Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

AmphiSoft Photo Tinter

 


Egyedi színezet, rendelésre, olcsón.


 

Élesítünk II.


szint: haladó

Korábban, az egyik Photoshop tippünkben már bemutattuk a Custom szűrőt, ami egyedi filterek létrehozására használható, némi alapszintű matek és kísérletezés segítségével. Abban a cikkben is az élesítés került terítékre és itt is ezt választottuk, illusztrálva hogy a Photoshop Elements sem sokban marad el a nagytestvér képességei mögött.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Élesítünk II - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Ha webes képgalériánkhoz méreteztünk le egy fotót, szinte mindig érdemes a végső mentés előtt egy kis élesítést adni a képhez. A leméretezés interpolációja ugyanis némileg lágyítja a képet. Egy finomabb élesítés jól kiemeli a fotó apró részleteit és kellemesebb a néző szem számára. Fenti képünk is egy frissen leméretezett kép, amely bizony megérett egy kevés részletkiemelő élesítésre.


2. Sajátosan
Ehhez azonban nem a szokásos élesítő parancsokat, hanem a Filter/Other/Custom menüpontot használjuk, melyről a Photoshop tippjeinknél már volt szó. A Custom parancs a felhasználó által "kreált", egyedi szűrők létrehozására alkalmas. Növelhetjük a világosságot, a kontrasztot, de az élességgel is elboldogul.

Az élesség vonatkozásában elsőként két értékre kell figyelnünk. Leginkább a középsőre, amely ez esetben mindenképp páros szám legyen. A másik a Scale, amely ehhez képest egy viszonyítási érték, amely élesítésnél mindig kisebb a középsőnél. Ez is páros szám legyen és a könnyebbség miatt lehetőleg a köztük lévő különbség osztható legyen néggyel. A továbbiakban már a két számot együtt kell néznünk. Minél nagyobb a két érték és minél kisebb köztük a különbség, annál finomabban élesíthetünk. Ha például középen 80-at állítunk be, Scale-ként pedig néggyel kevesebbet, azaz 76-ot, akkor szinte alig láthatóan finom élesítést kapunk. Ha viszont 80-20 a két érték, akkor erős élesítésre számíthatunk. Ez azonban függ a középérték körüli számoktól is. Esetünkben csak négy számmal dolgozunk, de az 5x5-ös mátrix mező teljesen teleírható, ha valaki számolgatni és kísérletezgetni akar.


3. Nem elhanyagolható...
...a külső számok szerepe sem. Azt már tudjuk, hogy a fenti példában a két főérték különbsége 4, az egyszerűség kedvéért. Ez annyit jelent, hogy a négy módosító érték összege is ennyi kell legyen, tehát ezeket összeadva a középső számból meg kell kapnunk a a Scale értéket. Ha nem stimmel az érték, akkor élesítés mellett világosítjuk (túl alacsony a számok összege), vagy sötétítjük (túl nagy szélső értékeket adtunk meg).

Most egyszerű a dolgunk. 8 és 4 a két főszám. Ezek különbségéhez a négy szélső kockába -1-eket kell írnod, ami egy kis matekkal: 8-4=4. Nem olyan bonyolult ez!

Egy nagyon picit erős ide ez az élesítés, de jól látható eredményt szerettünk volna produkálni. Erős, mivel alacsony mindkét érték, bár a köztük lévő különbség sem nagy. Egy fokkal finomabb élesítést kapunk, ha a főszámoknak 10-et és 6-ot, vagy 12-őt és 8-at adunk meg, a szélső értékek pedig maradhatnak -1-en.


4. Sok hűhó...valamiért
A matekozás bizony megérte, hisz egész szép élesítést kaptunk. A Custom parancs még további titkokat rejt, melyekre később még biztosan fény derül. Addig is ajánljuk a próbálgatását, hiszen az élesítés mellett érdekes képhatások is létrehozhatók vele.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !