Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Corel Paint Shop Pro Photo X2: elforgatás, méretezés, vágás

 


Mit kezdjünk alapból egy rakoncátlan fotóval?


 

Élő és élettelen…


…vagy statikus és mobilis, meg még sok minden egyéb ellentét, például jó és rossz kép, stb. Egy a közös bennük: nem lehet őket összehasonlítani, értéküket nem lehet egymáséhoz mérni. A lényege az, hogy a most kapott két kép saját kategóriájának a rossz és a jó példáját mutatja külön-külön.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digitális Fotó elemzés

 

Digitális Fotó Elemzés - Madárles


Madárles

A téma hálás, és szerencsére mára a verebek is. Némi odaszórt ezért-azért meglehetősen jól tűrik a kamerát. A technikai gondjain kívül (kiégett világos részek, élettelen szem, retusálatlan kormányrészlet(?), a kép tartalmilag is kevés. Higgyék el nekem, ma egy ilyen képet nem olyan nagyon nehéz elkészíteni. Ez tehát önmagában nem bravúrfotó, hogy valamin ül egy háziveréb. Ez maximum  nekünk lehet bravúr, ha még ilyet nem lőttünk, de utána gyorsan kezdjünk el más fejével gondolkodni a képről, és annak megfelelően értékelni. Ha tehát a veréb volt a téma, akkor azért melléfogás a kép, mert nem éppen a rá legjellemzőbb környezetben van ábrázolva. Ha ellenben a helyszín adott volna poént a képnek, akkor abból tessék többet mutatni nekünk, akár a madár képen megjelenő méretének a rovására!

Így csak találgatunk, hogy mi a fenén lehet. Mert nem derül ki, hiszen az se igazán biztos, csak sejteni lehet, hogy egy kormányrészletet látunk. De minek a kormányának a részletét? Csak sajnos ebben a tálalásban ez sem igazán izgató...Digitális Fotó Elemzés - Cserép


Cserép

Precízen komponált és exponált, vélhetően gondosan utómunkált képet láthatunk. Minden jó arányban van a helyén és minden hihető színben, tónusban tárul elénk. Nagyszerű az egész képfelület színegyüttesével harmonizáló, komplementer színű cserépedény.

Kicsit lehetne később készült a kép, hogy hosszabb legyen az árnyéka, feltéve, hogy a nap is úgy haladt volna a helyszínen. Ha volt rá mód, érdemes lett volna a köcsögöt úgy odébb tolni, hogy a középvonala a két négyzet közé essen. Ezek azonban csak kukacoskodások, mert a kép úgy jó, ahogy van. Egyet kivéve, de ezen lehet segíteni: az előtérben lévő foltos cserepet tessék letakarítani! Felület másolással viszonylag egyszerűen megoldható, és nagyon meg fogja érni, a kép megérdemelné.

Szöveg: Vajda János
honlap

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !