Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2014.10.30.

Háttér elmosása (Photoshop Videó)

szint: haladó


Hogyan mossuk el a hátteret Photoshopban


 

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése I - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
webgaléria készítése I.


A sokarcú Lightroom egy újabb arca kerül ma terítékre, mégpedig a webgaléria készítése. RAW fotóinkat akár közvetlenül a memóriakártyáról ültethetjük be egyedi galériánkba, ami lehet animált flash, vagy hagyományos, statikus HTML alapú. A szoftver egy index.html fájlt is generál a beágyazott galériával, így szinte minimális HTML ismerettel készíthetünk képgaléria weboldalt, látványos animációkkal, személyre szabott háttérrel, megjelenéssel.

A Slideshow, vagyis diavetítés cikkben említettem, hogy sajnos, csak saját monitorra készíthetünk képvetítést. Utólag nem írhatjuk CD-re, DVD-re. A galéria készítés ezt a problémát is megoldja, hisze az egész pakk egyben ráégethető egy korongra és bármely webböngészővel ellátott számítógépen futtatható.

A galéria elkészítését az utolsó főszekciónál találjuk, melynek neve Web. Csak kattintsunk a feliratra és feltárulnak a beállítások. Aki olvasta előző cikkeinket és maga is kipróbálta mondjuk a diavetítés készítését, vagy a nyomtatás beállításait, annak nem lesz ismeretlen ez a felület. Jobbra fent találjuk a kis előnézeti képet, aminek nincs különösebb haszna azon kívül, hogy az alatta lévő sablonok vázlatos képét jelenik meg rajta. A sablonok most is előre elkészített gyáriak, illetve a felhasználó által mentettek lehetnek. A gyári sablonokból (Lightroom Templates) 17 darabot kapunk, vegyesen HTML és Flash alapút, különféle elrendezésben és színekben. Időhiányban szenvedőknek ideális. Csak ráböknek valamelyik névre és a korábban kiválasztott képek máris abban a struktúrában lesznek láthatók a képernyő közepén. Apropó, képek kiválasztása! Ha tetszőleges galériát szeretnénk, előbb a Library részben ki kell választanunk a szükséges képeket, vagy az előre rendezett galériát. Ha egyenként választunk képeket, használjuk a Ctrl+bal kattintást.

Visszatérve a sablonokhoz, a User Templetes szekcióba sajátjainkat menthetjük, miután elkészítettük őket. Ehhez az alsó Add gomb használható. A megunt sablonok a Remove gombbal törölhetők. Középen látható a fő nézőfelület, ahol működés közben is kipróbálható a galéria, illetve látjuk beállításaink eredményét. Aki webböngészőjében szeretné megtekinteni a működőképes galériát, a Preview in Browser gombot használja.

A beállítások fő terepe – ahogy korábban is – a jobb oldali ablakrész. Itt választhatjuk ki, milyen jellegű galériát szeretnénk, milyen feliratokkal, háttérrel, betűszínnel stb. Ötféle galériát készíthetünk, melyek alaptípusai a Gallery részben választhatók ki. Az, hogy milyen beállításokat kapunk a továbbiakban, attól függ, milyen alaptípust választunk. Ezek a következők: Airtight AutoViewer, Airtight PostcardViewer, Airtight SimpleViewer, Lightroom Flash Gallery, Lightroom HTML Gallery. Lássuk elsőként az Airtight AutoViewer által generált galériát és annak beállításait!

Ez egy animált (flash) alapú galéria, melynél a nagyméretű fényképek egymás mellé rendezve jelennek meg és vízszintes irányban görgethetjük őket. Elég csak a következő (vagy előző) képre kattintani és a sor máris tovagördül. Ha az alul lévő nyíl gombot használjuk, folyamatos diavetítést kapunk, automata görgetéssel a beállított időközönként.

A Site Info részben választhatjuk ki az indító HTML (index.html) fájl címét, amennyiben szeretnénk egyedi nevet adni az oldalnak, mondjuk 2007. Görögország.

A Color Palette mindössze két színbeállítást engedélyez. A Background négyzetben a képek mögötti háttér színét, a Border résznél a körülöttük lévő keret színét változtathatjuk meg. Alapból az előbbi sötétszürke, az utóbbi pedig fehér.

Az Appearance a képek megjelenését befolyásolja:
Photo Border – a fotók körüli keret vastagsága pixelben.
Padding – a fényképek között lévő üres terület vastagsága pixelben.
Slide Duration – automata diavetítés (alsó nyílgomb) kiválasztásánál az egyes képek megjelenítésének ideje (0-20 mp között).

Az Image Info szekcióban feliratozhatjuk a fotókat, bármilyen egyedi szöveggel, vagy a kép EXIF adatai közül kivett adattal. Ha jobbra a Custom Text lehetőséget választjuk, bármilyen szöveget megadhatunk feliratként, amely az összes képen ugyanaz lesz és a bal felső sarokban jelenik meg. Ugyanerre a helyre íratható automatikusan a fotó készítésének dátuma (értelemszerűen minden képnél más), a használt fényképezőgép és objektív neve (ha tárolja ezeket az EXIF), a használt rekeszérték és záridő (szintén EXIF-ből), a fájlnév, illetve a fájl sorszáma. Ha kiiktatjuk a Caption pipát semmilyen felirat nem lesz látható a fényképeken, kivéve a kép sorszámát.

Az Output Settings részben a fotók mérete (Size) és tömörítési minősége (Quality) adható meg. Nyilván minél nagyobb képeket és jobb (magasabb értékű) tömörítést használunk, annál látványosabb lesz a galériánk, de arra is ügyelnünk kell, hogy így lassabban töltődik le a látogató számára. Meg kell találnunk tehát az ideális, képméretet (300-1500 pixel) és tömörítési fokot (0-100%).

Az utolsó rész az Upload Settings, vagyis a feltöltési információk, a galéria ugyanis nem csak a számítógépünk merevlemezére, menthető, hanem elkészülte után közvetlenül netes tárhelyünkre is. Itt adhatjuk meg az FTP szervernek szükséges infókat. Ha a Custom Settings feliratra kattintunk, majd a megjelenő menüből az Edit pontot választjuk egy külön ablakban megadhatók a részletesebb információk. Például a szerver elérési útja a felhasználónév és jelszó, vagy az adattovábbítás módja és a port száma. A Put in Subfolder pont szöveges mezőjében saját almappát is kreálhatunk a galériának. Ha beállítottuk a közvetlen feltöltést, a jobb alsó Upload gombbal kezdhetjük meg a galéria továbbítását a netre. Amennyiben számítógépünkre szeretnénk menteni a webgalériát, használjuk az Export gombot, ahol megadhatjuk a kívánt mappát.

Mára itt hagyjuk abba, hogy legközelebb ugyaninnen folytathassuk a következő galériatípussal. Addig is, jó gyakorlást!

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !