Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Kontraszt emelése

szint: könnyű


Csupán 3-4 kattintás és a kontraszt kipipálva.


 

Hajfestés


szint: haladó

A szemránckrém után egy újabb kozmetikai "segédeszközt" küldünk nyugdíjba, a hajszínező termékeket. Minek élőben kísérletezni, ha virtuálisan kevesebb macera? Különösen ajánljuk ezt a leírást hölgy olvasóinknak. Néhány perc türelemmel könnyedén kiválaszthatják a nekik tetsző hajszín árnyalatot, aztán már csak a kép nyomtatása van hátra és következmények nélkül mérhetik fel ismerőseik körében, mennyire tetszik nekik az új árnyalat.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Hajszínezés - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Vörösnek vörös, sőt piros, de mi van ha mi mélybarnát szeretnénk, netán szőkét, vagy lilát? Semmi gond, bármelyik menni fog.


2. Elő a lámpákkal!
Az egész folyamat lelke a haj kijelölése. Sajnos ez a legidőigényesebb mozzanat, főleg ha szertelen hajkoronával van dolgunk.

A rendelkezésünkre álló kb. 1001 módszer közül mi a gyorsmaszkot választottuk. Ehhez az eszközpaletta alján válaszd ki a fent jelölt ikont, vagy nyomj Q billentyűt. Gyorsmaszk módban ugyanúgy festhetsz a képre, mint egyébként, de a festett terület végeredménye egy kijelölés lesz. Válaszd ki az eszközök közül az ecsetet (szintén jelöltük fönt), majd állíts ezt egy lágy szélű, közepes méretre és satírozd be a haj területét. Nem baj, ha itt-ott a kép más részeibe is belefut a festés. Majd később kijavítjuk. Szálanként úgy is lehetetlen ezzel a módszerrel kijelölni. Viszont megvan az az előnye, hogy elég gyors.3. Nekünk a másik fele kell
A Q billentyű ismételt lenyomásával kiléphetsz a gyorsmaszk módból és megkapod a festésnek megfelelő kijelölési körvonalat. Igen ám, de a festett területünk egy maszk, vagyis azt mondtuk a Photoshopnak, "ne jelöld ki ezt a részt, a többi mehet!". Ahhoz, hogy csak a haj legyen kijelölve, meg kell fordítanod a kijelölést. Kattints ezen belül a jobb egérgombbal, majd a menüből válaszd ki a Select Inverse lehetőséget és kész.

Ha nem akarod, hogy a továbbiakban zavarjon a kijelölési körvonal, használd a Ctrl+H billentyűkombinációt! Ez csak a körvonalat tünteti el, a kijelölésed (láthatatlanul) megmarad, vagyis mostantól csak a hajjal dolgozunk.
4. Vörösből barnába
A hajszín megváltoztatásához válaszd az Image/Adjustments/Selective Color (Kép/Korrekciók/Szelektív színkorrekció) menüpontot! Ennek segítségével tartományonként változtathatod a színeket. A tartományokat a megjelenő ablak tetején választhatod ki. Fontos, hogy lent a Method opció Absolute értéken legyen!

A hajkoronánk vörös, tehát a Reds színtartomány tökéletes lesz. Ahhoz, hogy eltüntesd a vörösséget és barnát kapj, toldd fel a Cyan (cián) csúszkát pozitív irányban. Mi az összes csúszka maximális értékénél kaptuk a legjobb barnás árnyalatot. A Black segítségével a haj világossága állítható be. Pozitív irányban sötétebb árnyalatot kapunk.
5. Árulkodó nyomok
Mivel a kijelölésnél nem voltunk teljesen pontosak, a kép más részeinek színei is változhattak előbbi akciónk nyomán. Ilyen például a haj széleinél lévő terület, vagy az arc széle, melybe kissé belelógott a kijelölésünk, így ez is kicsit sötétebb és barnásabb lett.

Válaszd ki a fent jelölt History Brush ecsetet, majd egy lágy szélű, kis méretű ecsettel töröld fesd át ezeket a részeket. A History Brush a festés helyén visszaállítja a kép eredeti állapotát.
6. Még barnább
A Selective Color parancs első köre nem hozta a kívánt színt, a haj kicsit vöröses árnyalatú maradt, ezért ráengedtük még egyszer és hasonló beállításokat használtunk. Ha sikerült elérned kívánt árnyalatot, használd a Ctrl+D billentyűket. Így törölheted a hajkorona kijelölését, majd mentheted a képet.
7. Tillárom-hajj!
Lehetőségeink végtelenek, jóformán csak a hajszínező paszták színkínálata szab neki gátat. Kísérletezz bátran, akár szőkével, akár lilával!

A szőke mindenképpen haladóknak ajánlott, mivel nem csak a színárnyalat, de a világosság is jelentősen eltér. Itt a Reds (vörösek) színtartomány mellett a Yellowsszal (sárgák) is játszottunk és jelentős szerephez jutott a negatív irányba húzott Black (fekete) csúszka is.

Jó kísérletezést!Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !