Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Háttér elmosása II.

szint: haladó


Terepasztal hatás, képzeletbeli dönthető objektívünkkel.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Tónuskorrekció


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Tónuskorrekció - www.digiretus.hu1. Válasz egy fotót
Ezt legegyszerűbben a Lightroom Libraryben teheted meg. Egyszerűen csak kattints valamelyik képre, amelynek fényviszonyain, tónusán változtatni szeretnél. Ezután kattints a fenti Develop gombra, hogy a képszerkesztő részbe lépj!

Választott képünk látszólag rendben van, de kissé túlexponált.


2. Automata rémálom
A kép világosságának és kontrasztjának beállításait az előző részben taglalt fehéregyensúly eszközök alatt találod Tone néven.

Az első lehetőség az automata tónusbeállítás, melynél a szoftver széthúzza a hisztogramot, egyenletes árnyalateloszlásra törekszik. Ez nem minden esetben válik be, így például példaképünknél sem. A fotónk így még világosabb lett.

Lépjünk is vissza! A visszavonást az Edit/Undo Auto Tone menüpont alatt találod.3. Egyénileg
Nézzük inkább a manuális eszközöket!
Az első az Exposure, vagyis expozíció. A kép világosságát fényértékekben adhatjuk meg, +/-4 érték között alul-, vagy felülexponálva azt. A fenti képen két szélsőséges példa látható. Ehhez a képhez elég egy nagyon enyhe alexpo, mondjuk -0,1 érték.

Mivel RAW-ban dolgozunk arra is megvan az esélyünk, hogy kissé túlexponált fehér területeinken az expozíciót visszahúzva képrészletek tűnnek elő az addigi folt helyett.
4. Fránya fehérek
A fehér képterületek a Recovery csúszka segítségével is kordában tarthatók. Ez csak a kép legvilágosabb részeire lesz hatással, kissé sötétíti azokat, így visszaállítva a kiégett területek részleteit. Közben a kép többi világossági tartomány érintetlen marad. Használatával azért vigyázzunk, mert kontraszttalanná teheti a képet!
5. Mi van az árnyékban?
A Fill Light pont az előző ellentéte. Úgy működik, mint egy derítővaku. A túl erős kontrasztú képek sötét területeit világosítja, miközben a világos részek érintetlenek maradnak. Segítségével valóban megtudhatjuk, mit rejt az árnyék.

Itt se vigyük túlzásba a használatát, mert ugyanúgy rontja a kép kontrasztját, a végeredmény pedig egy lapos, rajzhatású kép lehet. Mintafotónknál nem is lesz rá szükség.
6. Jönnek a feketék
A következő csúszkánk a Blacks, amely nevéhez hűen a feketék arányát állítja a képen. Alapértéke +5, így 0-ra lehúzva kissé világosíthatunk a fekete területeken. Pozitív irányban ellentétes a hatás. A fotó kontrasztosabbá, sötét területekben erőssé válik.
7. Régi barátok
Az utolsó két csúszkát mindenki jól ismeri, aki egyszer is látott már képszerkesztő szoftvert. A Brightness (alapérték:+50) hatása ugyanaz, mint az Exposure-ré. A teljes kép világosságáért felel. A Contrast csúszkával (alapérték:+25) a fotó kontrasztja állítható be.

A fenti képen a mintafotóra alkalmazott végső beállításaink láthatók.
8. Egymás mellett
Ha módosításaid eredményére vagy kíváncsi, kattints a View/Before-After menü, bármelyik opciójára és egymás mellett hasonlíthatod össze az eredeti és a korrigált fotót!

Mintafotónkon kicsit visszahúztuk a világosságot, miközben a túl fehér virágszirmok finom részleteit is kiemeltük.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !