Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Világosság II.

szint: haladó


Egy túlexponált fotó élete új értelmet nyer.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése III.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése III - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
webgaléria készítése III.


Az Adobe Lightroom webképtár szerkesztője öt galéria alaptípust kínál, melyből eddig kettőt sikerült kiveséznünk. Következhet a harmadik az Airtitght SimpleViewer, amely valóban rászolgál nevére, hiszen a leghétköznapibb kinézetű galéria elrendezést nyújtja. Bal oldalt kis nézőképeket kapunk, és bármelyikükre kattintva a jobb oldalon tekinthetjük meg a nagyított fotót. Az előnézeti képek között az alattuk lévő nyilakkal lapozhatunk. Egyszerű, mint az egyszeregy.

A kezelőfelület is sokban hasonlít a korábban ismertetett típusokhoz. A Library részben jelöljük ki azt a galériát, amelyből webes képtárat szeretnénk készíteni, vagy Ctrl+bal egérgombbal egyenként válogassuk ki a képeket, majd jobbra fönt a Web fülre, alatta pedig az Airtight SimpleViewer feliratra. A jobb oldali opciós ablakrészben ezután már csak a galéria főbb beállításait kell megadnunk és mehet is a webre, vagy akár DVD-re. Mik is ezek a beállítások?

Site Info

Ugyanazt kapjuk, mint a korábbi képtáraknál Az animált flash galériát egy HTML oldalba ágyazza majd a szoftver, aminek címsorát itt adhatjuk meg. Így könnyebb lesz majd rákeresni a neten. A Site Title ablakba bármilyen tetszőleges szöveget beírhatunk.

Color Palette

A galéria színeit módosíthatjuk az itt megjelenő három opcióval.
Background: a képek mögötti háttérszín megadása.
Border: a képek köré vékony keretet rajzol a program. Ennek színét állíthatjuk itt.
Text: a galéria feliratainak színe.

Appearence

A képtár megjelenését, főként a kis nézőképek elrendezését befolyásolhatjuk a következő beállításokkal:
Position: a nézőképek nem csak a bal oldalon, hanem a nagy kép bármely oldalán megjelenhetnek, így fölötte (Top), alatta (Bottom), balra (Left) és jobbra (Right) is.
Rows: a kis nézőképek sorainak száma. Méretük állandó, tehát minél több sort állítunk, annál nagyobb lesz a galéria mérete.
Columns: a nézőképek oszlopszáma. Ugyanaz igaz rá, mint amit a sorok számánál írtam. Ha például 3 x 3-as sor és oszlopszámot adunk meg, 9 nézőkép jelenik meg egyszerre. A maradék képeket az alattuk lévő nyílgombokkal lapozhatjuk.

Image Info

A galériára felirat is kerülhet. Ennek tulajdonságait állíthatjuk az Image Info részben.
Ha nem engedélyezzük a Caption jelölőnégyzetet, nem lesz felirat az oldalon. Ellenkező esetben választhatunk Custom Text (bármilyen szöveg), Date (készítés dátuma), Equipment (használt felszerelés), Exposure (expozíciós értékek), Filename (fájlnév), és Sequence (kép sorszám) feliratozást. Az Edit opció alatt egy új ablakrész nyílik meg, ahol több felirat opciót is kombinálhatunk egymással, illetve új szempontokat (pl. copyright infók, a készítő adatai, stb.) is megadhatunk feliratként.

Output Settings

A galéria kinagyított fotójának adatai.
Size: a nagy fotó hosszabb oldalának mérete, pixelben. 300-1500 pixel között állítható. Minél nagyobb annál kellemesebb látványt nyújt, bár itt ügyelnünk kell arra is, hogy a webböngésző által adott ablak méretén belül maradjunk, különben a nézőnek kényelmetlen lesz a fotó áttekintése. A nagyobb méret ezen felül a galéria fájlméretét is növeli, vagyis lassabban töltődik majd be.
Quality: a nagy fotó tömörítési minősége. Nyilván itt is a legnagyobb értékek kívánatosak, de ezek adják a legnagyobb fájlméretet is. Úgy kell megválasztanunk, hogy a néző lehetőleg ne unja el magát a galéria betöltőcsíkját bámulva. Kisebb értéknél gyorsabban betöltődik az oldal, de a képeken tömörítési hibák jelenhetnek meg.
Photo Borders: a nagy kép körüli egyszínű keret vastagsága, 0-100 pixel között.
Padding: a nagy kép és a kis nézőképek közötti távolság, 0-100 pixel.
Allow right-click to open photos: a jelölőnégyzet a jobb kattintásos képmegnyitást is engedélyezi.

Upload Settings

A kész galériát azonnal, a Lightroomból is feltölthetjük webszerverünkre. Itt adhatjuk meg a belépési adatokat az FTP Server/Edit menüpont alatt. Ilyen például a szerver elérhetőségi címe, felhasználónevünk és belépési jelszavunk. A Put In Subfolder opció használatával a szerveren belül egy külön könyvtárat hozhatunk létre és ebbe pakolhatjuk a galériát. A könyvtár neve az alatt lévő mezőben adható meg.

Ha mindennel elkészültünk és azonnali feltöltést szeretnénk, kattintsunk lent az Upload gombra. Ha winchesterünkre szeretnénk menteni a galériát – későbbi felhasználáshoz – használjuk az Export gombot!

 

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !