Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonInterjú|2009.12.09.

"...Számomra a digitális technika nem jelent vallási háborút."

 


Interjú: Járday György


 

Fotó vágása II. (Segédvonalak)


szint: nagyon könnyű

Egy régebbi Photoshop tippünkben egész jó szolgálatot tettek a képkivágásnál a segédvonalak. Miért ne használnánk őket a GIMP-ben is? Segítségükkel jobban tervezhető a vágás és pontosabb a kijelölés. Kicsit bonyolítják ugyan a munkát, hiszen a kivágás két alap lépésben is megvalósítható, de cserébe egy kezdő is profinak érezheti magát a szabatos munka során.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Fotó vágása II (Segédvonalak) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Van az úgy, hogy nem az ideális képkivágás sikerül és túl sok minden kerül a fotóra. A lényegi részt egy egyszerű vágással emelhetjük ki, a "sallangot pedig eldobjuk.


2. Gondolatban
Mielőtt hozzálátnál tervezd meg gondolatban, hogy a fénykép mely részeire lesz szükséged és azokat hogyan helyezed majd el a leendő képkivágásban! Ezt a területet mindjárt elő is jelöljük néhány segédvonallal.


3. Segédek
Ezután a tervnek megfelelően húzz segédvonalakat a képre. Nagyon egyszerű a dolgod. A vízszintes segédvonalakat a munkafelület felső szélén vízszintesen végigfutó vonalzóra kattintva, majd - a bal egérgombot nyomva tartva - lehúzva tudod a képre vinni. Ahol elengeded az egérgombot, ott jelenik meg a segédvonal. A függőleges vonalakat a bal szélen futó, függőleges vonalzóról húzhatod a képre. Pont ahogy a piros nyilak mutatják. Két-két vízszintes és függőleges vonallal "rajzold meg" azt a területet, amit ki akarsz vágni. Ha esetleg elrontottad, a Kép/Segédvonalak/Segédvonalak törlése menüponttal törölheted őket, majd újrakezdheted.4.Igazodj!
Segédvonalakra nem csak azért lehet szükség, mert pontosan megtervezhető a majdani kivágás, de azért is, mert a vágásra kijelölt terület határvonalait sokkal könnyebben beleigazíthatjuk. Az pontos igazításhoz jelöld ki a Nézet/Segédvonalakhoz való igazítás menüpontot. Így a vonalak közelében húzott kijelölő téglalap, mint acél a mágneshez, pontosan a segédvonalakhoz tapad és ugyanazt a méretet adja mint a kijelölt terület.5.Jöhet a kijelölés
Az előbb beharangozott kijelölésnek is itt az ideje. Az eszközpalettáról válaszd ki a Téglalap kijelölése (R billentyű) ikont, majd a segédvonalak által határolt terület egyik sarkától húzz téglalapot az átellenben lévőhöz!

Ezután nincs más dolgod, mint a Kép/Kép kivágása menüpontot választani, mely azonnal kivágja a jelölt területet és eldobja a kép többi részét.6.Csak a lényeg
Maradt a lényeg, gondosan megtervezett helyén, az új képmezőn belül. Menthetjük is a teljesen megújult fotót.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !