Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonÖnök Kérték|2009.12.08.

Színezünk

 


Tüzelésre felkészülni! Tüzelés...illetve színezés!


 

Vignettálás hozzáadása


szint: könnyű

Íme egy tipp hogyan dobhatjuk fel fekete-fehér felvételeinket. Nincs szükség különleges szűrőkre, mindössze a sarkok sötétítésére és esetleg némi elmosásra, és máris kész a régies hatású fénykép. A szinte "tökéletes" képből így válhat tökéletlen, de mindez hozzájárul a retro illúzióhoz.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Vignettálás hozzáadása - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Ezt a fotót előzőleg szürkeárnyalatossá alakítottam a GIMP Réteg/Színek/Telítetlenné tevés menüparancsával. Az ilyen jellegű képeknek jól áll, ha sötétítünk vagy elmosunk a sarkokon. A fekete-fehér hatás amúgy is jobban a főtémára összpontosítja a néző figyelmét, hiszen kevésbé vonják el azt a színek. Némi vignettálással viszont még jobban a kép fontosabb részeire irányíthatjuk a tekintetet.

Ezen a képen már látható némi képsarki sötétedés, de ez az objektívnek köszönhető. Erősíteni szeretnénk rajta, úgyhogy hajrá!


2. Készül a buborék
Elsőként jelöljük ki a kép középső részét. A vignettálás többnyire ellipszis alakú, tehát az eszközpaletta Ellipszis kijelölése (E billentyű) eszközére lesz szükség. A bal felső sarokból húzz egyenest a jobb alsóba, miközben folyamatosan nyomva tartod az egér bal gombját. Miután elengedted, a fent látható, szép ellipszist kapod, amely nagyjából széltől-szélig kitölti a kép középső részét és a csak a sarkokat hagyja ki.


3. Lágyan, lazán
Az ellipszisünk most éles szélű, de mivel nekünk szép átmenetes sötétedésre lesz szükségünk, el kell mosnunk a peremet.

Kattints jobb egérgombbal a kijelölésen belül, majd a menüből válaszd a Kijelölés/Lágy szél pontot. A megjelenő ablakban állíts be magas értéket. Mi 450 pixel széles képpel dolgozunk, amihez 150 pixeles elmosást választottunk. Ez a kép szélességének 1/3-a. Nálad is nagyjából ilyen arányú legyen az elmosás, vagyis 3000 pixeles képhez 1000 körüli értéket írj be!

Mivel jelenleg a kép közepe van kijelölve, mi pedig a kép sarkaival akarunk dolgozni, fordítsuk meg a kijelölést! Ehhez egyszerűen nyomd le a Ctrl+I billentyűkombinációt!4.Komor sarkok
Jöhet a sarkok sötétítése. Erre bármely világosság szabályzó eszköz megfelel a GIMP-en belül. Ezúttal legyen mondjuk a Réteg/Színek/Szintek parancs. A munkaablakában a Kimeneti Szintek jobb oldali, fehér kis nyilát húzd bal irányban, tetszőleges mértékig. Közben figyeld a sarkok sötétedését! Minél inkább balra kerül a nyíl, annál sötétebbek lesznek.5.Egy kis extra
Lényegében elkészültünk, de ha még jobbá szeretnéd tenni a hatást el is moshatod a sötét sarkokat, ezzel egy kissé öreges hatású, lyukkamera-szerű fényképet kapsz.

Mindössze a Szűrők/Elmosás/Gauss-elmosás menüpontot kell kiválasztanod, majd az ablakában tetszőleges értéket beállítanod. Nálunk ez 20 pixel volt, mindkét irányban.6.Retro csendélet
Már el is készült a camera-obscura hatású, csendélet/tájkép variációnk. Mindössze a már szükségtelen kijelölési körvonalat kell eltüntetned a Kijelölés/Megszüntetés menüponttal és mentheted is a fotót.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !