Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Zavaró képelem eltávolítása III.

szint: könnyű


Mindig azok a belógó kábelek!


 

Corel Paint Shop Pro Photo X2: zajszűrés


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro Photo X2 - Zajszűrés - www.digiretus.hu


(az I-Store.hu támogatásával)


1. Tölts be egy fotót!
Bizonyára sokunk életét megkeserítette már a digitális fotókon megjelenő zaj, amellyel lehet ugyan együtt élni, de minek, ha nem muszáj?

Fenti képünk lágyan elmosott részein is már zavaró a nem kívánt szemcsék jelenléte, vagyis ideje, hogy tegyünk ellene valamit. Egy részletét ki is nagyítottuk, hogy nyilvánvaló legyen a zaj hatása.


2. Instant megoldás
Mint megszokhattuk a Paint Shop Pro egy nagyon egyszerű és egy magunk által beállítható lehetőséget is kínál a problémák megoldására. A zajszűrés tekintetében is adott az automatikus módszer, mégpedig az Adjust/One Step Noise Removal, azaz Egylépcsős Zaj Eltávolítás menüpont alatt. Rákattintva nincs más dolgunk, mint kivárni az eltávolítás folyamatát. A szoftver önállóan határozza meg a szűrés erősségét.

A fenti bal oldali részleten az eredeti kép látható, jobbra pedig az automatán szűrt.3. Saját fejünk után
Bár az automata szűrés is jól dolgozik, lehetnek olyan esetek, amikor bele kell szólnunk a működésébe, mivel nem pontosan az elvárt eredményt kapjuk. A megjelenő ablak tetején balra láthatjuk az eredeti kép részletét, jobbra pedig a szűrtet. Az eredeti képrészleten mintavételi területeket jelölhetünk ki a szoftver számára, vagy a meglévőket a kép bármely más pontjára húzhatjuk. Ezek segítségével "megmutathatjuk" a programnak a kép jellemzően zajos területeit, így az eltávolítás még pontosabb lehet. Lényegében bármennyi mintaterületet kijelölhetünk, amennyit a rendelkezésre álló képméret enged.

Az ablak alsó felének Remove Noise fülén találhatók a szűrési opciók és egy újabb nézőkép, melyen a mintavételi területek helye ellenőrizhető. A zajszűrést elsősorban a Noise Correction beállításokkal befolyásolhatjuk. Három különböző opcióra bontották a zaj jellegét. Létezik finom, alacsony frekvenciás zaj (Small), közepes szemcsézettségű (Medium) és nagy frekvenciás (Large). A jelleget nekünk kell meghatároznunk és ez alapján emelni a szűrések értékén. Ha például képünkön finom, apró zajt látunk, a Small értéket emeljük a legnagyobbra, ha a zaj durva, nagyobb foltokban jelentkezik a Large emelése ad jó megoldást. Az értékek külön-külön és együtt is emelhetők. Utóbbi esetben be kell jelölnünk a Link Detail Sizes négyzetet.

A szűrés erőssége a Correction Blend ablakban állítható be 0-100% között. A zajszűrés sajnos sok esetben a finomabb részleteket is eltünteti a képről ezért vigyázzunk, hogy csak kellő mértékben használjuk. Ellenkező esetben festményszerű végeredményt kapunk.

Ha a beavatkozás után élesítésre lenne szükség, a Sharpening emelésével tehetjük meg.
4. Tartományok kivétele
Nem kell a teljes képet szűrnünk, bizonyos színtartományokat kivehetünk, megvédhetünk. Lehetséges például, hogy csak a kék égen zavaró a zaj jelenléte, így csak a kék területeken szűrünk, a többi színtartományt, pedig kivonjuk. Erre szolgál a Protect Image fül, ahol újabb beállításokat kapunk. A Select hue range részben egy színkör látható. A rajta lévő jelölőpontot húzva a kisebb-nagyobb cikkelyeket vághatunk ki a színkörből. Ezek jelképezik a szűrésből kivont színterületeket. Ugyanezt beállíthatjuk az alatta lévő két ablakban is. A Hue értéke adja meg a kivenni kívánt színt, a Range pedig a cikkely szélességét. Ez 0 esetén teljesen szűrt képet jelent, 360 értéknél pedig az össze színt kivesszük, vagyis nem lesz hatása a szűrésnek.

Az előbb kiválasztott színtartomány a jobb oldali grafikon alatt is megjelenik. A grafikonnal szabályozható az árnyalati tartományon belüli szűrés. Vagyis ha balra kijelöltük a zöldeket, de csak a sötétzöldeket szeretnénk szűrni, akkor a grafikon bal szélén, a sötéteket jelképező pontokat hagyjuk maximumon, a többit pedig minimumra húzzuk.
5. A porviharnak vége
A fenti képen leginkább a finom jellegű zaj volt jelen, így főleg ennek szűrését erőltettük, kisebb mértékben szűrtük a közepes szemcséket és szinte alig a nagyobb frekvenciás zajt. A korrekció erőssége 70%-os volt és az egész kép kapott egy enyhe utánélesítést is. A végeredmény a jobb oldali részleten látható.

A zavaró zajszemcsék szinte teljesen eltűntek. Némi színzaj maradt hátra, de a kép egésze sokkal tisztább, mint a kiinduló állapot.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !