Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Világosság II.

szint: haladó


Egy túlexponált fotó élete új értelmet nyer.


 

Emberekről elfogultan


Mert csak úgy lehet. Hiszen embertársaink a mindennapok megélése során különféle érzéseket váltanak ki belőlünk. Ezek meg így-úgy hatnak ránk. Az erre érzékeny fotós pedig igyekszik is ezeket az érzéseit képbe formálni. A dolognak viszont ezer buktatója vagyon. Olyan ez, mint a szerelmesvers. Ki ne írt volna??? De csak akkor lehet egy ilyen költemény egyetemes értékű, ha a személyes érzések is egyetemessé tudnak válni benne. Ehhez meg nem csak a megfelelő készséggel kell rendelkezni, de a versírás szabályaival is tisztában kell lenni. Persze ez nem előírás, de akkor jobb, ha csak az olvassa a „művet”, akinek céloztuk. Neki biztos tetszeni fog, hiszen a szerelem lila ködén keresztül a legnyakatekertebb rímek is lélek gyönyörködtetőek tudnak lenni. Ez érvényes az emberábrázolásra is a fotográfiában. Ha a személyes kötődés átleng a képen, akkor megmarad az emlékkép szintjén, aminek nem szabadna a családi fotóalbumon kívül nagyobb publicitást kapnia. A górcső alá vett két kép erre két ellentétes példa.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digitális Fotó elemzés

 

Digitális Fotó Elemzés - Nyár reggel


Nyár reggel

A képnek van két erénye. Az egyik a remek felvételitechnika, a szép fényhasználat. A másik az igazán megnyerő arcú modell. Ki ne szeretne egy ilyen vonzó, ifjú hölgy mellett kijózanodni egy viharos éjszaka mámorából? És ez ott is van az arcon és a szemek csillogásában. De kérem, ez a kicsit hunyorgó, újra a gyönyörök világába visszacsalogató tekintet csak a fotózó fiatalembernek szól. Ehhez nekünk semmi közünk. Miért kell ezt így nekünk bemutatni? Csak egy kis trükk, a hölgy elfordítja a fejét az ablak felé, csak a profilját mutatva felénk, és az egész kép máris egyetemes jelentésűvé válik - ugyanazzal a tartalommal - a minden finomsága ellenére nagyon is profán jellegűből.

Még azt érdemes a fotósnak megtanulnia, hogy a takarót nem szabad így benne hagynia a képben. Félreértés ne essék, nem vagyunk a hölgy kebleire (a képen) kíváncsiak, de alul az a világos folt nagyon lehúzza a szemet. Zavar az is, hogy a szép hajzuhatagnak a végső ívét megtöri. Semmi nem látszódna a hölgy intimszféráiból, ha a lepedő, vagy takaró le lett volna húzva épp csak annyira, hogy kikerüljön a kamera látószögéből és egy sokkal harmonikusabb kompozícióval állhatnánk szemben.Digitális Fotó Elemzés - Pajtik


Pajtik

A címtől kiver a víz. Pajtik? A becézetlen pajtásoktól is kiverne, de így tocsogok benne. Kérem szépen, hát úttörőkorú pajtásokkal állunk szemben? Ugyan! Haverok, cimborák, cimbik, bármi, csak ne ez!!! (Még ha nő is volt a képelkövető, akkor se!) Ennyit a negatívumokról.

A kép amúgy nagyon jó, némi technikai bibitől eltekintve. Az ég erős bepixeledésére gondolok. Érezni az alapos utólagos sötétítést, amit a felület azonban nem bírt el. Kifinomultabb utómunkával ez orvosolható. És érdemes is, mert az emlékképnek azzal a példájával állunk szemben, ami ezen a szinten jóval túl tud lépni az emberábrázolás egyetemes értékei felé. Nem a sötét napszemüvegek teszik az alakokat személytelenné, hanem az egész ábrázolásmód. Beletekintenek a kamerába, még sem látjuk őket, ezért teljesen ránk van bízva a személyiségük megítélése. A fotóstárs arcán ott a dac, a hóhér akasztásának a faramucisága, míg a másik arcon a feszengés ellenére is a vidám érdeklődés. Nem lehet eldönteni, hogy a társaság harmadik tagja készítette-e a képet, vagy egy arra vetődő idegen, akit megfogott a képi látvány és annak hangulata. Ettől jó a kép, és attól, hogy benne van a fiatalos szabadságérzet. Ha beállított képről van szó, azaz tényleg a csapat harmadik tagja készítette a képet, akkor érdemes figyelni arra, hogy a másik kerékpár is rajta legyen a képen. Így töprenghetünk azon, vajon hogyan fér el ez a - vélhetően termetes - két fiatalember azon az egy biciklin?

Szöveg: Vajda János
honlap

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !