Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2011.02.12.

Perspektíva korrekció V. (CS4+)

szint: haladó


Közelről? Nagylátószöggel? Épületet? Hanyadt dől?


 

Corel Paint Shop Pro Photo X2: fehéregyensúly beállítás


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro Photo X2 - Fehéregyensúly beállítás - www.digiretus.hu


(az I-Store.hu támogatásával)


1. Tölts be egy fotót!
Választott fotónk színei olyanok, mintha a kép este, a lemenő nap meleg fényeinél készült volna, pedig erről szó sincs. A fénykép egy hidegfényű, ködös téli nappal készült. Ezt a színhatást szeretnénk inkább visszalátni a képen. Sajnos a jelenlegi lilás-vöröses színek komolyan elcsúszott fehéregyensúlyra utalnak.


2. Az egyszerűség kedvéért
A Paint Shop Pro mindig tartogat számunkra egy egyszerű és egy bonyolultabb de hatásosabb módszert. Kivételesen most mindkettő ugyanott az Adjust/Color Balance menüpont alatt található. Ha itt kiiktatod az Advanced Options jelölőnégyzetet, és bejelölőd a Smart White Balance lehetőséget, a szoftver önállóan próbálja meghatározni a kép helyes színeit.

Mint látható a fenti példában, ez nagyjából sikerült is neki. Ezek után csak annyi a dolgunk, hogy a Temperature csúszkán finomítunk a végeredményen. Cooler irányban hidegebb, Warmer irányban pedig melegebb színek felé vihetjük el a színegyensúlyt.3. Szabad kéz
Ha igazi "alkotói szabadságra" vágysz, kattints az Advanced Options négyzetre, amely még több beállítási lehetőséget kínál.

A Smart Select gomb ugyanazt műveli, mint az előbb az automata beállítás. Fent a bal oldali nézőképen látjuk az eredeti, jobbra a színmódosított képváltozatot. Ha magad szeretnéd beállítani a fehéregyensúlyt, vidd a bal oldali nézőkép fölé az egérmutatót. Ekkor egy pipetta ikonná változik, amellyel a kép tetszőleges pontjára kattinthatsz. A lényeg csak annyi, hogy ez a pont eredetileg fehér, szürke, vagy fekete legyen, vagyis színtelen. Ezzel meghatározod a szoftver számára a referenciafehér, vagy szürke színt, amely ehhez igazítja majd a többit. Én a háttérben lévő ködös dombokra kattintottam, ami eredetileg inkább szürkés volt, mint a jelenleg látható színe.

A gomb alatt lévő Temperature csúszkával önállóan is beállíthatod a kívánt színhőmérsékletet, a Tint csúszkával pedig a színezetet viheted lilásabb (More Purple), vagy zöldesebb (More Green) irányba, ha szükséges.

Az Enhance Color Balance részben ugyanez a két csúszka található. Segítségükkel tovább hangolhatod a kép színeit.
4. Viszlát, naplemente
A végeredmény nem tökéletes de sokkal közelebb áll a valósághoz, mint a kiinduló képen. Sajnos maradt egy kis lilás beszűrődés a jobb felső sarokban, de ez nem a szoftver hibája, hanem a fényképezőgépen használt szűrőé. Ha megpróbálnánk ezt a területet kijelölni referenciaként, a kép többi színét túl zöldessé tenné. Így inkább maradjon a lila folt, hiszen a Paint Shop Pro ismét jó munkát végzett. Furcsa, földöntúli lilából a valóban látott színek közelébe hozta a képet.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !