Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2014.01.30.

Vörös szem hatás eltávolítása I. (Photoshop Videó)

szint: könnyű


Hogyan tüntessük el a vörös szemet fotóinkról.


 

Corel Paint Shop Pro Photo X2: színhiba eltávolítása


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro Photo X2 - Színhiba eltávolítása - www.digiretus.hu


(az I-Store.hu támogatásával)


1. Tölts be egy fotót!
Lehetőleg egy olyat, amin zavaró színhibát tapasztalsz. Hogy miből állapíthatod meg a színhibát? Nagyon egyszerű, legtöbbször, lila-cián színszegélyek formájában van jelen a kép szélső területein és sarkaiban. Digitális fényképezőgépeknél előfordulhat csak lilás jellegű színeltérés az erős kontrasztkülönbségű tárgyak, képtémák kontúrjai körül. Ez többnyire az ég és valamely más képelem találkozásánál figyelhető meg, mint például épületek széle, vagy fák lombozata.

Fenti képünkből kivágtunk egy részletet, ahol a lombozat széleinél tökéletesen látszik a lilás (másik oldalán cián) elszíneződés.


2. Ha a gyorsaság a lényeg
Ha sietünk és az utóbb felsorolt színhibával van dolgunk (vagyis az erős kontrasztkülönbségű helyek mentén kialakult egyszínű szegélyekkel) akkor alkalmazható az egylépcsős eltávolítási művelet. Ehhez válaszd ki az Adjust/One Step Puple Fringe Fix menüpontot! Az eltávolítás elég lassan megy végbe ha nagyobb képet javítasz.

Persze mind minden automatikus képjavító metódus, ez sem tökéletes. Önállóan próbálja kitalálni mely képrészek és színek nem odaillőek, ami nem mindig sikerül. A fenti képkivágásokon balra látható az eredeti állapot, jobbra pedig az egylépcsős javítás utáni. Ahogy látható, a lila elszíneződés jó rész eltűnt, de korántsem teljesen és a kép néhány részén oda nem illő "törések" és fakulások keletkeztek. Egy nagyobb fehér folt keletkezett például a képkivágás jobb alsó részén, vagyis nem csak a lila, de néhol az ég kék színét is kimosta a szoftver.3. Félre az aberrációval
A komolyabb, optikai eredetű kromatikus aberráció (magyarul ez is színhiba) eltávolításához inkább a másik módszert javasoljuk. Ennek menüpontját az előző alatt az Adjust/Chromatic Aberration Removal pont alatt találod.

Hatására a fenti ablak lesz látható. Az ablak tetején a szokásos eredeti (Before) és módosítás utáni (After) képállapotok láthatók. Ezek mérete alul a Zoom értékkel és a jobbján lévő két ikonnal szabályozhatók. A Before/After ablakoknak azonban nem csak előnézeti szerepük van. Ha az alattuk lévő Pan gombra kattintasz, majd a megjelenő kis ablakban a jelölőkeretet odébbhúzod, kijelölheted, hogy a kép mely részét mutassák a nézőablakok. Itt célszerű a színhibás részekre keresni. Beállításuk után a Before ablakban az egér bal gombjával kattintva, majd nyomvatartva, jelölő négyszöget húzhatsz a problémás terület fölé. Ez lesz a mintavett terület, aminek átlag színe Sample1 néven jelenik meg az ablak középső részén. A képen több helyen is kijelölhetsz mintaterületeket, és azok mindegyike (növekvő sorszámmal) megjelenik a Sample felirat alatt. A Range ablakban az össze mintavett terület hibás színeinek mintaátmenete látható. Az első dolgod tehát, a színhibás képterületek megkeresése a képen és egy-egy jellemző területük kijelölése. Egy képhez elég lesz 2-3 mintaterület is. Minden új területnél a szoftver újraszámolja a színátlagot. Ha törölni szeretnél egy mintát, csak kattints a nevére, majd az ablak jobb alsó sarkában a Remove gombra!

Az ablak alsó részén, a Radius értéknél adható meg a színhibás szegély vastagsága, vagyis milyen mélyen tüntesse el azt a szoftver. Általában 5-10 pixelnél nem szokott vastagabb lenni. Alatta a Show Differences jelölővel a Before ablakban csak a hibás rész maszkja lesz lesz látható. Ha bejelölöd a Result on new layer lehetőséget, a módosított kép egy új rétegen jelenik majd meg. Ez nagyon hasznos lehet abban az esetben ha a szűrés túl erős lett és vissza akarunk venni egy kicsit a hatásból. Ilyenkor az új rétegen lévő módosított és az alatt lévőn található eredeti réteget keverhetjük egymással a felső átlátszóságának csökkentésével (Layers paletta, Opacity csúszka).

Végül az ablak jobb oldali részén található a Color Range érték beállító. Ez a fölötte lévő mintaátlag színerősségét, vagyis egyben az eltávolítás erősségét befolyásolja. alacsony értéken gyengébb mértékben fakulnak ki a lilás-zöldes elszíneződések, míg magas értéken erősebb lesz az eltávolításuk.
4. Tartományok kivétele
Mintát vettünk a problémás lombozat egy darabjából, majd a Radiust 5-re, a Color Range értékét pedig 40-re állítottuk. A végeredmény szinte teljes egészében eltüntette a lilás szegélyt, bár a lombozat pereme mellett most zöld elszíneződés látható. Szerencsére ez cseppet sem oly zavaró mint az előbbi, így akár sikeresnek is mondhatjuk az akciót. Természetesen még több odafigyeléssel, esetleg a fent is említett dupla réteges megoldással még jobb eredményt érhetsz el. akár végleg és "hegmentesen" búcsút inthetsz a színhibának.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !