Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Húsvéti üdvözlőlap

szint: nagyon könnyű


E-mail üdvözlőkártya két perc alatt.


 

Corel Paint Shop Pro Photo X2: vörösszem eltávolítása


A Paint Shop Pro több módszert is tartalmaz a piroskás szemek ellen. Kezdve a sötétítő ecsettől, egészen a színes kontaktlencséig.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro Photo X2 - Vörösszem eltávolítása - www.digiretus.hu


(az I-Store.hu támogatásával)


1. Tölts be egy fotót!
Bizonyára mindenkinek akad otthon egy két piros szemes felvétele, melyekért főleg a kitágult pupillát és az objektívhez közel elhelyezett vakut kell okolnunk. A zavaró hatás eltávolításához számtalan program, plugin és beépített effekt áll rendelkezésünkre, többek között a Corel Paint Shop Pro Photo X2-ben is.


2. Néhány kattintással
A leggyorsabb a bal oldali eszközpalettán található Red Eye Tool, amely lényegében egy ecset. Az ikonra kattintva, majd a fenti opciós soron nagyjából az írisszel megegyező méretű ecsetet beállítva már hozzá is kezdhetünk a pirosság eltávolításához. Ehhez csak a piros terület belsejébe kell kattintanod az ecsettel. Addig ismételd a műveletet, amíg a vörös terület el nem tűnik.

A végeredmény nem mindig pontos és sok esetben marad egy vékony, piros szegély a pupilla szélén. Ezt színtelenítő ecsettel távolíthatod el, amit a vörösszem ecset alatt négy ikonnal találsz (Saturation Up/Down).3. Komolyabb módszer...
...az Adjust/Red Eye Removal menüpont alatt található eltávolító eszköz. A menüpontra kattintva a fenti ablak nyílik meg. Ennek tetején láthatod a módosítás előtti (Before) és utáni (After) képállapotot.

Elsőként az After ablakban állítsd a képet az egyik (vagy mindkét) szemre. Egyszerűen csak az egér bal gombját nyomva tartva markold meg a képet és görgesd a kívánt helyre! Ezt követően alatta a Zoom ablakban állítsd be a kép nagyítási méretét. Érdemes csak egy szemet kinagyítani az előnézeti ablakba, úgy, hogy teljesen kitöltse azt. Így könnyebb lesz vele dolgozni. Nem is beszélve arról, hogy pontosabb munkát végezhetsz.

Következhet az eltávolítási módszer, vagyis a Method. A menüjében négy lehetőség választható:
- Auto Human Eye: egy emberi szemsablonnal cseréli ki az íriszt és a pupillát.
- Auto Animal Eye: ugyanaz, csak állati sablonszemet használ.
- Freehand Pupil Outline: szabadkézzel jelölhetjük ki a vörösszemes területet.
- Point-to-point Pupil Outline: pontról pontra kattintva keretezhetjük be a vörösszemes területet.

Az állatszem sablont most hanyagolhatjuk is, hacsak nem szeretnénk macskaszemet portréalanyunknak. A Freehand... és Point-to-point... megoldás hasonlít egymásra. A bal oldali nézőképen körbe kell jelölnünk a kérdéses területet és a szoftver besötétíti azt. Ezután megadhatjuk a pupilla sötétségét (Pupil Lightness), széleit egybemoshatjuk a környezetével (Feather), de elmoshatjuk az egész szemet is (Blur), ha a portréalany szeme amúgy sem éles. A Glint Lightness és Glint Size a szemben látható fénycsillanás világosságát és méretét szabályozza. Alul a Center Glint jelölő a csillanást a szem közepére teszi. Ezt kiiktatva a szélén látszik majd. Nagyon fontos a Refine csúszka, amellyel az eredeti szem részleteit keverhetjük a módosítottal. Alacsony értéken egyre jobban látható majd a vörösség, míg magas értéken csak a módosítás hatása érezhető.
4. Műszem
Érdekes eltávolítási módszer az Auto Human Eye, amely egy sablont helyez a szemre, olyan mint egy színes kontaktlencse. Beállításai ugyanazok, mint a fent soroltak, de itt az Iris Size ablak is aktív, amely az írisz, vagyis a színes szemterület méretét állítja.

A Hue listából kiválaszthatjuk a kívánt szemszínt. Ez lehet zöldeskék (Aqua), kék (Blue), barna (Brown), zöld (Green), szürke (Gray), és lila (Violet). Ezután a Color menüből választhatjuk ki a megfelelő árnyalatot.

Ha kiválasztottuk a sablont a bal oldali (Before) nézőablakban a szem közepére kell kattintanunk és jobbra már látjuk is az eredményt, az új, színes "kontaktlencsét". A bal oldali ablakban egy méretező keret is látható a szemjelölés körül, amelyet bármilyen nagyságúra húzhatunk, illetve ha a közepére kattintunk el is mozgathatjuk a kívánt pozícióba. Az előzetes beállítások ezután is bármikor megváltoztathatók, illetve a szem színe és árnyalata is tetszőlegesen cserélgethető. Ha törölni szeretnéd a legutóbb létrehozott sablont a Delete Eye gombbal teheted meg.
5. Hellyel-közzel
A végeredmény "szódával elmegy". Könnyebb dolgunk van, ha a portréalany nem fordítja el a fejét és egyenesen a fényképezőgépbe néz. Ha nem így van, már nehezebben stimmel majd a "műszem", mint ahogy példánkban is látszik, kicsit kilóg.

A másik probléma, hogy, bár rengeteg szín- és világossági minta van, nem túl természetesek, inkább csak közelítenek a jó eredményhez. Azért a démoni, vörös tekintetnél még így is jobb a végeredmény.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !