Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Kezelőfelület I.

szint: nagyon könnyű


Átfutunk a Photoshop Elements 4.0 kezelőfelületén.


 

Adobe Photoshop Lightroom - "Jelenlét"


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - "Jelenlét" - www.digiretus.hu1. Jelen!
E furcsa nevű eszközcsoportot a Lightroom Develop (Szerkesztés) szekciójának elején találjuk, közvetlenül a Tone (Tónus) korrekciók alatt. Sajnos igazán frappáns magyar megfelelőt nem találtam rá, ezért maradtam a Presence - Jelenlét szó tükörfordításánál, de ha maradunk a suta megjelöléseknél, nevezhetnénk akár életteliségnek is.

Az itt található három csúszka némi életet lehel a képbe, főleg a színek, és kissé a kontraszt terén. Nézzük őket egyenként!


2. Tisztaságmánia
A Clarity szó szerint tisztaságot jelent és ez elég pontosan tükrözi is, mire számíthatunk ettől a csúszkától. A fotó kontrasztjára van hatással, de nem olyan mértékben, mint az előző cikkben bemutatott Contrast. A Clarity a mikrokontrasztot, a finom részletek és az ezeket körülvevő pixelek közötti világosság különbséget emeli. Felfogható egyfajta durva élesítő eljárásnak is. Keményíti, jobban kivehetővé teszi a kép részleteit. Egyszerűbben fogalmazva, kicsit kontraszttalan, olcsó objektívünkből csinál egy fokkal drágábbat. Jól jöhet például teleobjektíveknél, amikor a levegő magasabb páratartalma miatt romlik képünk kontrasztja. Túlzásba azért ne vigyük, mert nagyon természetellenes finom kontrasztot tud eredményezni. Minden emelési lépcső után 100%-os nézetben is ellenőrizd a képet, hogy a részletek kontrasztja mennyire mutat valós hatást!

A fenti képen ekkora méretben még elfogadható, de teljes nézetben már túlzottan felkeményíti a részleteket.3. Dinamikus színek
A Vibrance jelentését is nehéz leírni egy szóval. Voltaképpen a színek kontrasztját, dinamikáját jelenti. Emelve a színek élettelisége növelhető, csökkentve pedig közel színtelen képet kapunk. Nem keverendő össze a telítettséget növelő Saturation paranccsal, mely a következő a sorban található, bár ezzel a csúszkával is jelentősen emelhetünk vagy csökkenthetünk a telítettségen. A Vibrance valóban a színek "jelenlétét", életteliségét állítja.
4. Telítettség
A Saturation (szaturáció, színtelítettség) egy jól ismert eszköz a képszerkesztők kezében. A színek erősségét, telítettségét befolyásolhatjuk vele. Teljesen levéve fekete-fehér képet kapunk, míg maximális állásban eltúlzott színeket. Használhatjuk együtt a Vibrance csúszkával, de az emelésnél vigyázzunk, hiszen szintén a természetesség kárára mehet és emeljük vele a színzaj láthatóságát is.
5. Érezhető jelenlét
A Presence csoport szerkesztő csúszkáival valóban olyan hatást érhetünk el, mintha a kép egy jobb objektívvel készült volna. Erőteljesebb mikrokontraszt és életteli színek varázsolhatók a laposkás, unalmas fotóra. Szinte tapintható a színek jelenléte.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !