Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

A GIMP alapjai III.

szint: nagyon könnyű


GIMP sorozatunk harmadik része a színátmenetekkel és azok beállításaival foglalkozik.


 

Corel Paint Shop Pro Photo X2: egylépcsős képjavítás


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro Photo X2 - Egylépcsős képjavítás - www.digiretus.hu


(az I-Store.hu támogatásával)


1. Tölts be egy fotót!
Mintafotónk meglehetősen alulexponált és a méretezés után ráférne egy kis utánélesítés és talán némi kontraszt állítás is. Mindez legalább három lépés lenne, ha a Paint Shop Pro nem nyújtana egy gombnyomásos javító lehetőséget.


2. Kézenfekvő
A legegyszerűbb az Adjust menü One Step Photo Fix lehetőségéhez folyamodnunk, ami szó szerint a címben említett egylépéses javítást jelenti.

Előnye, hogy a szoftver dönti el, milyen mértékben avatkozik be a képbe, így egy gombnyomással, rendkívül gyorsan állítja be a világosságot, színtelítettséget és élességet.

Hátránya ugyanez, mivel nem szólhatunk bele a folyamatba. Kénytelenek leszünk a program intelligenciájára bízni a döntést, ami nem inden esetben jelent jó eredményt. Ilyenkor jön jól a következő menüpont.3. Okos képjavító
Ez pedig a Smart Photo Fix, ami egyfelől automatikus, másfelől beleszólásunk lehet a végeredménybe. A parancsra kattintva egy külön ablak jelenik meg, ahol a szoftver megjeleníti az eredeti, majd ettől jobbra az általa elképzelt, javított képet. Lentebb a különböző funkciók beállító csúszkái láthatók, már a program által javasolt állásokban. A Suggest Settings gombbal aktiválhatók a javasolt beállítások.

A Brightness szekció a kép világosságát befolyásolja. Ezen belül három csúszka látható:

Overall: a teljes kép világosságát szabályozza.
Shadows: csak a sötétebb képterületeket világosíthatjuk, vagy sötétíthetjük vele.
Highlight: a legfényesebb területek világosítására és a sötétítésére alkalmas.

A Saturation csúszkával a színek erőssége, telítettsége emelhető, vagy akár csökkenthető.

A Focus a kép élességét növeli. A teljesen balra tolt állás az eredeti képállapot, vagyis bármilyen mértékben jobbra tolva a csúszkát élesítünk a fotón.

Beállításainkat a jobb felső részen lévő ikonnal menthetjük és a mellette lévő menüből újra betölthetjük. Balra fent található egy Advanced Options feliratú jelölőnégyzet. Kijelölve további beállításokat kapunk, melyekről a következő lépésnél olvashatsz.
4. Még több okosság
Az Advanced Options jelölőnyégzet egy új szekciót nyit meg az ablak jobb oldalán. Ez eddig megismertek mellett itt két további képjellemzőt módosíthatunk.

Az egyik a színegyensúly, vagy fehéregyensúly (Color Balance). Ehhez nincs más dolgod, mint bejelölni a négyzetét, majd a balra fent lévő eredeti nézőképen egy olyan pontra kattintani, amelynek eredetileg fehérnek, feketének, vagy szürkének kellene lennie, de a színeltolódás miatt nem az. A kattintás után a szoftver ehhez igazítja be a kép többi színét. Akár több ilyen referenciapontot is megadhatsz a képen, de vigyázz, hogy valóban a felsoroltaknak megfelelő színűek legyenek, különben még jobban eltolod a színegyensúlyt!

Alatta a Blacks and Whites részben lényegében a kontrasztot állíthatod be. Az árnyalateloszlás változását legalul egy hisztogramon kísérhetjük figyelemmel. A szürke jelölés az eredeti, míg a piros a módosított árnyalateloszlást jelenti. Érdemes úgy beállítani a Black és White csúszkákat, hogy a fekete és fehér nyíl a szürke árnyalatgrafikon fő kiemelkedéseinek két szélére kerüljön.

A Black csúszkával egyébként a fekete, azaz sötét területek árnyalati mélységét emelhetjük, a White feliratú pedig a világos képterületeket teszi még világosabbá.
5. Néhány pillanat alatt
Kicsit is gyakorlott kezekben egy-két pillanat alatt kész a fotó, de a kezdők is egy ablakban megtalálják a fotójavításhoz szükséges legfontosabb funkciókat, így sokkal rövidebb idő alatt szerkeszthetik a képet.

Ha megtetszett a szoftver a 30 napos próbaverziót ingyen letöltheted a fejlesztő weboldaláról, bár ennek előfeltétele egy gyors regisztráció is.

A cikk elkészítését az I-Store.hu szoftveráruház támogatta, ahol 29 990 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Corel Paint Shop Pro Photo X2.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !