Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonÖnök Kérték|2009.12.08.

Ceruzarajz

 


Egy a millióból.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Diavetítés (Slideshow) létrehozása II.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Diavetítés (Slideshow) létrehozása II - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
Diavetítés létrehozása II.


Folytatjuk a múlt héten megkezdett Lightroom bemutatónkat, melyben Slideshowt, azaz diavetítést készítünk összeválogatott fényképeinkből. Előzőleg megtanultuk a vetítés sablonok és néhány megjelenítési alapfogás használatát. Most ideje a Slideshow ablak jobb oldali opciós részére vetni figyelmünket, ahol számos beállítást találunk, különböző csoportokba rendezve.

Az első csoport – nem túl találó néven – az Option elnevezést kapta és sorrendben a következő beállításokból áll:

Zoom to Fill Frame – e jelölőnégyzetet használva a múltkor megismert kerethatárok teljes területét kitölti a fénykép. Ha oldalarányai nem egyeznek a kerettel, akkor lecsap a fotó két széléből a program. Jelöletlenül az egész kép látszik, a keret rövidebb oldalához igazítva.
Stroke Border – A kép köré vékony, egyszínű keret vonható ezzel az opcióval. A keret kétféle tulajdonságát állíthatjuk. Jobb oldalt a színe választható ki egy megjelenő színpaletta ablakból (alapból fehér), a Width opcióval pedig a vastagsága változtatható (1-20 pixel között).
Cast Shadow – bejelölésével a kép körüli árnyékot kapcsolhatjuk be, vagyis a fotó mintha kissé kiemelkedne a háttérből. Használatával négy további opció válik aktívvá:

Opacity: az árnyék átlátszósága.
Offset: az árnyék és a fotó „távolsága” egymástól.
Radius: az árnyék mosottsága (magasabb értéken lágy elmosást kapunk).
Angle: a képzeletbeli fényforrás iránya, vagyis az árnyék helyzete, szöge. Beállíthatjuk egy tekerőgombbal, de csúszkával is.

A következő csoport a Layout, azaz a kép elhelyezkedése a háttéren. Ha aktiváljuk a Show Guides jelölőnégyzetet. Láthatók maradnak akeretvonalak. Ezeket az előző leírásunkban megismert módon egérrel is odébbhúzhatjuk de a Layout ablak további négy csúszkájával is szabályozható a bal (Left), jobb (Right), felső (Top) és alsó (Bottom) keretvonal. Az alsó Link All opció bejelölésével bármely vonal elmozdítása a többi méretét is befolyásolja, vagyis a kép mérete a háttér közepén nő, vagy csökken. Ha töröljük a Link All lehetőséget a keretvonalak és így a fotó helyzete szabadon szabályozható a háttéren. Akár oldalra is eltolható.

Az Overlays palettán különböző feliratokat, jelzéseket helyezhetünk el a képen. Alapvetően háromfélét jelölhetünk ki:

Identity Plate – a kép neve vagy címe. A szoftver elsőként a saját nevét ajánlja fel de ez persze át is szerkeszthető, ha a nagy szöveges mezőre kattintunk és az Edit menüpontot választjuk. Az Override Color opcióval saját szín választható a címszövegnek, az Opacity az átlátszóságát befolyásolja, míg a Scale a méretét. A Render behind image lehetőséggel nem a kép elé, hanem mögé, a háttérre irathatjuk a címszöveget.

Rating Stars – csak akkor van jelentősége, ha korábban értékeltük a képet. 1-5 csillaggal „pontozhatók” a fotók a Library részben, így ez alapján könnyebben visszakereshetjük, vagy csoportosíthatjuk az azonos értéket kapottakat. Ha aktiváljuk itt is beállítható a csillagok színe, átlátszósága (Opacity) és mérete (Scale).

Text Overlays – az összes többi képfelirat tulajdonságai. Ha töröljük a piapát a jelölőnégyzetből, minden felirat eltűnik a képről. A paletta többi opciója csak akkor aktív, ha rákattintunk valamelyik szövegre, így ennek tulajdonságai szerkeszthetők. Megváltoztatható a színe, átlátszósága (Opacity), a betűk fajtája (Font), és tulajdonságai (Face). Az utóbbi normál (Regular), vastagított (Bold), dőlt (Italic), vagy vastag-dőlt (BoldItalic) lehet.

A következő paletta a Backdrop nevet kapta és a kép mögötti háttér tulajdonságait állítja:
Color Wash – színátmenetet ad háttérként, a jobb oldalt beállított színből kiindulva. Az Opacityvel a színátmenet átlátszósága szabályozható, az Angle-lel pedig a szöge, vagyis milyen irányból merre haladjon.
Background Image – saját háttérképet állíthatunk be. A fotót a Lightroom alsó képpalettájáról húzhatjuk a felirat alatti mezőre, amely aztán hamar megjelenik az előnézeti képen is. Használhatjuk együtt a korábban beállított háttér színátmenettel is, mivel mindkettő átlátszósága (Opacity) szabályozható.
Background Color – ez lesz a háttér alapszíne. Ha színátmenetet használunk, az átmenet ebben a színben végződik majd.

A Playback paletta a vetítés alaptulajdonságait állítja. A Soundtrack pontot bejelölve saját zenét adhatunk a slideshow alá. Ehhez csak az alatta lévő sorra kell kattintanunk és kiválaszthatjuk a megfelelő MP3 mappát.
A Slide Duration a képek megjelenésének idejét (Slides) és a köztük lévő áttűnés idejét (Fades) állítja. Csak sima áttűnést használhatunk. Ha nem használjuk ezeket a beállításokat, a képek 4 mp-ig lesznek láthatók és 2,5 mp alatt váltanak a következő felvételre. Végül a Random Orderrel kavarhatjuk meg kicsit az unalmas sorrendet, így a lejátszás véletlenszerű lesz.

A Slideshow szekció jobb alsó két gombja rendkívül fontos. Az Exporttal menthetjük az elkészült vetítést. Sajnos csak a PDF formátum áll rendelkezésre, így nem készíthetünk mondjuk DVD-re menthető AVI, vagy Flash mozit. A Play az elkészült slideshow lejátszását indítja képernyőnkön. A vetítés bármikor megszakítható az Esc billentyűvel.

Legközelebb egy lépéssel tovább lépünk és a Print szekciót, vagyis a fotók nyomtatási lehetőségeit vesézzük ki.

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !