Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Háttércsere

szint: haladó


Tetszőleges háttér egy eldugott eszköznek köszönhetően.


 

UTAZNI JÓ!


Jobb később, mint soha, a nyár végén elemezzünk két (vélhetően) utazás során készült képet. Az egyik az úgynevezett street, azaz utcaifotó kategóriából kerül ki, míg a másik egy olyan épület részlete, amit sokan ismernek, még akkor is, ha nem jártak még Velencében. Utazni jó, mondom a címben, ez így is van, főleg a fotósok szemszögéből, hiszen egy számunkra új helyszín mindig szolgáltathat meglepetést, de ne feledjük el azt sem, hogy a nekünk mindennapos Parlament, vagy Budai vár az idelátogatóknak kuriózumot jelent. Megvan tehát annak a veszélye, hogy a nekünk újszerűnek tűnő kép valójában csak számunkra, vagy a közvetlen holdudvarunk számára az. Ebből a szemszögből igyekszek véleményt alkotni a két képről.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digitális Fotó elemzés - Street, Székesegyház

 

Digitális Fotó Elemzés - Street


Street

Címében is a felvétel helyszínére utaló kép. Az utca hálás fényképészeti téma, valami mindig történik a városok aszfaltján. A dokumentarista fotográfia legnagyob erénye a mindennapok pillanatainak örökkévalóvá tétele. Lehet, hogy a mában készült utcai fotó érdektelen a jelenben, de száz év múlva fontos kordokumentum lesz az utókor számára, és ebben a tekintetben ez az alkotótól független, egy elismert fotóművész és egy hétvégi amatőr képe egyenlő súllyal eshet a latba.

Ennek a képnek a legnagyobb erénye az, hogy teljesen érdektelen, hogy hol készült. Párizsban, Csajágaröcsögén vagy Jerevánban, mindegy. A hangulata és a képi megfogalmazása remek, és emellett a megragadott pillanat is beszédes. Ahány arc látható a képen - a posztert is beleértve – mindegyiken más tekintet fedezhető fel. Jó a kép tagoltsága, és jól el van találva a reklám anyag és a többi képelem aránya. Sokáig bele lehet feledkezni a képbe. Egy darabig tűnődhetünk a jobboldali társaságon, mit is tanulmányozhatnak olyan elmélyülten. Elsőre átsiklunk a páron, túl közel van hozzájuk a három felnagyított hölgy a pezsgővel. Férfitársaim valószínűleg elméláznak egy kicsit a dekoltázs lehetséges tartalmán is. Nem is sejtjük mennyi ravaszság van ennek a hármasnak a pozíciójában. Látszatra a kifelé néző hölgy bennünket is kivihetne a képből. Ám, ha megunjuk a dekoltázsa körüli álmodozást és visszatérünk a szemekhez, a középső hölgy tekintete (nem véletlen ám a rikítóvörös rúzs sem!) visszavezet minket a kép balszélére, ahol az erőszakos színű nyíl végre visszaterel a kép súlypontjára, a párra. A hölgy a napszemüveg mögé rejtőzve nem talányos, hacsak az nem, hogy mit olvas, ellenben a férfi annál inkább. Az egyetlen elfedett arc a képen, és a kérdés is, vajon mit nézhet ilyen intenzitással? Ha ezen a dilemmán elidőzünk, a szemünk is megtalálja a képen a nyugvópontot.

Jó kép! Megéri a pezsgőcimke bepofátlankodó felső részét kiklónozni, hogy még nyugodtabban gyárthassuk a teóriákat, mit is nézhet annyira a beárnyékolt szemű fiatalember?Digitális Fotó Elemzés - Székesegyház


Székesegyház

Erről a képről nem lehet annyit írni. A helyszín és a székesegyház is ismert mindenki számára. Millió féle kép kering róla szerte a világban mindenféle formában. Lenyűgözők és érdektelenek is. Sajnos ez a kép az utóbbiak közé tartozik. Nem szerencsés a világítás. Fény nélkül a kupolaszerkezet teljesen térhatását vesztett lett, az egész egy barnás túnusvilágú masszává „képlődött” össze. Ebben a világításban a homlokzati mozaikok élnek igazán szépen, az arany szinte kiordít a képből. Ehhez azonban nincs jó helyre komponálva, kiesik a kép hangsúlyos vonalaiból, a jobboldaliba meg durván bele is van vágva. Megértem a szerző dilemmáját. Lehet, hogy nem volt erősebb teléje, hogy csak azokat lője ki. Ha azonban nem az volt a szándéka, hanem a tornyokkal együtt szerette volna ezeket is megmutatni az otthoniaknak, ez elég szerencsétlenre sikeredett.  Semmi nincs a helyén, egy pillanatra sem képes a szem megnyugodni a képen. Talán nem volt idő átgondolt komponálásra, és túl sok mindent akart belesűríteni egy képbe? Egyedüli erényként a nagyon percíz expozíció említhető meg, ennek ellenére, ezeknek a képeknek a fiókunkban van a helye, saját emlékeink tárházában.

Szöveg: Vajda János
honlap

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !