Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonAndroid|2013.11.25.

Sketch Guru

 


Ingyenes program Androidra, melynek segítségével művészi hatásokat vihetünk a képre,


 

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése V.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése V - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom:
webgaléria készítése V.


Utolsó Lightroom webgalériánk semmi problémát nem fog okozni azoknak, akik eddig nyomon követték a sorozatunkat, de vélhetően másoknak sem. A Lightroom HTML Gallery elnevezésű sablon sok tekintetben ugyanazokat a beállításokat adja, mint a múlt héten bemutatott Flash Gallery, csak itt nem mozgó, animált átmenetekről, hanem egy egyszerű táblázatos megjelenítésről van szó, jellegzetes „lájtrúmos” kinézettel. Mintha csak a LR Libraryben felsorakoztatott képeket nézegetnénk, de a felület ezúttal egy weben is futtatható HTML fájl lesz. A kisképek bármelyikére kattintva új oldalon kapjuk meg nagyított nézetüket, ahol tovább navigálhatunk az előző, vagy a következő fotóra, esetleg vissza az indexképekhez. Az indexképes oldalon pedig – több fénykép esetén a jobb alsó sarokban lapozhatunk az oldalak között.


Ha már az előbb a Librarynál tartottunk nem árt megemlíteni, hogy most is itt kezdődik a galéria összeállítása, mégpedig a képek kiválasztásával. Választhatunk teljes képkollekciót is, de a Ctrl + bal egérkattintással egyenként is kiszemezgethetjük a kívánt fotókat, hogy aztán a Web szekcióban helyre kis galéria váljon belőlük a netes látogatók nagy örömére.

A képbemutató opcióit a jobb oldalon végigfutó ablakrészben találjuk, kezdve a Gallery ponttal, ahol most az ötödik, vagyis utolsó sorra kell böknünk. Az így felsorakozott beállítások a következők:

Site Info

Számos ismerős beállítás köszön vissza ránk az előző sablonokból. Főleg a galéria feliratai, címei és egyéb információi adhatók itt meg.
Site Title: Az oldal címe. Ha például a tavalyi balatoni nyaralás képei kerültek a galériába, akkor célszerű a „Balaton 2007.” címet választani. Vastagított nagy betűkkel ez kerül az oldal tetejére.
Collection Title: a képkollekció alcíme. Mint ahogy az előzőt, ezt sem kötelező megadni. Kisebb betűméretben, de szintén megvastagítva ezt láthatjuk a főcím alatti sorban.
Collection Description: magyarázó szöveg a képgalériához. Az iménti alcím alá kerül, normál betűkkel.
Contact Info: a képgaléria tulajdonosának, vagy készítőjének nevét célszerű itt megadni.
A képek alatt lesz látható.
Web or Mail Link: web-, vagy e-mail címet adhatunk meg, így a fenti kontakt névre kattintva a látogató üzenetet küldhet a készítőnek, vagy meglátogathat más oldalt is.
Identity Plate: A főcím fölé tehető felirat, logó vagy kép. Ha a felajánlott szöveg mezőjének jobb alsó sarkába kattintunk, a legördülő menüből kiválasztható az Edit pont. Itt megadható a szöveg mérete, színe és betűtípusa, illetve betölthetünk tetszőleges képet is (Use Graphical...)
Web or Mail Link: ugyanaz mint a fenti hasonló pontnál, de itt ez a szöveg, vagy kép működik majd web,- illetve e-mail hivatkozásként.

Color Palette

A galéria színeinek beállítása.
Text: az oldal feliratainak színe
Detail Text: a nagyított kép navigációs feliratainak színe (előre, hátra, vissza az index oldalra).
Background: az index oldal hátterének színe.
Detail Matte: a nagyított kép hátkeretének színe.
Cells: az indexképes oldal celláinak háttérszíne.
Rollover: a callák egérmutató hatására változó háttérszíne.
Grid Lines: a cellák keretvonalának színe.
Numbers: a cellák sorszámának színe.

Appearance

Az oldal egyéb megjelenési beállításai.
Add Drop Shadow to Photos: A nézőképek körüli vetett árnyék be-, és kikapcsolása.
Section Borders: a szekciók szaggatott határvonalainak bekapcsolása és színe (jobb oldali színválasztó ablakban).
Grid Pages: az indexkép oldal oszlopainak és mezőinek elrendezése, 3 x 3 – 8 x 5 képes méretben.
Show Cell Numbers: a képcellák számozásának megjelenítése.
Photo Borders: a kis képek vékony keretének bekapcsolása és színe.
Images Pages Size: a nagyított kép hosszabb oldalának mérete, pixelben.
Photo Borders Width: a nagyított kép körüli keret színe és vastagsága.

Az Image Info, Output Settings és Upload Settings beállítások pontról-pontra megegyeznek a Lightroom Flash Gallery cikkünkben szereplőkkel, ezért ezek részletezésére szokadszorra már nem térnénk ki, inkább ismételjük magunkat.

Image Info

A képek alá íratható alapinformációk. Ha kiiktatjuk a pipát a jelölőnégyzetekből, kikapcsolhatjuk az infó megjelenítést.
Title: bármilyen cím (Custom Text), de a fotókra kerülhet a készítés dátuma (Date), a használt fotós felszerelés (Equipment), az expozíciós adatok (Exposure), a fájl neve (Filename), és a kép sorszáma (Sequence). Az Edit menüpont alatt akár mindezeket egyszerre is beszerkeszthetjük, de szinte bármely EXIF, vagy IPTC adatuk felíratható a fotók alá.
Caption: nevezhetjük egyéb adatnak is. Az előbbi Title sor vastagított, míg ez az adat normál betűkkel jelenik meg a kép alatt, második sorként. Beállításai ugyanazok, mint az előbb felsoroltak.

Output Settings

Large Images Quality: a nagy képek tömörítési minőségének beállítása, 0-100%-ig. A nagyobb érték jelent jobb minőségű képet, de egyben nagyobb fájlméretet is, ami a galéria betöltését lassítja.
Metadata: a képek meglévő meta információinak (EXIF stb) megtartása, vagy kikapcsolása. Copyright Only (csak a copyright infókat tartja meg), All (minden adat megmarad).
Add Copyright Watermark: másolásvédelemmel látja el a fotókat.

Upload Settings

Szintén egy ismerős opció, ahol azok a beállítások találhatók, melyek a közvetlen netes feltöltéshez szükségesek. Az FTP Server részben megadhatjuk szerverünk belépési adatait (felhasználónév, jelszó) és címét, a Put in Subfolder pedig egy új mappát készít a szerveren kizárólag galériánk számára. A feltöltés az oldal jobb alsó sarkában található Upload gombbal kezdhető meg.

Ha merevlemezre szeretnénk menteni a galériát, használjuk az Export gombot, ahogy korábban is.

Legközelebb egy frissebb témával a RAW fotók konvertálásával folytatjuk.

 

Digiretus.hu

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !