Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Árnyékok világosítása III.

szint: nagyon könnyű


Újra terítéken a Shadow/Highlight.


 

Corel Paint Shop Pro Photo X2: élesítés


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro Photo X2 - Élesítés - www.digiretus.hu


(az I-Store.hu támogatásával)


1. Tölts be egy fotót!
A fenti kép nem nevezhető életlennek, de elég lágy, így a részletek kiemelésével sokat dobhatunk a kinézetén.
A Paint Shop Pro élesítési beállításait - szám szerint négyet - az Adjust/Sharpness menüpont alatt találod.


2. Csak úgy...
Ha óvatos vagy és nem szeretnél az élesítési beállításokkal bajlódni, választhatod az említett menü második pontját a Sharpen opciót is.

Ez a legegyszerűbb módszer. Teljesen automatikus, így nem kell semmit beállítanod. Hátránya viszont, hogy nem kontrolálhatod az élesítés mértékét. Egy viszonylag enyhe, finom élesítést visz a képre, ami ha kevésnek bizonyul, újra kiadhatod a parancsot.

A fenti képen 500%-os nagyításban látható a végeredmény. Balra az eredeti, jobbra a Sharpen parancs hatása figyelhető meg.3. Kicsit erősebben
Ha életlenebb a kép választhatod az előbbi parancs testvérét is a Sharpen More opciót. Ez jóval erősebb élesítést végez és ugyanúgy automatikus, mint a kisöccse.

Hátránya - az automatizmus mellett - hogy a kissé túlélesít, ami főleg a zaj kismértékű emelkedésében, illetve az élek mentén lévő pixelek túlzott kontraszt különbségében jelentkezik. A nagy kontrasztkülönbség egy új, világosabb élt, az úgynevezett "halot" eredményezi. A jobbra lévő képkivágáson a nyilak jelzik a nem kívánt, világos kontrasztszegélyt.

A Sharpen More-t csak abban az esetben érdemes használnod, ha kissé életlen (nem lágy!) fotót szeretnél élesíteni.
4. A bevált módszer
A képszerkesztő szoftverek régi, jól bevált harcosa az Unsharp Mask, vagyis életlen maszk parancs. Ez minden élesítés keresztapja. Jól kontrolálható és értő kezekben megfelelő eredményt ad.

A menüpontra kattintva egy külön ablak nyílik meg, ahol legfölül láthatjuk az eredeti, jobbra pedig az élesített kép egy részletét. A kép alatti gombokkal szabadon méretezhető a nézet. A Settings pontnál pedig elmenthetjük, illetve betölthetjük beállításainkat.

A lényeg az ablak alján található három (illetve négy) opció. A Radius az élesítési sugár vastagságát állítja, vagyis azt, hogy az élek mentén mennyi pixel szélességben élesítsen a szoftver. Magasabb értéken durva, vastag éleket kapunk, ami a nagyon életlen képekhez jöhet jól, finom részletkiemeléshez elég a 0,5-1,0-es érték. A Strength az élesítés erősségét szabályozza 1-500 között. Nyilván a magasabb érték jelent erősebb élesítést. A Clipping emelésével a kevésbé kontrasztos éleket kivonhatjuk az élesítésből. Ennek hatására csökken például a homogén felületeken az élesítés miatt megnőtt zaj. A Clipping érték emelése a finom részletek élesítését is eltünteti, míg végül csak a legvastagabb éleknél lesz hatása a beavatkozásnak. Csínján bánjunk vele, mert 10-15 érték fölött, már a részletkiemelés alig érezhető. Egy zajos képnél 0-án hagyva viszont a zaj is szembetűnőbb marad az élesítés miatt.

A három beállítás alatt egy jelölőnégyzetet is találunk Luminance Only néven. Bejelölve az élesítés csak a világossági csatornára lesz alkalmazva, a színcsatornák érintetlenek maradnak. Erősebb színzaj esetén, ezzel az opcióval megkímélhetjük magunkat a zaj erősítésétől. Persze ettől még a világossági zaj mértéke emelkedhet, hisz az pont a világossági csatornát érinti.
5. Magasan áteresztve
A kedvencem a High Pass Sharpen (magasan áteresztő élesítés), amely csak az élek mentén dolgozik, így jóval kevesebb világos szegélyt és zajszint emelkedést produkál. Viszont ez egy finomabb élesítési módszer, ami inkább a nagyon apró részletek kiemelésére, például leméretezett, webgalériába szánt képekhez ideális.

Szintén egy Radius és egy Strength lehetőséget kapunk, melyek az élesítési vastagságot és erősséget szabályozzák, ugyanúgy, mint az Unsharp Mask esetében. Az erősség itt csak 100-ig állítható, ami jól jelzi, hogy finomabb beavatkozással van dolgunk. A harmadik opció a Blend Mode, amely háromféle összhatásmóddal keveri az élesített és az eredeti képet. Ezzel is szabályozható a hatás erőssége. A Soft Light ponttal kapjuk a leggyengébb élesítést, az Overlay már erősebb hatású, míg a Hard Light adja a legerősebb effektet.
6. Nyilvánvaló részletek
A fenti kép jobb oldalán látható élesített részletünk, melyhez a High Pass Sharpent használtuk. A Radius 0,80, a Strength 100-as értéken állt, összhatásnak pedig a Hard Light lehetőséget választottuk.

Azt hiszem jól látható, hogy a bal oldali lágy képhatáshoz képest milyen jól kiemeltek az apró részletek, és szemünk mennyivel több "kapaszkodót" talál az élesített képen.

Ha megtetszett a szoftver a 30 napos próbaverziót ingyen letöltheted a fejlesztő weboldaláról, bár ennek előfeltétele egy gyors regisztráció is.

A cikk elkészítését az I-Store.hu szoftveráruház támogatta, ahol 29 990 forintos bruttó fogyasztói áron szerezhető be a Corel Paint Shop Pro Photo X2.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !