Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

A GIMP alapjai IX.

szint: nagyon könnyű


Mai témánk, a kijelölőeszközök beállításai.


 

Pasztelkréta hatás


szint: könnyű

A Photoshop Elements is számos művészi hatást rejteget, közel ugyanazokat, mint a nagy Photoshop. A nagytestvérben már próbálkoztunk különféle ceruzarajzokkal és festmény effektekkel, melyekkel érdekes hatásúvá tehető a fénykép. Most megnézzük mit tud az Elements, ha a pasztelkréta vonásait szeretnénk utánozni. A lépéssor egyébként csaknem ugyanaz, mint a Photoshopban, így aki a nagyobb szoftverrel rendelkezik, nyugodtan megpróbálkozhat vele ott is.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Pasztelkráta hatás - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Ezen a képen persze már előzetesen dolgoztunk. Például szépia hatásúvá alakítottuk és a kontrasztátfogásán is faragtunk. Most következő lépéssorunkhoz azonban nem szükséges semmi előkészület. Akár a fényképezőgépből frissen "kihullott" fotónak is nekiállhatsz. De ha már van egy feldolgozott képed, amit szívesen látnál rajzhatásúként is, hát nosza!


2. Artisztikus
Az Elements - mint ahogy a Photoshop - művészi effektjeit, a Filter/Artistic menüpont alatt találod. Bármelyikre kattintva egy nagy munkaablak jelenik meg, ahol válogathatsz a rajz és festmény effektek között. A várható végeredmény kis előnézeti képeken látható. Ezekre kattintva, vagy a jobb felső sarokban lévő lehulló menüt használva, válaszd ki a Palette Knife lehetőséget. Ez egy festőkés-szerű durva folthatást eredményez, ami egy kicsit megtöri a kép szabályos formáit és vonalait. Legfontosabb beállításai a Stroke Size, vagyis (ecsetvonás méret). Ezt alacsonyabb értékre állítva kisebb foltokat kapunk, magasabb értéken viszont a kép elnagyolt és kivehetetlen lesz. Állítsd be úgy, hogy a főbb téma még felismerhető maradjon!

Ha elkészültél, ne lépj ki az ablakból! Ugyanitt folytatjuk.


3. Durva kréta
Maradunk az Artistic effektek munkafelületén, de az előzőhöz hozzáadunk egy újat, így a kettő hatása együtt érvényesül majd. Ez nem is lehetne más, mint a pasztelkréta vonásokat utánzó Rough Pastels.

Első lépésként az ablak jobb alsó sarkában kattints a jelölt ikonra, majd a Rough Pastels nézőképre. Így az előbb "megtört" festményszerű formákon most egy durva, krétaszerű effekt jelenik meg. A Stroke Length és a Stroke Detail csúszkákkal a krétavonások hossza és finomsága szabályozható. Nyugodtan játssz velük, hogy mely beállításban adják a képed számára legmegfelelőbb hatást.

A Texture részben festményünk képzeletbeli vásznát állíthatjuk be. Szerintem maradjunk a Canvas (vászon) opciónál. A többi beállítás szintén tetszőleges. A Scaling a vászon durvaságát állítja, a Relief pedig azt, hogy mennyire érvényesüljön a fotón. Ha ezt 0-ra állítod a krétahatás teljesen eltűnik. Csak erre a beállításra ügyelj, lehetőleg nullánál nagyobb legyen!

A Light menüben beállítható, hogy milyen irányból érje a fény a durva krétarajzot, így kissé megváltoztatható a kinézete. Az Invert jelölőnégyzettel ellentétes értékűvé változtathatók a vászon szövésének domborulatai.


4. Mehet a falra!
Amint elkészültél az OK gombbal véglegesítheted a képhatást, majd mentheted a fotót. Azaz fotónak már kissé bajos lenne nevezni, maradjunk a képnél, amely ténykedésünk következtében érdekes krétarajzzá változott.

Az Artistic rengeteg effektje közül bármely másikkal is kísérletezhetsz. Sokkal érdekesebb hatásokat érhetsz el, ha nem csak egy, de mostani lépéssorunkhoz hasonlóan több effektet használsz egyszerre.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !