Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonÖnök Kérték|2009.12.09.

Bőrhibák javítása

 


Néhány pattanástól nem esünk kétségbe.


 

Portré korrekció


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Önök kérték"szerintem az arcom egy picikét eltorzult ezen a képen,és a hajam is túl lapos."

káló bébiKedves Beküldő! Van itt azért mit dolgozni. Ha jól sejtem ez valami mobiltelefonos felvétel, ami közelről készülhetett, viszonylag nagy látószögű objektívvel. Ezért a torzulás, de színeket sem sokat látni a fotón, leszámítva a durva vörös eltolódást. Zaj viszont annál több van, és nem ártana a ferdeséggel is kezdeni valamit. Na de csak sorjában!

Az első gondom az a képpel, hogy nagyon kis méretben küldted be. Lehet, hogy csak ekkorában áll rendelkezésedre, de egy porténál nem árt ha van alapanyag a munkához. A különféle zajszűrések, torzítás korrekciók, hajpumpálások, színbeállítások közben a kép minősége romlik. Főleg egy gyenge minőségű JPG-nél.

Arra kérünk mindenkit, aki képet szeretne beküldeni, hogy lehetőleg legalább 2 megapixel körüli legyen, mert mi is öregszünk, romlik szemünk és a 150 x 150 pixeles bélyegképeken azt sem látjuk mit ábrázol.

Kezdjünk talán a színekkel! Ehhez a Photoshop Image/Adjustments/Selective Color beállítását használtam. A piros színek tartományát választottam ki, majd visszahúztam a magenta és sárga (Yellow) színekből és kicsit emeltem a ciánon. Ezen kívül eljátszhatunk a sárga tartománnyal is. A lényeg egy hihetőbb arcbőrszín beállítása legyen. Ehhez igazítsunk mindent.A kép nem túl színdús, ezért, hogy az arcot kiemeljük, a többi szín nagyját el is távolíthatjuk. Ehhez a a Sponge toolt használtam (O billentyű), melynek módját (Mode) Desaturate-ra állítottam, az erősségét pedig 100%-ra és elkezdtem festegetni vele a sárgás falat, kivéve az arcot, hajat és a barna ajtókeretet.Ha a színek úgy ahogy rendben vannak, jöhet a torzulás a nagylátószögű objektíveknél gyakori hordótorzítást a Filter/Distort/Lens Correction paranccsal korrigálhatjuk, ha legalább Photoshop CS verzióval rendelkezünk. Itt a Remove Distorsion csúszkát használtam a képdomborúság eltüntetéséhez. Emiatt kép szélei befelé hajlanak majd, tehát egy kicsit vágnunk is kell a széleiből. De csak később!

Némileg ferde is a fotó, amihez a korábban megjelent Egyenes horizont c. tippünket használtam. Itt ugyan nincs horizont, de az ajtókeretet megjelölve nagyon szépen függőlegesbe hozhatjuk, a képpel együtt.

Most jött el a képszélek vágásának ideje.
Ha valamilyen (nem szabályos) alaktatot növelni, kicsinyíteni szeretnénk, használjuk a Filter/Liquify parancsot. Ez a Playboy képretusálók kedvenc eszköze is. Zsírleszívás, mellnagyobbítás? Nem gond!

Most a haj dúsabbá tételéhez használom, de ha még mindig elégedetlenek vagyunk, akkor az arc jellegzetességeit is megváltoztathatjuk vele. Nagyon óvatosan bánjunk vele, mert ha megszalad a kezünk, a képen nem is azt látjuk majd, akit lefényképeztünk, hanem egy vadidegen néz vissza ránk. Modellfotónál ez nem mindig hátrány, mivel nem a modell személye a lényeg bizonyos esetekben, hanem az idealizált szépség visszaadása. Portrénál viszont kimondottan káros is lehet, ha a fotóalany sem ismer magára.

Nem ismerem a kép modelljét, ezért megreszkírozom, hogy megharagszik rá, amiért az arc néhány jellegzetességébe is finoman belekontárkodtam. Főként azonban a hajdúsabbá tételére használtam.

A Liquify munkaablakában a legfőbb eszközünk a Forward Warp tool volt (W billentyű). A jobb oldalon egy kb. 100 pixel méretű ecsetet beállítva (Brush Size) az arrébb "tolni" kívánt képrész fölé visszük az ecsethatárokat jelölő kört és területet a kívánt irányba húzzuk. Nem véletlenül Liquify az eszköz neve. Mintha félig folyékony lenne a kép, amibe egy belemártunk egy nagy merőkanalat. Az ecsetet a haj széléhez vittem, majd apró mozdulatokkal kicsit kifelé húztam a hajhatárt. Ettől nagyobbnak látszik a frizura. Nagyon óvatosan dolgozz, csak kis lépésekben! A művelet erősen roncsolja a kép részletességét. Különben sem cél, hogy a kép drámaian megváltozzon. Nem karikatúrát készítünk, csak korrigálunk. A fenti képen csak eltúloztam a hatást, hogy egyértelmű legyen, mire is képes a Liquify.

Ha valamit elrontottál, vagy olyan részt is eltorzítottál, amit nem szerettél volna, állíts be kisebb ecsetméretet és válts Reconstruction toolra (R billentyű). Ezzel átfestve a hibás területet, minden az eredeti állapotára áll vissza.
A durva szemcsés képzajjal nem árt kezdeni valamit. Ehhez a Photoshopban a Filter/Noise/Reduce Noise szűrő áll rendelkezésre, de én csaltam egy kicsit és egy külön plugint használtam, amivel jobb eredményt érhetünk el. Az Imagenomic Noiseware-ről van szó, amit korábbi cikkünkben már bemutattunk. A Luminance érték -5, a Color pedig -2 volt.

Ha a haj egy kicsit elmosódott a Liquify használata miatt, a Polygonal Lasso toollal (L billentyű) jelöld körbe a módosított részt és addj rá egy nagyon enyhe monokromatikus zajt (Noise/Add noise). 1-es rádiuszú bőven elég. A zaj kissé elfedi a homályosságot és a részletesség érzetét kelti. Tudom, furcsa, hogy most szűrtük a zajt, erre újból hozzáadunk egy kicsit, de ez a finomszemcsés zaj nem zavaró a szemnek, sőt!

Az sem baj, ha a zajszűrés után a részletesebb képterületeken, pl a hajon visszaállítjuk az eredeti állapotot. Így kevésbé lesz műanyag a haj struktúrája. Ehhez a History Brush toolt (Y billentyű) használhatod. Visszaállítási állapotnak jelöld be a zajszűrés előtti képállapotot, az opcióknál pedig használt a Mode: Luminosity beállítást, majd fesd át a hajat!
A szemek túlságosan sötétek. Nem árt kicsit a tekintetet is hatásosabbá tenni. Ehhez a jól bevált szemfehérítő trükköt használtam, amiről már szintén írtunk egy szösszenetet.
A képet ezután enyhén élesítettem a Filter/Sharpen/Unsharp mask paranccsal, ahol 0,5-ös rádiuszt és egy enyhe 60%-os élesítési erősséget állítottam be.

Sokat torzítottuk, faragtuk a képet. Ráfér egy kis élesítés. Nem árt esetleg egy Image/Adjustments/Auto Contrast sem.
El is készültünk a fotóval. A Liquify-nál nagyon picit merészek voltunk, persze nem karikatúraszerűen. Reméljük azért a fotóalany magára ismer.

A kép fölé húzva az egérmutatót, megtekinthető az eredeti állapot is.
 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !