Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.08.

Adobe Photoshop Lightroom - Élesítés

 


A részletek kiemelésének apró rejtelmei, LightRoom módra.


 

Vignettálás hozzáadása


szint: könnyű

A sötétedő sarkok bizonyos témáknál nem kívánatosak, másoknál viszont érdekes efffektet adnak. Amit tehát az egyik képen csökkentenünk kell, egy másikon kimondottan jól mutathat. Következő példánkban egy ovális kijelölés után sötétítünk a sarkokon, ezzel kiemelve a főtémát és régies hatásúvá téve a képet.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Vignettálás hozzáadása - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Eleve régies témát ábrázoló tárgy-, vagy épületfotónál, esetleg portrénál a fotón lévő főtémát még jobban kiemelhetjük, ha egyfajta keretet, a sarkok sötétedését használjuk. Ez egyébként egy nem kívánatos effekt, melyet normál esetben igyekszünk elkerülni, de itt most a kép szerves részét képezi majd.


2. Ovál
Ovális alakban, a kép sarkaitól induló sötétedésre lesz szükség, mely a képközép felé haladva fokozatosan világosodik. Ehhez elsőként válaszd ki az Elliptical Marquee Toolt (ellipszis kijelölő eszköz), majd a fotó bal felső sarkától a jobb alsóig, húzz kijelölést a képre, amely a fotó közepét ovális alakban jelöli és csak a sarkokat hagyja ki!


3. Lágy peremmel
Átmenetes sötétedést szeretnénk, de jelenlegi kijelölésünk pereme éles, ezért el kell mosnunk.

Kattints jobb egérgombbal a kijelölt rész közepébe, majd a felbukkanó menüből válaszd ki a Feather pontot. Ennek segítségével lágyíthatod a kijelölt rész peremét. Állíts be magas értéket! A maximális érték 250, ami nagyobb képeknél mindenképpen ajánlott. Ha 800 x 600-nál nem nagyobb, netes galériába szánt képpel dolgozol, elég csak 50 pixeles lágyítást megadnod. Ezután nyomj OK gombot!

Mivel jelenleg a kép közepe van kijelölve, de mi a sarkokkal szeretnénk dolgozni, kattints újra a kijelölésbe az egér jobb gombjával, majd az ismert menüből válaszd a Select Inverse lehetőséget. Segítségével megfordul a kijelölés. Ha nem akarod látni a kijelölési körvonalat használhatod a Ctrl+H billentyűkombinációt az eltüntetéséhez. Ezzel persze nem tűnik el a kijelölés, csak a körvonal lesz láthatatlan.


4. Sötétség a sarkokba
Már csak a sarkok sötétítése marad hátra, amihez lépj az Enhance/Adjust Lighting/Levels (Ctrl+L) menüpontra! Megjelenő munkaablakában nincs más dolgod, mint az alsó, Output Levels rész jobb oldali, fehér nyilát balra tolni és közben ellenőrizni a képen a hatást. A sarkok ennek hatására sötétedni fognak. Told addig a nyilat, amíg eléred a kívánt sötétedést! Ha netán még erősebb vignettálásra lenne szükséged az Input levels ablak alatti bal oldali, sötét nyíl jobbra húzásával tovább erősítheted a hatást.

Ezután nyomj OK gombot, majd a Ctrl+D billentyűkkel eltüntetheted a kijelölést!5. Oldtimer
A kész képen elég szembetűnő a klasszikus effekt, amely itt most nem a véletlennek, vagy az optika gyengeségének tudható be, hanem a gondos képszerkesztésnek.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !