Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Curvemeister v2 plugin

 


A Görbemester helyrepofozza a színeket és a kontrasztot. Csak bízzuk rá!


 

Corel Paint Shop Pro Photo X2: elforgatás, méretezés, vágás


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro Photo X2: fotók elforgatása, méretezése, vágása - www.digiretus.hu


 

Corel Paint Shop Pro Photo X2:
fotók elforgatása, méretezése, vágása
(az I-Store.hu támogatásával)

A Corel Paint Shop Pro Photo X2-ről készült első gyakorlati leírásunkban a legalapvetőbb képszerkesztési mozzanatokról lesz szó. Olyanokról, mint például az elforgatás, vagy a vágás.

Ha fényképünk nem megfelelő állású vagy méretű és szeretnénk fordítani rajta, esetleg átméretezni, nagyon egyszerű a dolgunk, hiszen a felső ikonsoron is megtaláljuk az ennek megfelelő parancsokat. Az alábbi képen piros szegéllyel jelöltük és kinagyítottuk az ikonokat. Az első a méretezés parancs, amely egy külön ablakot nyit meg. Itt számértékekkel adhatjuk meg a kép új méretét. Az ablakról a cikk későbbi részében még szó lesz.

Ha a fotón csak 90 fokonként szeretnénk forgatni - mondjuk tájkép állásból portré állásba, vagy vissza - segítségünkre lesz a következő két ikon. Az elsővel jobbra, a másodikkal balra 90 fokkal fordítható el a kép. Alábbi képünknek jól is jönne egy 90 fokos balra át, úgyhogy mindjárt fordítunk rajta egyet.

Ugyanezeket a lehetőségeket megtaláljuk az Image menü elején, Rotate Right (jobbra fordítás), Rotate Left (balra fordítás) és Free Rotate néven.

Míg az első két opcióval megszabott mértékben fordul el a kép, a Free Rotate lehetőség egy külön ablakot nyit, melyben szabadon beírhatjuk a forgatás szögét. A Direction pontnál először jelöljük be, hogy melyik irányba szeretnénk elfordítani a képet, majd következhet a Degrees, ahol először kötött értékeket kapunk (90, 180, 270 fok). A Free ablakba viszont bármilyen forgatási szög beírható 0,01 fokos pontossággal. Ha alul be van jelölve az All Layers jelölőnégyzet, a fordítás minden képrétegre érvényes lesz (már ha több réteget tartalmaz a kép), ellenkező esetben csak az aktuálisan kijelölt réteg tartalma fordul el.

Az Image menüben további képállás módosító parancsokat is találunk. Ilyen a Mirror (Ctrl+M), azaz tükrözés, vagy a Flip (Ctrl+I), amely feje tetejére állítja a képet.

Ugyanebben a menüben választható ki a Resize opció, amely ugyanazt az ablakot nyitja meg, mint a már említett átméretező ikon. A Resize paranccsal módosíthatjuk a kép méretét, mégpedig kétféle módon. Az egyik a nyomtatásra szánt beállítások csoportja, ami az ablak tetején található Print Size néven. Csak akkor van rá szükség, ha nyomtatót használunk, vagy papírra szeretnénk nagyíttatni a fényképet. A Width és Height ablakokban a kép szélessége és magassága adható megy incsben, centiméterben, vagy milliméterben. A Resolution lehetőség a kimeneti felbontást befolyásolja, amely szintén a papírkép méretével lesz összefüggésben.

Ha a fotót monitoros nézegetésre szánjuk, a Pixel Dimensions csoporthoz kell folyamodnunk. Itt pixelben vagy százalékban adható meg a fotó kívánt mérete. Ha az értékmegadó ablakokat egy kis lakattal díszített "kapocs" köti össze, elég csak az szélesség vagy magasság értéket beírnunk, a másik érték is arányosan változik majd, így a kép eredeti oldalarányai megmaradnak és nem torzul.

Ha mégis változtatni szeretnénk az oldalarányokon (amely mindenképpen torzítja majd a fotót), akkor az oldal alján lévő Advanced Options négyzetet kell bejelölnünk, majd kikapcsolni a Lock aspect ratio opciót.

További beállítások is megadhatók ebben a részben. A Resample using menüben a méretezési algoritmust választhatjuk ki, kezdve az egyszerű és gyengébb minőséget adó Weighted Average-től a Bicubic (kettős köbös) lehetőségen át a legfejlettebb Smart Size opcióig. Mivel az átméretezés többnyire ront a képélességen, ezt a Sharpness csúszkával hangolhatjuk be. Magasabb értékre állítva a méretezett képet kissé utánélesíti a szoftver. Ha a Maintain original print size opciót használjuk a program az eredeti nyomtatási méretet tartja meg és nem engedi módosítani, ellenben a felbontást, vagy a pixelméretet megváltoztathatjuk. A legalsó Resize all layers parancsnak szintén akkor van jelentősége, ha több rétegű a szerkesztett kép. Bejelölve az össze réteget egyforma mértékben méretezi át a PSP.

Ahogy a fenti képen látható, példafotónkat 50%-os méretre kicsinyítettük a Pixel Dimensions részben.

A kép nem kívánt széleinek levágásához a Crop eszközt ajánljuk, amely a kép mellett balra lévő eszköztár ötödik ikonja. Nincs más dolgunk, mint egy vágókeretet húzni a képre bárhová. E keret határai mentés vágja meg a szoftver a fotót. A keret helye és mérete egyelőre nem fontos, hiszen ezek pontosan beállíthatók. A méret megadásához az egérmutatóval ragadd meg a keret bármelyik szélső fogópontját és húzd a kívánt méret eléréséig! Ha a keret középpontjára kattintasz másik pozícióba húzhatod a jelölőkeretet. A középpontból kiindulva egy rövidebb vonal is látható, amely a keret forgatási tengelye. Ha a végpontján kattintasz és elhúzod az egérmutatót, a vágókeret tetszőleges irányban elfordítható.

A keret alján ikonok is feltűnnek, melyek a következők:

Az első ikonnal véglegesíthető a vágás, azaz ha beállítottuk a keret méretét és helyét, ennek hatására a szoftver levágja a széleket. Ha szeretnénk megtartani az eredeti képei is, a második ikon lesz a megoldás. Ez a kép vágása után, új ablakban egy másodpéldányt hoz létre a vágott fotóból az eredeti megtartásával. A harmadik ikonnal törölhető a vágókeret e képről, a negyedikkel pedig 90 fokkal elfordítható az eredeti mérete megtartása mellett. A sor végén lévő lehullómenüben előre beállított méretekből válogathatunk, ha a képet fix nyomtatási méretre szeretnénk megvágni. Ebben az esetben a vágókeret oldalarányai is a beállított méretnek megfelelőek lesznek. A menüben a leggyakrabban használt fotópapír méreteket sorolták fel.


A Crop tool részletes beállításai a kép fölötti eszköz opciós soron is elérhetők. Itt ugyanúgy megtaláljuk a felsorolt ikonokat, a Preset feliratra kattintva pedig a fix méretek közül válogathatunk. A Width és Height pontoknál számértékkel is megadható a vágókeret pontos mérete.

Az alábbi képen elforgatott, méretezett és vágott fotónk látható.

Ha megtetszett a szoftver a 30 napos próbaverziót ingyen letöltheted a fejlesztő weboldaláról, bár ennek előfeltétele egy gyors regisztráció is.

A cikk elkészítését az I-Store.hu szoftveráruház támogatta, ahol 29 990 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Corel Paint Shop Pro Photo X2.

Digiretus.hu


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !