Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2015.12.25.

Jedi mackónadrágban I. - Star Wars poszter (Photoshop Videó Tipp)

szint: haladó


Az első részben kitisztítjuk a fotót, eltüntetjük a zavaró képelemeket és megismerkedünk a technikával, amellyel plasztikusabbá tehető a kép.


 

Mioré eltávolítása


szint: haladó

A digitális fényképezőgépeknél nem túl gyakori, de azért alkalmasint előforduló jelenség az úgynevezett Moiré hatás. A gép felbontásküszöbét meghaladó, túl sűrű mintázatoknál néha zavaró színcsíkok alakulnak ki, amelyek teljesen pontos eltávolítása elég nehéz feladat. Legjobban egy erre a célra "szakosodott" Photoshop pluginnel járunk, hiszen a szoftverben nincs ilyen funkció. Ha nincs mód plugint használni, még mindig van remény, hiszen azért tehetünk a dolog ellen. Például a következő módszerrel.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Moiré eltávolítása - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Ezen a képrészleten jól látszik a kérdéses hiba, amit szép magyar szóval moiré-nak becézünk. Az ablakok mögött lévő reluxák sűrű mintázata miatt kékes-narancs színcsíkok alakultak ki a kép egyes területein.


2. Labor színek
Elsődleges célunk, hogy a kép részleteit ne károsítsuk. Csupán a színsávokat kell eltávolítanunk.

Az Image/Mode/LAB color menüponttal konvertáld a képet LAB színmódba. Változást nem tapasztalsz majd, de ha a Channels palettán csatornánként vizsgálod meg a képet láthatod, hogy a részleteket tartalmazó Lightness csatornán nincsenek ott a csíkok, míg az "a" és "b" színcsatornákon láthatók. Velük még lesz egy kis dolgunk, de egyelőre kattints a legfelső "Lab" csatornára!3. Behatárolva
Nagyítsd fel a kép nézetét mondjuk 300%-ra, hogy könnyebben dolgozhass a hibás területtel. Ezután az eszköztárból válaszd ki a Polygonal Lasso eszközt, majd óvatos kattintásokkal határold körül a hibás képrészt!
4. Az egyik
Térj vissza a csatornák (Channels) panelhez és válaszd ki a "b" színcsatornát. Ezen volt legfeltűnőbb a sávozottság.

A Filter (Szűrő) menüben válaszd ki a Blur/Surface Blur (Elmosás/Felület elmosás) pontot és állítsd olyan magas értékre a Radius csúszkát, hogy a csíkozottság eltűnjön a kijelölt részen belül!
5. A másik
Ezután ismételd meg az előző műveletet az "a" színcsatornán is, miután a csatorna nevére kattintottál a csatornák panelen. Ennél valamivel enyhébb volt a csíkozottság, ezért kisebb elmosás is megteszi.6. Csíktalanul
A művelet végeztével visszatérhetsz a Lab csatornára, így láthatod, hogy a csíkozottság (Moiré) erőssége jelentősen csökkent, és szinte teljesen el is tűnt.

Mielőtt újra mentenéd a képet az Image/Mode menüben váltsd át a képet RGB színmódba.


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !