Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Képes üdvözlőlap

szint: nagyon könnyű


Néhány lépéssel saját fotós üdvözlőkártyát készíthetünk.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Foltok eltávolítása


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Foltok eltávolítása - www.digiretus.hu1. Zavaró foltok
Előfordul, hogy a fotóra zavaró szennyeződés, szenzor kosz, oda nem illő tárgy kerül, amit csak utómunkával távolíthatunk el. Kutya fotónk szélén is találtunk néhány szembeötlő koszpöttyöt, amelyek nem sokban rontják ugyan a képet, de jobb ha nincsenek ott.

Az Adobe Lightroom 2-esben már találunk néhány retusáló ecsetet, melyek a konvertálás előtt álló RAW képről is képesek eltávolítani a nem kívánt foltokat. Korábban ez csak úgy volt lehetséges, hogy a RAW képet először JPEG-be kellett konvertálnunk, majd ezután egy másik programban eltávolítani a foltokat és újra menteni a fotót. Ez nem csak hosszadalmas, de minőségromboló eljárás is volt.


2. Folttalanító
A folt eltávolító, vagyis Spot Removal eszköz az opciós paletta tetején lévő ikonsoron található, de az N billentyűvel is aktiválhatod. Az ikon alatt ekkor egy ablak jelenik meg az eszköz beállításaival.

A Spot Edit szekció két lehetőséget kínál fel, hiszen az eltávolító ecset lehet klónozó (Clone), vagy "gyógyító" (Heal). A Clone ecset a kép egy más pontjáról vett mintával takarja el a foltokat, vagy tárgyakat, a Heal ecset ugyanezt teszi, de figyelembe veszi az eredeti terület és környezete színét, vagyis jobban beleolvad majd a végeredmény a környezetébe. Válaszd ki a Heal lehetőséget!

A Size a folteltávolító ecsetméretét állítja, az Opacity pedig az átlátszóságát. 100-as értéknél teljesen eltakarja majd a mintavett terület a foltot, alacsonyabb beállításnál viszont előtűnik a "sebtapasz" alól.

Az ablak bal alsó sarkában lévő kapcsolóval kapcsolhatod ki és be a folteltávolító munkájának eredményét, a Reset gomb véglegesen törli az össze eltávolítást, a Close pedig csak az ablakot zárja be (de megtartja a folteltávolító műveletet), hogy hozzáférhess a Lightroom egyéb szerkesztő eszközeihez.
3. Működés közben
Ahhoz, hogy eltüntess egy foltot, kattints rá az ecsettel. A szoftver automatikusan kijelöl egy mintavételi területet, amelynek tartalmát a folt fölé másolja. Előfordulhat, hogy a mintavett terület tartalma eltér a folt környezetétől. A fenti képen is ez látható. A kép jobb alsó sarkába kattintottunk, a mintaterület, pedig a bal felső sarokból vett kutyabajusz, melynek mintázata igencsak furcsán hat a padló helyén. Még jobban kiütközik, mint az eredeti kis foltunk.

Semmi probléma, mivel a mintaterületet jelző (vastagított) kört - a belsejébe kattintva - a képen bárhová húzhatod, így kiválasztva a megfelelő mintázatot. Most húzd a felső kört a padló mintázatára, ahová a piros nyíl mutat!4. Igazítás
A mintaterületet a padló fölé, vagyis az eredetihez hasonló mintázatú területre húzva, máris észrevétlen lesz a kis foltunk. A területet úgy igazítottuk be, hogy illeszkedjen a parketta erezetéhez, így a képen utólag tökéletes lesz az eltávolítás illúziója.
5. A többi sem marad ki
Ezután egyenként kattints a többi zavaró foltra is a képen. Mindegyik mellé automatikusan kijelöl egy mintaterületet a Lightroom. Ezt a fenti módszerrel egyenként áthúzhatod más képterület fölé, hogy a letakart mintázat pontosan illeszkedjen.
6. Méretezés-törlés
A képen kis körök jelzik majd a folteltávolító ecset használatának helyét. Ha a Close gombbal bezárod az opciós ablakát a körök eltűnnek, de hatásuk megmarad. A Reset gombbal az összes eltávolítási művelet törlődik. Az opciós ablak bal alsó sarkában lévő kapcsolóval csak egy pillanatra tüntethetők el a foltok, majd ugyanúgy visszakapcsolhatók. Ha bármelyik kör belsejébe kattintasz kijelölöd azt. Az egeret nyomva tartva áthúzhatod az eltávolítási területet is bárhová, a Delete gombbal pedig eltüntetheted a kijelölt folteltávolítót. Ha netán az aktuális ecsetméretnél nagyobb foltot szeretnél eltávolítani, csak vidd az egeret a kör szélére, majd egyet kattintva és az egérgombot nyomva tartva méretezd át a területet!
7. Folt...volt
RAW képünk immár zavaró foltoktól, szennyeződésektől mentes. Következhet a JPEG konvertálás és mentés.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !