Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Csillagszűrő effekt (PS CS2+)

szint: könnyű


Nyolcágú csillag effekt az esti képek fényforrásai köré.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése II.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése II - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
webgaléria készítése II.


Folytatjuk a Lightroom webgaléria készítő szolgáltatásáról szóló sorozatunkat. Aki az képtár készítés alapjaira kíváncsi lapozzon vissza előző fejezetünkhöz!

Jelen cikkünkben a „képeslap néző” galéria típusról lesz szó. Ezt a Lightroom Web szekcióján belül a jobb oldali Gallery menü Airtight PostcardViewer pontja alatt aktiválhatjuk. A PostcardViewer egy látványosan animált flash felület. Mintha fotóinkat képeslapként szétterítenénk egy asztalon és amelyikre kattintunk, arra zoomol képzeletbeli kameránk. A kinagyított képről a nyíl gombokkal „átúszhatunk” bármely mellette lévőre. Érdemes kipróbálni, galériánk látogatóinak biztos leköti majd a figyelmét.Mielőtt végigszaladnánk a beállításokon, meg kell jegyeznünk, hogy most is a Library részben választhatod ki a galériába szánt képeket. Vagy egy meglévő galéria nevére kattintva, vagy a Ctrl+bal egérkattintással egyenként kijelölve a webre szánt fotókat.

Ahogy az előző galériatípusnál, itt is egyedi beállításokat kapunk a jobboldali ablakrészben. A főbb szekciók hasonlóak a múltkor bemutatottakhoz:

Site Info

Ide kerültek a galériával kapcsolatos szöveges infók, amelyekből csak egyet állíthatunk be, ez pedig a flash animációnkat tartalmazó HTML indítófájl címének megadása. Érdemes a képgyűjteményre jellemző címet megadni, hiszen később könnyebben kereshetünk rá.

Color Palette

A képgyűjtemény színeinek beállítása. Szintén elég kevés a lehetőségünk. Csak a háttér színe választható meg, ha a Background felirat melletti téglalapra kattintunk és a palettáról kiválasztunk egy tetszőleges színt.

Appearence

A galéria megjelenésének beállításai.
Columns: meghatározható, hogy a képeslapok hány oszlopban terüljenek szét a képzeletbeli asztalon.
Photo Borders: a képek köré vékony, fehér keretet rajzol a szoftver. Ennek vastagsága állítható ezzel a csúszkával.
Padding: a kirakott képeslapok közötti űr állítható be, pixelben megadva.
Distant: a kirakott előnézeti képek kicsinyítése, vagyis a nézőtől való képzeletbeli távolsága szabályozható e csúszkával. Minél kisebb az érték, annál kisebb nézőképeket kapunk.
Near: a kiválasztott képre zoomolás mértéke, százalékban. 100% esetén a beállított teljes képméret látszik. (a képméret nem azonos a fotó eredeti nagyságával. Később az Output Settings opcióival adhatjuk meg.)

Image Info

Felirat készíthető a fotókra, mely lehet egyedi szöveg (Custom Text), illetve a fájl, vagy az EXIF adatok valamelyike. Ilyen például a készítés dátuma (Date), a használt felszerelés típusa (Equipment), az alap expozíciós adatok (Exposure), a fájl neve (Filename), vagy a kép sorszáma (Sequence). Ha a menüből az Edit lehetőséget választjuk, bármely más EXIF, vagy IPTC adat felhasználható, de tetszőleges saját feliratot is kreálhatunk a képekhez.

Output Settings

A kinagyított galériafotók tulajdonságai.
Size: ha egy kis képre kattintunk, erre a méretre nagyítja majd az animáció. Ez 300-1500 pixelig terjedhet, és a kép hosszabb oldalának méretét jelenti. Nyilván a nagyobb képek látványosabbak, de webes nézetnél figyelembe kell vennünk azt is, hogy a galéria idomuljon az elterjedt képernyőfelbontásokhoz, vagy ha saját HTML oldalba ágyazzuk, akkor az oldal méreteihez. Célszerű 640 x 480800 x 600 px körüli méretet választani.
Quality: a kinagyított képek tömörítési foka. Magasabb értéket választva szebb képet kapunk, alacsonyabb értéknél viszont gyorsabban betöltődő galériát.

Upload Settings

Ezek a beállítások megegyeznek az előző cikkben leírt, ugyanilyen nevű szekcióval. A galériát – elkészülte után – azonnal feltölthetjük webszerverünkre. Itt adhatók meg a szerver adatai és belépési információi, például az elérési helye, a felhasználónév és a belépési jelszó. A Put in Subfolder opcióval egy új mappát hozhatunk létre a szerveren belül és a galéria össze eleme ide kerül majd. A feltöltés az oldal jobb alsó sarkában lévő Upload gombbal lehetséges.

Ha a mellette balra található Export gombot használjuk a galéria merevlemezünkre menthető és később helyezhető el a weben.

Maradt még három galériatípusunk, a hozzájuk tartozó egyedi beállításokkal. Legközelebb a hármas számú, Airtight SimpleViewer kerül sorra.

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !