítés létrehozása I.


Végre elhagyjuk a képnéző, katalogizáló, kereső részt a LightRoom Library szekcióját és továbblépünk egy új szolgáltatásra a diavetítés (Slideshow) létrehozására. A diavetítés, vagy Slideshow nem más, mint a kiválasztott képek egymás utáni, automatikus lejátszása, egyedi keretekkel, háttérrel, áttűnéssel, feliratokkal, esetleg zenei aláfestéssel. Magyarán, ha kedvenc képeidet kissé teátrálisabb keretek között szeretnéd lejátszani ismerőseidnek, vagy családtagjaidnak, néhány perc alatt hatásos kis képbemutatót dobhatsz itt össze.

Azért a Library szelleme még mindig kísért, hiszen első lépésként szükségünk lesz az itt megjelenített képek kiválogatására. Listázd ki a Libraryben azokat a galériákat, melyekből a diavetítéshez szeretnéd összeválogatni a képeket! A CTRL billentyűt folyamatosan nyomva tartva és a bal egérgombot használva gyorsan kimazsolázhatod a vetítésre szánt fotókat. Ellenkező esetben a teljes kilistázott galériát jeleníti majd meg a szoftver.

Ideje, hogy átlépjünk a Slideshow részbe, melyhez a szoftverablak jobb felső sarkában lévő, ugyanilyen nevű feliratra kell kattintanod. A diavetítés ablak három fő szekciót tartalmaz. Balra az előnézet kis képe (Preview), valamint a sablon beállítások – köztük a gyáriak – találhatók. A kis Preview ablakban ugyanazt láthatod, mint a középső előnézeti képen, alatta a Template Browser tartalmazza a gyári (Lightroom Templates), valamint saját sablonjaidat (User Templates).

A gyári sablonok a vetítés hátterét, keretét, feliratait változtatják. Összesen öt darab van belőlük, és amennyiben megfelelőnek találod őket, nyugodtan használd. Csak egy kattintás és megváltoznak a megjelenítés tulajdonságai. Alatta a User Templetes menü jobbára még üres. A képernyő jobb szélén találod a vetítési beállításokat, és ha neked tetszőt sikerült létrehoznod, ide mentheted. Ehhez csak a bal alsó sarokban lévő Add gombra kell kattintanod, majd a kis ablakban megadnod egy nevet. Ha törölni szeretnél egy sablont a mellette lévő Remove gombbal teheted meg.

Középen, a nagy előnézeti és szerkesztő ablakban jelenik meg a vetítés első képkockája. Jobb sarkában, a Slide x of x keretnél ellenőrizheted, hogy hányadik képkockánál jársz éppen. A bal alsó részen néhány ikon található, melyekkel – balról jobbra haladva - a következő funkciók vezérelhetők:
egy képkockával visszalép
előrelépés egy kockával
a diavetítés lejátszása az előnézeti ablakban
a kijelölt kép, vagy szöveg elforgatása balra 90 fokkal
a kijelölt kép, vagy szöveg elforgatása jobbra 90 fokkal
új szöveges mező hozzáadása a képhez (ABC)

A szöveg hozzáadása ikonra kattintva jobbra egy text mezőbe írhatjuk be a tetszőleges feliratot (Custom Text), de kiválaszthatunk automatikus dátum (Date), fájlnév (Filename) sorszám (Sequence) feliratot is, mint ahogy az expozíciós adatok (Exposure), vagy a fényképezőgép+objektív (Equipment) adatai is automatikusan rákerülhetnek a képre.

A fontosabb beállítások többségét megtaláljuk a Slideshow menüben is, a megfelelő gyorsbillentyű kombinációjukkal együtt:
New Template (Ctrl+N) – saját sablon mentése.
New Template Folder (Ctrl+Shift+N) – új mappa a saját sablon számára.
Save Slideshow Settings (Ctrl+S) – a beállítások gyors mentése.
Revert Slideshow Settings – a beállítások visszaállítása alaphelyzetbe.
Export Slideshow (Ctrl+J) – a diavetítés mentése (PDF-be).
Add Text Overlay (Ctrl+T) – új szöveges mező hozzáadása.
Rotate Left (Ctrl+[ ) - kijelölt kép, vagy szöveg balra forgatása.
Rotate Right (Ctrl+] ) - kijelölt kép, vagy szöveg jobbra forgatása.

Maradjunk még egy kicsit a nagy előnézeti-szerkesztő ablaknál! Az aktuálisan megjelenített kép szélei körül vékony segédvonalakat láthatunk, melyek a képhatárt jelölik. Minden kép – méretétől és állásától függően ezen határokon belül jelenik meg a vetítés során. Ezeken kívül csak a kép mögötti háttér látszik majd. A határvonalakat és vele együtt a képet gyorsan át is méretezheted, ha bármelyik vonal fölé viszed az egérmutatót. Egy kétirányú nyíl lesz látható, mellyel külön méretezhető a vízszintes és függőleges határ.

Az ablakban a szövegmezőket is egyszerűen átméretezheted, csupán kattints rájuk és a megjelenő segédkereten lévő fogópontok húzásával megváltoztathatod a méretüket. Ha a szövegre kattintasz, arrébb húzhatod a vetítési ablakban.

Nagy vonalakban megismerkedtünk a diavetítés alapjaival. Legközelebb a munkaablak jobb szélén lévő beállításokkal folytatjuk, melyekkel még inkább ízlésedre formálhatod a vetítés kinézetét.

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !