Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Tartalomfüggő átméretezés (CS4)

szint: könnyű


A kecske is megmarad és a káposzta is jóllakik.


 

Dinamika növelése II.


szint: haladó

Mielőtt a Photoshop CS-ben megjelent a Shadow/Highlight parancs a kép látszólagos dinamikatartomány növelése kissé bonyolult feladat volt. Bonyolult de nem lehetetlen. Itt is eze módon állhattunk hozzá a problémához, melyből egyet korábban már bemutattunk. Most az egyik legyegyszerűbb és lenyilvánvalóbb következik, némi réteg bűvészkedéssel. A tipp előnye pedig annyi, hogy tényleg idősebbek is elkezdhetik - például Photoshop CS-nél régebbi verziót használók.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Dinamika növelése II - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
A fenti fotó nem túl érdekes, sajnos az eltérő fényviszonyok miatti nagy kontrasztkülönbséget a digitális fényképezőgép nem tudta egy képen ábrázolni. A felső terület (égbolt) megfelelően világos, az alsó viszont elég sötét. Kevés részletet vehetünk ki ezen a területen.


2. Újra dupla
Aki rendszeres olvasója tippjeinknek, biztos kitalálta már, hogy ismét a meglévő képréteg duplázásával kezdjük. Ehhez mindössze a Layer/Duplicate Layer (Réteg/Réteg duplázása) parancsra lesz szükség. A következőkben a felső rétegen dolgozunk, az alsó pedig marad érintetlen.3. Nyüstöljük a felsőt
Szóval a felső réteg. Először is vegyük le a színeket, hiszen semmi szín információra nem lesz szükség, csupán a világossági adatokra. Ezt az Image/Adjustments/Desaturate (Kép/Korrekciók/Színvisszavétel) menüponttal teheted meg. A következő lépés a réteg invertálása a Layer/Adjustments/Invert (Réteg/Korrekciók/Negatív) paranccsal.

Végül vissza kell térnünk a réteg palettára, ahol az összhatásmódot állítsd át Normalról Overlayre (Átfedés)! Már látod is az eredményt, a kép sötét területei világosabbak a az eddig világosak pedig sötétebbek lesznek. Ha túl erős a hatás az Opacity (Átlátszóság) csúszkán csökkentheted a felső réteget.
4. Némi elmosás
Nem árt elmosni sem a felső réteget, hiszen így kevésbé lesz kemény a végeredmény, ugyanis ezzel az eljárással a részletkontraszt, vagyis az élesség is növekszik.

Az elmosáshoz a jól bevált Filter/Blur/Gaussian Blur (Szűrő/Elmosás/Gauss elmosás) szűrőt használtuk és a 450 pixel széles képméretünkhöz képest meglehetősen nagy, 15 pixeles értéket. Érdemes erősebb értéket használni, mivel alacsony pixelsugarú elmosásnál az élek mentén jól látható "glória" alakul ki, ami szintén elég természetellenes hatást mutat. Nagyobb értéknél persze nagyobb "glóriát" kapunk, de ez már a kép összhatása szempontjából nem olyan zavaró, jobban beleolvad a képbe, mint a vékony fényszegély.
5. Végső simítások
Alternatív lépésként erősíthetünk egy kicsit a színtelítettségen, hisz az árnyékok kivilágosítása után előfordul, hogy ezeken a területeken alig találunk színeket.
Mi ehhez a rétegpaletta alsó ikonsorán előhívható egyik korrekciós réteget, a Hue/Saturationt választottuk. A Saturation (Telítettség) csúszka tetszőleges beállítása után az összhatásmódot Saturationre állítottuk az új rétegen.

Ha a fotód a dinamika növelés után is megfelelő színtelítettségű, nyugodtan kihagyhatod ezt a lépést.
6. Kellemesebb a szemnek
Máris a valóságban látotthoz jobban hasonlító képet kaptunk. A különbség elég számottevő és ha a kép fölé viszed az egérmutatód magad is ellenőrizheted - az eredeti kép látszik majd.

Mentés előtt mindenképp egyesíts a rétegeket (Layer/Flatten Image), hisz a szoftver csak így enged JPEG-be menteni.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !