Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Harmadik szem (Fotóelemzés)

 


Horror és csonkolás, minden mennyiségben!


 

Kivágás II.


szint: haladó

Vágjunk ki egy tárgyat a fotóból egy cseppet sem unintelligens eszköz segítségével! A mágneses lasszó bonyolultabb formáknál is megkönnyíti a munkánkat. Hát még egyszerűknél!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Kivágás II. - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Próbáljuk meg ezt a virágot kivágni, másolatot készíteni róla, majd azt elhelyezni a kép egy másik részén!


2. Mágneses lasszó
Ehhez most a Mágneses lasszó eszközt, vagyis Magnetic Lasso Toolt használjuk, amit az eszköztár hatodik ikonhelyén találsz. Ha éppen nem ezt az ikont látnád ott, csak tartsd rajta lenyomva az egérmutatót és egy kis menüből rögtön kiválaszthatod.

Mielőtt nekikezdenél, ellenőrizd a képernyő tetején a lasszó beállításait. A Feather, azaz lágy perem opciót 2 pixelre vettük, hogy enyhe átmenetes, vagyis kissé elmosott legyen a vágás széle. Maradjon bejelölve az Anti-alias négyzet, ami szintén segít s a cakkos szélek kiküszöbölésében. A Width, vagyis a vágóérzékenység mérete nálunk 20 pixel volt. Ilyen egyértelmű, a háttérből elég jól kiemelkedő témáknál használhatsz ilyen nagy értéket is. Minél nagyobb ez a beállításod, a tárgytól annál messzebb eltávolodva is pontosan a tárgy szélére tapad a kijelölési körvonal. Nagyon apró, részletes témánál kis értékre állítsd és próbáld pontosan húzni az egérmutatót. A mágneses lasszó lényege, hogy a kijelölendő tárgy egy szélső pontjára kattintunk vele, majd az egérgomb felengedésével óvatosan körberajzoljuk a mutatóval a körülkerítendő témát a szélek mentén. Nem baj, ha kicsit remeg a kezünk és kifutunk a pontos kijelölésből, hiszen ezért "mágneses" az eszközünk. Próbálja kitalálni, hol lehet a téma széle és folyamatosan ehhez igazítja a körvonalat. Azt, hogy ezek az igazítási lépések milyen gyakoriak, a Frequency beállítással adhatod meg. Nálunk 100 volt, vagyis igen sűrűn igazította magát a körvonal. Egyszerű témánál, mondjuk egy alma körbevágásánál állíthatod kisebbre is. bonyolult tárgy esetén mindig magas értéket használj!

Ha körbeértél a vonallal egy kis kör jelenik meg a kijelölő ikon jobb felső sarkában, ami azt jelzi, hogy bezárható a körvonal. Egy kattintás és a jelölés körvonallá változik, vagyis a tárgyat körbejelölted.


3. Új rétegen
Lényegében el is készültünk, bár általában azért jelölünk ki egy témát, hogy utána kezdjünk valamit vele. Folytassuk például azzal, hogy másolatot készítünk a kijelölt virágról!

Egyszerűen csak nyomj Ctrl+C, majd Ctrl+V gombot és a kijelölt részből másolat készül, majd az eredeti helyén egy új rétegként jelenik meg. Maradjunk is ezen a rétegen!


4. Helyváltoztatás
Másolatunk most az eredeti virág fölött van, de ha Move eszközzel (V gomb) megragadjuk és odébbhúzzuk, máris látható lesz, hogy két példányról van szó.5. Elmosva
Így elég furcsa lenne a képen két ugyanolyan virág, ezért a másolatot a Filter/Blur/Gaussian Blur szűrővel alaposan elmostuk. Kicsit olyan hatása lett, mintha a háttérben lenne.6. Tegyük hihetővé!
Hogy a háttérben lévő virágot még hihetőbbé tegyük, csökkentsük egy kicsit a méretét, és forgassuk el!

Egy Ctrl+T billentyűparanccsal máris szabadon méretezheted a másolatot, de fent az opciói között is beállíthatod. Mi 75-75%-ra vettük a szélességét és magasságát, majd -27 fokkal elforgattuk. A művelet végén ne felejts el Entert nyomni!

Esetleg még egy kicsit sötétíthetsz is rajta, hogy még hitelesebb legyen a végeredmény. Ezt a Ctrl+L gombbal előhívható Levels ablakban könnyedén megteheted.7. Szerényen a háttérben
Az elkészült fotóról első pillantásra nehéz megállapítani, hogy ugyanaz a virág látható rajta kétszer. A másolat diszkréten megbújik a háttérben és csak kiegészítése a képnek.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !