Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

DCF Full Spectrum plugin

 


Vissza az elveszett liláinkat!


 

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése IV.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése IV - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
webgaléria készítése IV.


Még mindig a webgalériánkat „hegesztjük”. Illetve már megint, negyedik alkalommal. Korábbi három bemutatónkban a Lightroom beépített Airtight galériasablonjait mutattuk be. Most következhet a két utolsó séma beállításainak végigzongorázása, közülük is a Lightroom Flash Galleryé. A név mindent elárul. Flash alapú (animált galériát kapunk, ha a Web szekció Gallery részében erre a menüpontra bökünk. Előtte azonban – a hogy korábbi képgyűjteményeinknél is – nem árt kiválogatni a bemutatásra szánt képeket. Ha a Library szekcióban bármely galériát kiválasztod, az abban szereplő össze kép szerepelni fog a webes bemutatóban. Ha egyenként szeretnéd összeválogatni a fotókat, akkor pedig a Ctrl+bal egérkattintással szortírozhatod őket, szintén a Libraryben.

A válogatás után jöhet a Web és a fent említett Lightroom Flash Gallery pont. Így egy hagyományos elrendezésű galériát kapunk, fent a képgyűjtemény címével és fontos információival, egy kis (View) menüvel, oldalt az apró nézőképekkel és egy görgetősávval, mellette pedig a nagy galériaképpel. Automatikus diavetítést is bekapcsolhatunk a nagy kép alatti gombbal, a tőle jobbra lévő ikonokkal pedig egyenként léptethetők a fényképek. Az említett View menüben válthatunk a normál és a diavetítés nézet között, illetve megtekinthetjük a galéria információit. Nagyjából ennyi az egész. Csupán annyiban különbözik egy statikus HTML galériától, hogy a képek váltása animált átmenettel történik, vagyis kissé látványosabb.

Site Info

Első beállításunk a Site Info, amely már ismerős lehet korábbról. Most azonban több információs feliratot pakolhatunk a galériára, főleg a felső címsorba.
Site Title: a galéria címe (pl. 2007. Görögországi nyaralás), amely a címsor bal felső sarkába kerül.
Collection Title: a képgyűjtemény címe. Vehetjük alcímnek is.
Collection Description: Egy rövid leírást, magyarázatot is fűzhetünk a galériához. Ez nem látszik majd közvetlenül a weboldalon, de a keresőknek nagy segítség lehet, hogy oldalunkra találjanak. Illetve a leírás megtekinthető a View menü About These Photos opciója alatt. Megadhatunk különféle kulcsszavakat is (pl. Greece, vacation, stb.), így a látogatók ezekre keresve könnyebben hozzánk találnak.
Contact Info: a címsor jobb alsó sarkában kisbetűvel jelenik meg. Többnyire a készítő nevét, esetleg egyéb adatait érdemes itt megadni. Már ha szükségesnek érezzük.
Web or Mail Link: ha úgy gondoljuk, megadhatunk e-mail címet, vagy külső weboldal címét is.

Color Palette

A galéria színeinek beállításai. Szintén némileg több lehetőségünk van a korábban bemutatottaknál. Összesen kilenc színjellemző állítható be:
Text: a szövegek általános színe. Alapesetben ez csak a képszámozás színére vonatkozik.
Header Text: a felső címsor szövegének színe (Site Title és Collection Title)
Menu Text: a címsor alatti View menü és a Contact Name feliratok színe.
Header: A teljes fejléc háttérszíne.
Menu: a View menü háttérszíne.
Background: a képek mögötti háttérszín.
Border: a fotók vékony keretének színe.
Controls Background: a görgetősáv és a gombok alapszíne.
Controls Foreground: a görgetősáv és a gombok feliratainak, jelzéseinek színe.

Appearance

A galéria megjelenési opciói.
Layout: a kis nézőképek görgetősorának pozíciója. A nagy kép alatt vízszintesen, egy sorban, görgetősávval (Scrolling), a nagy kép bal oldalán több sorba rendezve, oldalváltó gombokkal (Paginated), a nagy kép bal oldalán függőlegesen, egy sorban, görgetősávval (Left), nincsenek kis képek, csak diavetítés gombokkal vezérelhető a galéria (Slideshow Only).
Identity Plate: egyedi felirat, logó, mely a Címsorban a galéria címe helyén jelenik majd meg. Ha a felirat ablak jobb alsó sarkára kattintunk, az Edit opcióval beállíthatjuk a betűtípust, méretet és színt. A Use Graphical Identity Plate lehetőség bejelölésével képet is beszúrhatunk, például egy saját emblémát.
Large Images: a nagy kép mérete. Sajnos nem pontos a beállíthatóság, csak négy előre megadott lehetőség közül választhatunk: Small (kicsi), Medium (közepes), Large (nagy), Extra Large (extra nagy).
Thumbnail Images: a kis nézőképek mérete, ugyanazokkal az opciókkal, mint az előbbinél. Persze mondjuk az Extra Large beállítás itt nem jelent ugyanolyan nagy képet, mint az előbb.

Image Info

A képek alá íratható alapinformációk. Ha kiiktatjuk a pipát a jelölőnégyzetekből, kikapcsolhatjuk az infó megjelenítést.
Title: bármilyen cím (Custom Text), de a fotókra kerülhet a készítés dátuma (Date), a használt fotós felszerelés (Equipment), az expozíciós adatok (Exposure), a fájl neve (Filename), és a kép sorszáma (Sequence). Az Edit menüpont alatt akár mindezeket egyszerre is beszerkeszthetjük, de szinte bármely EXIF, vagy IPTC adatuk felíratható a fotók alá.
Caption: nevezhetjük egyéb adatnak is. Az előbbi Title sor vastagított, míg ez az adat normál betűkkel jelenik meg a kép alatt, második sorként. Beállításai ugyanazok, mint az előbb felsoroltak.

Output Settings

Large Images Quality: a nagy képek tömörítési minőségének beállítása, 0-100%-ig. A nagyobb érték jelent jobb minőségű képet, de egyben nagyobb fájlméretet is, ami a galéria betöltését lassítja.
Metadata: a képek meglévő meta információinak (EXIF stb) megtartása, vagy kikapcsolása. Copyright Only (csak a copyright infókat tartja meg), All (minden adat megmarad).
Add Copyright Watermark: másolásvédelemmel látja el a fotókat.

Upload Settings

Szintén egy ismerős opció, ahol azok a beállítások találhatók, melyek a közvetlen netes feltöltéshez szükségesek. Az FTP Server részben megadhatjuk szerverünk belépési adatait (felhasználónév, jelszó) és címét, a Put in Subfolder pedig egy új mappát készít a szerveren kizárólag galériánk számára. A feltöltés az oldal jobb alsó sarkában található Upload gombbal kezdhető meg.

Ha merevlemezre szeretnénk menteni a galériát, használjuk az Export gombot, ahogy korábban is.

Már csupán egy galéria sablon maradt hátra. Ennek a HTML verziója, mely nem sok beállításban tér el a most leírtaktól. Legközelebb gyorsan átfutunk rajta és jöhet a Lightroom érdemi része, a képek szerkesztése és konvertálása.

 

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !